28 Αυγούστου 2012

Κότα ο Παναγιωτόπουλος πετάει το μπαλάκι στον Σαμαρά

Για τις αμοιβές των ενστόλων θα αποφασίσουν οι πολιτικοί αρχηγοί στην αυριανή τους συνάντηση, μετά το αδιέξοδο στο οποίο έχουν βρεθεί τα συναρμόδια υπουργεία.
Οι πιέσεις από τους υπουργούς Εθνικής Αμυνας και Δημόσιας Τάξης να μην εφαρμοστούν οι μειώσεις στους ένστολους συνεχίζονται και παραπέμπουν την τελική απόφαση στην σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που έχει προγραμματιστεί για αύριο. Τα ισοδύναμα μέτρα που έχουν πέσει στο τραπέζι μεγάλωσαν το αδιέξοδο αφού φαίνεται ότι πολύ δύσκολα θα γίνουν αποδεκτά από την τρόικα.

Σύμφωνα με πληροφορίες το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει να γίνουν οι μειώσεις αλλά κλιμακωτά ώστε να απαλειφθούν οι κραδασμοί. Προβλέπεται, έτσι, να γίνει 6% μείωση στους ένστολους, 10% στους πανεπιστημιακούς και γιατρούς του ΕΣΥ και 20% σε δικαστικούς, διπλωμάτες και αρχιερείς.

Η συντριπτική πλειοψηφία των ειδικών μισθολογίων αφορά τους ένστολους που φθάνουν περίπου τις 156.000 σε σύνολο 200.000 εργαζομένων.

Ωστόσο το θέμα φαίνεται πως θα μείνει ανοικτό ως τις 13 Σεπτεμβρίου που αναμένεται να κατατεθεί το προσχέδιο του προυπολογισμού. Αρμόδιοι κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι πρόκειται για μια διαδικασία συνεχιζόμενη ενόψει της άφιξης της τρόικας για τη διαμόρφωση του τελικού πακέτου μέτρων.

Ως ισοδύναμα μέτρα -προκειμένου να αποφευχθούν οι περικοπές στους μισθούς- το υπουργείο Αμυνας πρότεινε τη μετάθεση πληρωμής εξοπλιστικών προγραμμάτων και κλείσιμο στρατοπέδων ενώ το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη πρότεινε μηδενικές προσλήψεις, πάγωμα των μισθολογικών ωριμάνσεων και μείωση των λειτουργικών δαπανών.