Της Ρούλας Σαλούρου
Υποχρεωτική καταγραφή του ποσού της σύνταξης στο έντυπο Ε1 της εφορίας, για όλους τους συνταξιούχους καθώς και διασταύρωση στοιχείων μέσω Αριθμού Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) και Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) από το 2013, προβλέπει το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας προκειμένου να μπει φραγή στη δυνατότητα φοροδιαφυγής των συνταξιούχων και στη δήλωση πλασματικών συντάξεων.
Έτσι, παράλληλα με την αποστολή όλων των στοιχείων στη δικαιοσύνη, το υπουργείο Εργασίας δημιουργεί το μηχανισμό, προκειμένου να περιοριστεί το φαινόμενο της διαφυγής εσόδων, λόγω των συνταξιούχων – μαϊμού και των φοροφυγάδων που δηλώνουν συντάξεις μικρότερες από αυτές που στην πραγματικότητα λαμβάνουν.
Στο «μικροσκόπιο» των συναρμόδιων υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών έχουν ήδη μπει συντάξεις και επιδόματα, που από τον Οκτώβριο θα καταβάλλονται εφόσον οι συνταξιούχοι έχουν δηλώσει στα ασφαλιστικά τους ταμεία τον ΑΜΚΑ και τον ΑΦΜ τους.
Ειδικότερα, με βάση την εγκύκλιο, τα Ταμεία καλούνται:
Να στείλουν αμέσως όσα ηλεκτρονικά αρχεία δεν έχουν ήδη στείλει, συμπληρώνοντας υποχρεωτικά τον ΑΜΚΑ και τον ΑΦΜ.
Να καλέσουν τους συνταξιούχους σε αυτοπρόσωπη παρουσία για τη συμπλήρωση είτε του ΑΜΚΑ είτε και του ΑΦΜ.
Να διακόψουν άμεσα την καταβολή της σύνταξης σε όσους δεν δηλώσουν τα στοιχεία εντός προθεσμίας δύο μηνών από την αποστολή των παρατηρήσεων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.
Τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν προθεσμία μόλις μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, για την ταυτοποίηση των δικαιούχων και για την επικαιροποίηση των ηλεκτρονικών αρχείων.
Τα στοιχεία των συνταξιούχων που ζητούνται είναι: ΑΜΚΑ, ΑΦΜ, επώνυμο, όνομα, πατρώνυμο, μητρώνυμο, ημερομηνία γέννησης, Αριθμός Δελτίου Ταυτότητας, ταχυδρομική διεύθυνση, ποσό σύνταξης μεικτό, ποσό σύνταξης καθαρό, αναλογούν φόρος και παρακρατηθείς φόρος.
Μάλιστα, για την αποφυγή αποστολής διπλών αρχείων η ΗΔΙΚΑ ΑΕ θα αποστείλει τα σχετικά αρχεία που διαθέτει και τα Ταμεία που εξυπηρετούνται με ίδια μέσα θα αποστείλουν τα δικά τους αρχεία.
Ήδη έχουν αποσταλεί τα αρχεία των ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ, ΕΤΑΑ-Ταμ. Νομικών, ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ, ΕΤΑΑ- Τομέας Συμβολαιογράφων, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ –Τ ΕΒΕ, ΟΑΕΕ - ΤΣΑ, ΟΑΕΕ – ΤΑΕ, ΤΕΑΙΤ - ΤΕΑΥΕΚ, ΤΕΑΙΤ - ΤΕΑΥΦΕ, ΤΕΑΙΤ - ΤΕΑΥΕΤ, ΤΕΑΠΟΖΟ, ΤΕΑΔΥ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ Επικουρική και ΙΚΑ-ΕΤΕΑΜ.
Βάσει του σχεδιασμού του υπουργείου Εργασίας, τα στοιχεία που θα προκύψουν από τους ελέγχους θα χρησιμοποιηθούν με στόχο να εντοπιστούν οι παράνομα καταβαλλόμενες – εισπραττόμενες συντάξεις, αλλά και όσοι από τους συνταξιούχους δηλώνουν μικρότερο ποσό σύνταξης, ή ακόμη και καθόλου...
Για το λόγο αυτό άλλωστε, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, θα γίνεται διασταύρωση. Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία θα παραλαμβάνει τις βεβαιώσεις αποδοχών από τα ασφαλιστικά ταμεία και θα συμπληρώνει τον αντίστοιχο κωδικό στο έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι το ποσό της καταβαλλόμενης σύνταξης θα είναι «προτυπωμένο» στο έντυπο κάθε συνταξιούχου, ο οποίος θα πρέπει να συμπληρώνει τα πιθανά συμπληρωματικά εισοδήματά του.
Σε περίπτωση αμφισβήτησης του αναγραφόμενου ποσού της σύνταξης από τον φορολογούμενο, το βάρος της απόδειξης του ορθού ποσού, πέφτει στον συνταξιούχο, ο οποίος θα πρέπει να καταθέτει τα σωστά παραστατικά ώστε να αποδεικνύει το τελικό ποσό της σύνταξης.
Με τον τρόπο αυτό, το οικονομικό επιτελείο επιδιώκει να μειώσει την φοροδιαφυγή, από ένα σημαντικό αριθμό συνταξιούχων, που είτε δεν δηλώνουν καθόλου τις συντάξεις τους, είτε δηλώνουν μέρος ή μία από τις πολλές (διπλές και επικουρικές).
Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, μέχρι το τέλος του χρόνου το σύστημα θα πρέπει να έχει μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων με στόχο την πλήρη εξυγίανση του συστήματος συνταξιοδότησης από περιπτώσεις συντάξεων μαϊμού και φοροδιαφυγής, με άμεσο και σημαντικό αποτέλεσμα την απώλεια πόρων από το σύστημα.
Πηγή:www.capital.gr