22 Αυγούστου 2012

Γιατί καθυστέρησε η εγγυητική του ΠΑΟΚ και τελικά κατατέθηκε χθες;

Αναστάτωση χωρίς λόγο προέκυψε για τους οπαδούς του ΠΑΟΚ με την ανακοίνωση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού περί μη χορήγησης πιστοποιητικού συμμετοχής στο "Δικέφαλο" για τη συμμετοχή του στο νέο πρωτάθλημα.

Και λέμε χωρίς λόγο, γιατί δεν υπήρχε περίπτωση ο ΠΑΟΚ να μην συμμετάσχει στο νέο πρωτάθλημα.

Γιατί, όμως, χρειάστηκε να φθάσουμε στο απόγευμα της Τρίτης (21/8) για να καταθέσει η ΠΑΕ ΠΑΟΚ εγγυητική επιστολή τραπέζης (η φορολογική ενημερότητα που επίσης κατατέθηκε ούτως ή άλλως θα εξασφαλιζόταν από την "ασπρόμαυρη" ΠΑΕ).

Όλα ξεκινούν από την πενιχρή ρευστότητα της ΠΑΕ στην προ Σαββίδη εποχή. Με δεδομένο ότι η εγγυητική επιστολή αντιστοιχεί στο 10% του αγωνιστικού μπάτζετ της ομάδας, η ΠΑΕ θα έπρεπε να δεσμεύσει ένα μεγάλο ποσό ως εγγύηση στην ΕΕΑ, όπως απαιτούσε ο νόμος.

Η πρόθεση της διοίκησης εκείνη την περίοδο, προκειμένου να δοθούν τα χρήματα για άλλους σκοπούς και να αποφευχθούν μεγαλύτερα προβλήματα, ήταν να μην κατατεθεί εγγυητική και στην ΠΑΕ να επιβληθεί πρόστιμο 50.000 ευρώ, χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η συμμετοχή της ομάδας στο πρωτάθλημα.

Η ανάληψη του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της ΠΑΕ από τον Ιβάν Σαββίδη, όμως, άλλαξε τα δεδομένα. Φυσικά, ο νέος μεγαλομέτοχος δεν είχε καμία διάθεση να πληρώσει ένα αχρείαστο πρόστιμο τη στιγμή που στα ταμεία της ΠΑΕ είχαν εισρεύσει περίπου 10 εκ. ευρώ.

Έτσι, άρχισαν οι διαδικασίες για την έκδοση εγγυητικής ύψους 620.000 ευρώ (το 10% του αγωνιστικού μπάτζετ που με τις προθήκες Λόρενς και Βιβιάν έφθασε τα 6.2 εκ. ευρώ) που αποδείχθηκαν χρονοβόρες.

Πάντως, και τα μέλη της ΕΕΑ γνώριζαν ότι ο ΠΑΟΚ είχε προχωρήσει τις διαδικασίες για την έκδοση εγγυητικής και είχαν ενημερώσει τους ανθρώπους της ομάδας ότι η απόφαση που θα εκδιδόταν περί μη χορήγησης πιστοποιητικού συμμετοχής στο νέο πρωτάθλημα, δεν θα δημιουργούσε κανένα πρόβλημα στον ΠΑΟΚ, αφού υπήρχε η δυνατότητα να αλλάξει τις επόμενες μέρες.