10 Ιουλίου 2012

Volvo του '66 πλησιάζει τα πέντε εκατομμύρια χιλιόμετρα (video)

"Είναι απλά ένα αυτοκίνητο που απολαμβάνω να οδηγώ..." λέει ο 72χρόνος Ιρβ Γκόρντον, συνταξιούχος δάσκαλος και ιδιοκτήτης ενός Volvo P1800S, μοντέλο του 1966, το οποίο έχει διανύσει 4,78 εκατομμύρια χιλιόμετρα (ή 2,97 εκατ. μίλια).

Αγόρασε το αυτοκίνητο καινούργιο το 1966 για $4.150 (3.380 ευρώ) - o μισθός ενός έτους τότε, όπως δηλώνει ο ίδιος. Με μια καθημερινή διαδρομή 200 χιλιομέτρων πήγαινε-έλα στη δουλειά του, το πάθος του ιδιοκτήτη για την οδήγηση αλλά και την πολύ καλή συντήρηση του οχήματος, ο Γκόρντον διένυε παραπάνω από 100.000 χιλιόμετρα κάθε χρόνο.

Το αυτοκίνητο έχει ακόμα την αρχική του μηχανή, αν και αυτή έχει ανακατασκευαστεί δυο φορές. Η πινακίδα του γράφει "MILNMILR" (million miler / εκατομμύρια μίλια).

Ο κάτοικος του Λονγκ Άϊλαντ της Νέας Υόρκης χρησιμοποιεί ακόμα το αυτοκίνητο του για μεγάλα ταξίδια. Μόλις τον περασμένο μήνα ταξίδεψε οδικώς στο Μοντρεάλ, το Τέξας και το Μίσιγκαν. Με αυτό τον ρυθμό, θα καταρρίψει εύκολα τον στόχο των τριών εκατ. μιλίων, ενώ δεν φαντάζουν μακριά τα πέντε εκατ. χιλιόμετρα.



Το οδόμετρο έχει σταματήσει να μετράει τα μίλια προ πολλού, αφού είναι εξαψήφιο. Έτσι, η απόσταση που έχει διανύσει ο Γκόρντον πιστοποιείται από τα λεπτομερή βιβλία συντήρησης του αυτοκινήτου.

Το Volvo έχει αναγνωριστεί από το βιβλίο Γκίνες ως το αυτοκίνητο που έχει διανύσει τα περισσότερα μίλια. Για να το θέσουμε αλλιώς, η απόσταση που έχει οδηγήσει ο Γκόρντον ισούται με 120 γύρους της Γης.