27 Αυγούστου 2012

Γκρίνιες και εύθραυστες ισορροπίες στον ΣΥΡΙΖΑ με την επιστροφή Τσίπρα μετά από 1 μήνα διακοπών


Σε... μάχη βρίσκονται στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τους νέους συσχετισμούς που αναπτύσσονται στο εσωτερικό του κόμματος, το οποίο καλείται να αποκτήσει ενιαία φυσιογνωμία.


Η νευρική... κρίση των στελεχών είναι ορατή σχεδόν σε κάθε θέμα: από τις ιδιωτικοποιήσεις, στο αντάρτικο της Ύδρας, ακόμη και τη συνάντηση Τσίπρα-Πέρες. Μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, ο Αλέξης Τσίπρας φαντάζει ο μόνος κυρίαρχος στο εσωτερικό του κόμματος, προκαλώντας τη νευρικότητα των συνιστωσών.

Άλλωστε ο πρόεδρος του κόμματος, σκοπεύει με την ενοποίηση του κόμματος να απαλλαγεί από τις παλιές και παγιωμένες ως πρόσφατα ισορροπίες, προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να διεκδικήσει με αξιώσεις την κυβέρνηση της χώρας στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Στην προσπάθειά του αυτή, ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται να στηρίζεται πέρα απ' τους στενούς του συνεργάτες όπως τον Νίκο Παππά και τον Πάνο Σκουρλέτη και από στελέχη που οι αντίπαλοί τους θεωρούν ότι ανήκουν στη «δεξιά πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ». Δεν είναι τυχαίο άλλωστε οτι η επικαιροποίηση του προγράμματος ανατέθηκε και πάλι στον Γιάννη Δραγασάκη.

Στο περιβάλλον εμπιστοσύνης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως βρίσκονται στελέχη όπως ο Γιώργος Σταθάκης, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Δημήτρης Παπαδημούλης. Δεν είναι κρυφό άλλωστε πως ο Αλέξης Τσίπρας αναζητά μια νέα ηγετική ομάδα η οποία κυρίως θα είναι... κάτω των 60!

Φυσικά το γεγονός ότι το κόμμα τετραπλασίασε το εκλογικό του ποσοστό δεν σημαίνει πως μειώνει τις αντιδράσεις των «ριγμένων». Όπως αναφέρει η εφημερίδα Real News, πριν τις θερινές διακοπές είχε πραγματοποιηθεί μυστική συνάντηση των ιστορικών στελεχών της αριστερής πτέρυγας όπως ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και ο Δημήτρης Στρατούλης, με άλλα μέλη του κόμματος, με στόχο να διασφαλιστεί η αριστερή ταυτότητα του κόμματος και η προστασία του από ενδεχόμενη «πασοκοποίηση».

Αυτές οι κινήσεις δεν φαίνεται να ενοχλούν προς στιγμή την Κουμουνδούρου. Αντίθετα, φαίνεται να υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια για τον παραγοντισμό κάποιων από τα ΠΑΣΟΚογενή στελέχη τα οποία βρίκονται σε διαρκή ανταγωνισμό μεταξύ τους.