24 Ιουλίου 2012

Ισπανία και Ιταλία απαγόρευσαν το short-selling στα Χρηματιστήρια τους

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται οι κυβερνήσεις στην Ισπανία και την Ιταλία που βλέπουν τις αγορές να τις βάζουν στο στόχαστρο. Μετά την χτεσινή κάθετη πτώση στα χρηματιστήρια, οι δύο χώρες ανακοίνωσαν ότι απαγορεύουν για ένα τρίμηνο τις ανοικτές πωλήσεις μετοχών.

Συγκεκριμένα, μετά τις ανακοινώσεις για συνέχιση της ύφεσης για δεύτερο τρίμηνο στην Ισπανία αλλά και την αύξηση-ρεκόρ στις αποδόσεις του δεκαετούς ισπανικού ομολόγου, οι αρχές στην χώρα της Ιβηρικής προχώρησαν στην απαγόρευση των ανοικτών πωλήσεων μετοχών (short-selling) για τρεις μήνες, με στόχο να αντιμετωπιστεί η αστάθεια που θεωρείται ότι επιτείνεται από αυτήν την χρηματιστηριακή πρακτική.

Στην ίδια κίνηση προχώρησε και η ιταλική κυβέρνηση, καθώς πληθαίνουν τα άσχημα μαντάτα για τη γειτονική χώρα. Χαρακτηριστικό είναι το χτεσινό δημοσίευμα της Λα Στάμπα, που έλεγε ότι δέκα ιταλικές πόλεις, όπως η Νάπολι και το Παλέρμο βρίσκονται στα όρια της χρεοκοπίας.

Πάντως, ο ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Μόντι, εμφανίστηκε καθησυχαστικός δηλώνοντας ότι ο εκνευρισμός των αγορών βασίζεται σε φήμες, όχι σε πραγματικά προβλήματα της οικονομίας.