12 Αυγούστου 2012

Επιχείρηση: «Μισθολόγιο ΔΕΚΟ»

Η τρόικα φέρεται να ξανάβαλε και μάλιστα πιεστικά, στο τραπέζι το μισθολογικό θέμα στις ΔΕΚΟ παρουσιάζοντας στην ελληνική κυβέρνηση δικά της στοιχεία και πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι μέσες αποδοχές στις ΔΕΚΟ παραμένουν υψηλότερες μέχρι και 50% συγκριτικά με τις αντίστοιχες αποδοχές στον στενό δημόσιο τομέα, παρά τις ρυθμίσεις για περικοπές που έχουν προωθηθεί την τελευταία διετία. Κι αυτό γιατί εξακολουθούν να υπάρχουν ειδικά μισθολογικά προνόμια με αθέατες αποζημιώσεις που αφορούν το ύψος των υπερωριών, τις αμοιβές εκτός έδρας και τα ειδικά επιδόματα.

Έτσι, σύμφωνα με το «Έθνος της Κυριακής» το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζεται να περάσει από «κόσκινο» τα λογιστήρια στις Δημόσιες Επιχειρήσεις Κοινής Ωφέλειας ξεκινώντας επιχείρηση με τον κωδικό «μισθολόγιο ΔΕΚΟ». Σ’ αυτή, περιλαμβάνονται, σύμφωνα με πληροφορίες, οριζόντιες περικοπές αμοιβών, που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να φθάσουν και στο 50%, κατάργηση ειδικών επιδομάτων και έκτακτων αμοιβών για υπερωρίες και αποζημιώσεις, καθώς και καθολική εφαρμογή του πλαφόν των 2.200 ευρώ στις συνολικές αποδοχές των εργαζομένων.

Σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο, η χωρίς εξαιρέσεις εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στις ΔΕΚΟ, και μάλιστα αναδρομικά από τον Νοέμβριο του 2011, θα επιφέρει κατά μέσον όρο απώλειες 400 ευρώ τον μήνα σε 68.000 εργαζομένους, αφού ο στόχος είναι από τις περικοπές να εξοικονομηθούν 300 εκατ. ευρώ για το νέο πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ.

Οι πληροφορίες που έχουν φθάσει στο οικονομικό επιτελείο, σύμφωνα με όσα αναφέρει το δημοσίευμα, λένε ότι δεκάδες ΔΕΚΟ από τις συνολικά 72 δεν εφάρμοσαν τον νόμο για μειώσεις αποδοχών κατά 35% από τον περασμένο Νοέμβριο, όπως προέβλεπε η σχετική εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών, είτε τον εφάρμοσαν κατά το ένα σκέλος προχωρώντας σε μειώσεις 25% για το 2011 και αφήνοντας το υπόλοιπο ποσοστό του 10% ανεκτέλεστο. Επίσης υπάρχουν βάσιμες υπόνοιες ότι σε ορισμένες ΔΕΚΟ διευθυντικά στελέχη σε συνεννόηση με τους συνδικαλιστές μοίρασαν κάτω από το τραπέζι επιλεκτικές αυξήσεις μέσω ειδικών επιδομάτων και αποζημιώσεων ή ακόμα με πλασματικές υπερωρίες.

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ