11 Αυγούστου 2012

Η ώρα του Νικολαΐδη και τρεις τελικοί για τον ελληνικό στίβο

Προτελευταία ημέρα των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου το Σάββατο, με το ελληνικό ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στο ταεκβοντό και στο στίβο. Στην τέταρτη Ολυμπιακή συμμετοχή του, ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης καλείται να δώσει σκληρή μάχη για να επαναλάβει το κατόρθωμα της Αθήνας και του Πεκίνου και να ανέβει στο βάθρο των νικητών των +80 κιλών.
Ο δις «ασημένιος» Ολυμπιονίκης αρχίζει τους αγώνες του στις 11:45 (ώρα Ελλάδας), με αντίπαλο τον Τούρκο Μπαχρί Τανρικουλού, που ήταν δεύτερος στην Αθήνα στην πιο «χαμηλή» κατηγορία (-80κ.). Αν καταφέρει να ξεπεράσει το πρώτο εμπόδιο, τον περιμένει λογικά στα προημιτελικά ο «χρυσός» στο Πεκίνο, Νοτιοκορεάτης Ντονγκμίν Τσα. Οι πιθανότητες δεν είναι με το μέρος του σημαιοφόρου της ελληνικής αποστολής, που όμως έχει «όπλο» την εμπειρία του. Να σημειωθεί ότι η κατηγορία ολοκληρώνεται αργά το βράδυ, με τον τελικό να είναι προγραμματισμένος για τις 12:30 μετά τα μεσάνυχτα.

Τρεις τελικοί με μεγάλο ελληνικό ενδιαφέρον περιλαμβάνονται στο αγωνιστικό πρόγραμμα της 9ης ημέρας στο στίβο. Την αρχή θα κάνει ο Αλέξανδρος Παπαμιχαήλ στις 11:00 ώρα Ελλάδας, στα 50χλμ βάδην, όπου φέτος έχει κάνει 3:55:13. Συνολικά μετέχουν 64 αθλητές και μεταξύ τους μεγάλα ονόματα του αγωνίσματος, αλλά και με μεγάλο απόντα τον Ιταλό Σβάτσερ, που πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκε από τη ΔΟΕ ότι έκανε χρήση απαγορευμένων ουσιών.

Κανονικά θα μετάσχουν όμως άλλα μεγάλα ονόματα, όπως οι Ρώσοι Μπακούλιν, Ερόκιν και Κιρντιάπκιν, οι Αυστραλοί, Ντικς, Τάλεντ και Τρίτσκι, ο Γάλλος Ντενίζ και πολλοί άλλοι. Το παγκόσμιο ρεκόρ κατέχει ο Ρώσος Νιζεγκορόντφοφ με 3:34:14 από το Μάιο του 2008 και το Ολυμπιακό ρεκόρ ο Σβάτσερ με 3:37:09 από τη νίκη του στο Πεκίνο.

Στις 19:00 θα μετάσχει η Δέσποινα Ζαπουνίδου στον τελικό των 20χλμ. βάδην, με καλύτερο φετινό ατομικό ρεκόρ 1:31:08 και τη συμμετοχή 61 αθλητριών. Παρούσες θα είναι μεταξύ άλλων οι Ιταλίδες Τζιόρτζι και Ριγκάουντο, οι Γιαπωνέζες Φουκίσε και Καβασάκι, η Γερμανίδα Κραντς και οι Ισπανίδες Βάσκο και Πόβες, οι Ρωσίδες Κιρντιάπκινα, Κανίσκινα και Λασμανόβα. Το παγκόσμιο ρεκόρ ανήκει στη Ρωσίδα Βέρα Σοκόλοβα με 1:25:08 από το Φεβρουάριο του 2011 στο Σότσι και το Ολυμπιακό στην Όλγα Κανίσκινα με 1:26:31 από τη νίκη της το 2008 στο Πεκίνο.

Στις 21:20 θα διεξαχθεί ο τελικός του ακοντισμού ανδρών με την συμμετοχή του Σπύρου Λεμπέση, ο οποίος έχει φετινό ατομικό ρεκόρ 83.02μ και στα προκριματικά έδειξε ότι βρίσκεται σε καλή κατάσταση, αφού είχε βολή στα 82.40μ.

Μετέχουν όλα τα μεγάλα ονόματα του ακοντισμού, όπως ο δύο φορές «χρυσός» Ολυμπιονίκης, σε Αθήνα και Πεκίνο, Αντρέας Τόρκιλντσεν (Νορβηγία), ο Βίτεζλαβ Βέσελι (Τσεχία) και ο Τέρο Πιτκαμάκι (Φινλανδία).

Θα πάρουν ακόμη μέρος οι Ολεξάντρ Πιατνίτσια (Ουκρανία), Στούαρτ Φαργκουχάρ (Νέα Ζηλανδία), Ρόντερικ Γκένκι Ντιν (Ιαπωνία), Άρι Μάνιο (Φινλανδία), Τζούλιος Γιέγκο (Κένυα), Κέσχορν Γουόλκοτ (Τρίνιταντ& Τομπάγκο), Άντι Ρουουσκάνεν (Φινλανδία) και Τίνο Χάμπερ (Γερμανία).

Στο πρόγραμμα του στίβου έχουμε πέντε ακόμη τελικά αγωνίσματα, στις 21.00 ύψος γυναικών, στις 21.30 5.000μ ανδρών, στις 22.00 800μ ανδρών, στις 22.45 4χ400μ γυναικών και στις 23.00 τα 4χ100μ ανδρών.

Το Σάββατο έχουμε τελικούς σε ομαδικά αθλήματα, με τη Βραζιλία και το Μεξικό να αναμετρώνται στο Γουέμπλεϊ για το χρυσό μετάλλιο του ποδοσφαιρικού τουρνουά. Επίσης, οι ΗΠΑ και η Γαλλία διεκδικούν τον τίτλο στο γυναικείο μπάσκετ, το φαβορί Νορβηγία αντιμετωπίζει την έκπληξη Μαυροβούνιο στον τελικό του γυναικείου χάντμπολ, ενώ στο γυναικείο βόλεϊ έχουμε ρεβάνς του τελικού του Πεκίνου, μεταξύ της κατόχου του τίτλου Βραζιλίας και των ΗΠΑ. Επίσης στο ανδρικό χόκεϊ η Ολλανδία διεκδικεί τον τίτλο απέναντι στη Γερμανία.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης πέντε ανδρικούς τελικούς στην πυγμαχία (49, 56, 64, 75 και 91 κιλά), τέσσερις στο κάνοε σπριντ (Κ1 200μ. ανδρών και γυναικών, C1 200μ. ανδρών και Κ2 200μ. ανδρών, την ορεινή ποδηλασία γυναικών, το μοντέρνο πένταθλο ανδρών, τις καταδύσεις ανδρών από πλατφόρμα 10μ., το σύνθετο ατομικό της ρυθμικής γυμναστικής, τα σκάφη Elliott στην ιστιοπλοΐα, τις κατηγορίες +67κ. γυναικών και +80κ. ανδρών στο ταεκβοντό και τέλος τρεις κατηγορίες της ελευθέρας πάλης (60, 84 και 120 κιλά).