Σοβαρές αναταράξεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ προκαλούν ήδη οι επιλογές του Ευάγγελου Βενιζέλου για την στελέχωση της νέας ηγετικής ομάδας του κόμματος. Πρόσωπα που είχαν κεντρικούς ρόλους την δεκαετία του '90, αποτυχημένοι πολιτευτές, συνδικαλιστές από το «βαθύ» ΠΑΣΟΚ των «κλαδικών» του '80, άλλα και παράγοντες που το όνομα τους είχε εμπλακεί σε υποθέσεις κρατικών προμηθειών, επιλέχθηκαν να στελεχώσουν κρίσιμους τομείς του κόμματος.
Την ίδια ώρα που μια σειρά από κορυφαία στελέχη, όπως η Αννα Διαμαντοπούλου, ο Ανδρέας Λοβέρδος , ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης, ο Κώστας Καρτάλης κι ο Πέτρος Ευθυμίου, αποστασιοποιούνται πλήρως από την πολιτική Βενιζέλου κι ενώ η βάση του ΠΑΣΟΚ έχει συρρικνωθεί δραματικά, ο πρόεδρος του κόμματος κάνει μια στροφή στο... παρελθόν που δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την δυνατότητα του να ανασυντάξει την βαθιά πληγωμένη παράταξη.
Το παράδειγμα της επιλογής του Χρήστου Βερελή για την νευραλγική θέση του τομέα Προγραμματικού σχεδιασμού είναι ενδεικτικό της σύγχυσης στην οποία βρίσκεται ο κ. Βενιζέλος αφού το συγκεκριμένο πρόσωπο έχει προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στο ΠΑΣΟΚ κι έχει αποδοκιμαστεί από τον πρώην αρχηγό του Γ. Παπανδρέου αλλά και από την βάση του κόμματος.
Ο κ. Βερελής το όνομα του οποίου είχε εμπλακεί στην γνωστή υπόθεση της ΜΑΝ, είχε παραιτηθεί από βουλευτής ενώ ο τότε αρχηγός του ΠΑΣΟΚ δεν προσπάθησε να αποτρέψει την παραίτηση του. Δεν ήταν υποψήφιος το 2009 ενώ στις τελευταίες εκλογές παρά την πριμοδότηση του από τον κεντρικό κομματικό μηχανισμό και προσωπικά τον κ. Βενιζέλο, απέτυχε να επανεκλεγεί.
Πρόσωπα όπως ο Χρήστος Σμυρλής Λιακατάς, ο Φώτης Χατζημιχάλης ο Βασίλης Χρονόπουλος και άλλοι προέρχονται από τον σκληρό κομματικό μηχανισμό του ΠΑΣΟΚ των δεκαετιών του '80 και του '90 και κάθε άλλο παρά εμφανίζουν στον κόσμο την εικόνα ενός ανανεωμένου κόμματος που προσπαθεί να αναβαπτιστεί στα μάτια των πολιτών και να ξαναγίνει ισχυρό.
Η επιλογή Σκανδαλίδη για την προεδρία του ΙΣΤΑΜΕ ενδεχομένως να έχει ένα συμβολικό λόγο καθώς ο βουλευτής της Α Αθηνών είναι από τα παλαιότερα στελέχη του ΠΑΣΟΚ ωστόσο ενισχύει την εικόνα της επιστροφής στο... παρελθόν την οποία υποτίθεται ότι θέλει να αποφύγει ο κ. Βενιζέλος. Σε κάθε περίπτωση ο κ. Σκανδαλίδης δεν διαθέτει ούτε τα επιστημονικά ούτε τα ακαδημαϊκά προσόντα για να διευθύνει ένα Ιδρυμα που αποτελεί το think tank του ΠΑΣΟΚ.
Οι επιλογές του κ. Βενιζέλου, πλην ελάχιστων εξαιρέσεων, είναι βέβαιο ότι θα απομονώσουν ακόμα περισσότερο το κόμμα από την κοινωνία ενώ αναδεικνύουν την πλήρη αδυναμία του ίδιου να επιλέξει επιτελείο συνεργατών ικανό να οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ στην ανάκαμψη και την επανίδρυση του. Αποδεικνύουν επίσης την ένδεια φαντασίας, ιδεών αλλά και προσώπων που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μια νέα δυναμική στο κόμμα που γκρεμίστηκε στις τελευταίες εκλογές στο ποσοστό που είχε πάρει το 1974.
Το αδιέξοδο στο οποίο οδηγεί το ΠΑΣΟΚ ο κ. Βενιζέλος αναμένεται να οδηγήσει και άλλα αξιόλογα στελέχη εκτός Ιπποκράτους δημιουργώντας προϋποθέσεις ακόμα και για τη δημιουργία ενός νέου πολιτικού χώρου που θα μπορέσει να εκφράσει πειστικά το χώρο της σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα.
iefimerida.gr