22 Ιουλίου 2012

Απάντηση ΔΝΤ για "Spiegel"

Τις πληροφορίες που δημοσιεύει το γερμανικό περιοδικό "Spiegel", ότι το ΔΝΤ εκπέμπει σήματα στην ευρωπαϊκή ηγεσία ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε περαιτέρω βοήθεια προς την Ελλάδα, κλήθηκε να σχολιάσει η εκπρόσωπος του Ταμείου απαντώντας σε ερώτηση του MEGA.


Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Μιχάλη Ιγνατίου, η εκπρόσωπος του ΔΝΤ τόνισε πως "το Ταμείο υποστηρίζει την Ελλάδα για να αντιμετωπίσει τις οικονομικές της δυσκολίες".

Η εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι η αποστολή του Ταμείου θα ξεκινήσει συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές, στις 24 Ιουλίου, "για να επαναφέρει και πάλι στην ορθή πορεία το οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας, το οποίο υποστηρίζεται από την οικονομική βοήθεια του Ταμείου".

Πηγή εκτός Ταμείου χαρακτήρισε "ανοησίες" το δημοσίευμα του περιοδικού "Spiegel", προσθέτοντας όμως με νόημα πως "είναι γνωστό πως κάθε επιπλέον ευρώ, εκτός του τρέχοντος προγράμματος που εγκρίθηκε το Μάρτιο, θα πρέπει να προέρχεται από την Ευρώπη", διότι -όπως τόνισε η πηγή στο ΜEGA- το Ταμείο έχει φτάσει στο όριο των πόρων που έχει προς διάθεση για την Ελλάδα.

Όπως μεταδίδει ο Μιχάλης Ιγνατίου, η διαπίστωση αυτή είναι καμπανάκι για την Ελλάδα και για έναν ιδιαίτερο λόγο: Όποια άλλα κονδύλια αποφασίσει το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου θα πρέπει να καλύπτονται απόλυτα από το καταστατικό του, και αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο, εκτός εάν η ελληνική κυβέρνηση μπορέσει να παρουσιάσει έργα μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.

Στον απόηχο του θορύβου που προκάλεσε το δημοσίευμα του "Spiegel", ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με υψηλόβαθμα στελέχη της τρόικα που εκπροσωπούν το ΔΝΤ και η απάντηση που φέρεται να πήρε ήταν ότι δεν ισχύουν οι σχετικές πληροφορίες που δημοσιεύονται.