17 Αυγούστου 2012

Η Ρωσία προειδοποιεί τη Βρετανία για το ζήτημα Ασάνζ

Προειδοποίηση προς τη Βρετανία να μην παραβιάσει την ασυλία της πρεσβείας του Εκουαδόρ στην προσπάθεία της να συλλάβει τον Τζούλιαν Ασάνζ απηύθυνε η Ρωσία, υπενθυμίζοντας μάλιστα ότι το Λονδίνο έχει επιδείξει πολύ μεγαλύτερη ευαισθησία για τα δικαιώματα επικριτών του Κρεμλίνου που έχουν ζητήσει καταφύγιο στη Γηραιά Αλβιόνα.

«Αυτό που συμβαίνει [στην Βρετανία] αποτελεί λόγο να συλλογισθούμε την τήρηση του πνεύματος αλλά και του γράμματος της Συνθήκης της Βιέννης επί των Διπλωματικών Σχέσεων, και ιδιαίτερα του Άρθρου 22 που περιγράφει το απαράβατο των διπλωματικών κτημάτων», σχολίασε χαρακτηριστικά σε γραπτή ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.

Υπενθυμίζεται ότι οι βρετανικές αρχές έχουν προειδοποιήσει πως ενδέχεται να συλλάβουν τον κ. Ασάνζ ακόμη κι αν χρειαστεί να εισβάλουν στην πρεσβεία του Ισημερινού, επικαλούμενες ως νομική βάση για την έφοδό τους το Νόμο περί Διπλωματικών και Προξενικών Κτημάτων του 1987, που τους επιτρέπει να ανακαλέσουν τη διπλωματική ασυλία που απολαμβάνει μία πρεσβεία σε βρετανικό έδαφος.

Η απόφαση του Ισημερινού να παραχωρήσει άσυλο στον Ασάνζ πηγάζει από το ενδεχόμενο να εκδοθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες αφότου μεταφερθεί στη Σουηδία. Υπενθυμίζεται ότι ο ιδρυτής του Wikileaks έχει καταφύγει στην πρεσβεία της λατινοαμερικανικής χώρας στις 19 Ιουνίου, προκειμένου να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία, όπου αντιμετωπίζει κατηγορίες για βιασμό και σεξουαλική κακοποίηση.

Υπό αυτά τα δεδομένα, η Μόσχα προειδοποίησε το Λονδίνο να μην εφαρμόζει επιλεκτικά τους νόμους, υπογραμμίζοντας ότι «δεκάδες άνθρωποι που είναι ύποπτοι για την διάπραξη σοβαρών εγκλημάτων» σε άλλες χώρες έχουν βρει φιλόξενο καταφύγιο σε βρετανικό έδαφος. Η Ρωσία επιδιώκει επί χρόνια την έκδοση του επιφανούς επικριτή του Κρεμλίνου, Μπόρις Μπερεζόφσκι και άλλων αντιφρονούντων.

Ο κ. Μπερεζόφσκι έχει ήδη καταδικαστεί στη Ρωσία για υποθέσεις διαφθοράς και υπεξαίρεσης τεράστιων χρηματικών ποσών. Ήταν ένας από τους ευνοούμενους του πρώην προέδρου της χώρας, Μπόρις Γιέλτσιν, κατά τη δεκαετία του 1990, μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης.