30 Αυγούστου 2012

Φουρτούνες στη ΝΔ φέρνει η εκλογή γραμματέα-Λάδι στη φωτιά έριξε ο κ. Ν. Κακλαμάνης που επιτέθηκε στον κ. Εμ. Κεφαλογιάννη

Αυστηρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση _άρα και στους κυβερνητικούς εταίρους_ ότι δεν χωρούν προσωπικές στρατηγικές αναμένεται να στείλει το πρωί της Πέμπτης ο Πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Πολιτική Επιτροπή της Ν.Δ., ενώ θα ζητήσει τη στήριξη και των κομματικών στελεχών και βουλευτών για το νέο πακέτο των μέτρων.
Ο κ. Σαμαράς, ο οποίος το απόγευμα συνομίλησε τηλεφωνικά με την γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ για το ελληνικό πρόβλημα και τις εξελίξεις στην ευρωζώνη, θα προτάξει ενώπιον του κομματικού ακροατηρίου, το επιχείρημα ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης είναι εθνική και άρα χρειάζεται συστράτευση όλων.

Ο Πρωθυπουργός, εν μέσω ενός φορτισμένου εσωκομματικού κλίματος με υπόγεια μαχαιρώματα και παρασκηνιακές συγκρούσεις για τη θέση του γραμματέα, την οποία διεκδικούν την Πέμπτη, οι δυο βασικοί μονομάχοι, οι κκ. Ν. Κακλαμάνης και Εμμ. Κεφαλογιάννης, θα μιλήσει για εθνική μάχη που δίνεται για να παραμείνει η χώρα στο ευρώ.

Με την ομιλία του ο κ. Σαμαράς θα δώσει μια εθνική διάσταση στις προσπάθειες της κυβέρνησης να αλλάξει το κλίμα στο διεθνές περιβάλλον και να πείσει τους πιστωτές ότι θα προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις, οι διαρθρωτικές αλλαγές και θα ψηφιστούν τα νέα μέτρα.

Συμμάχους του, όμως ο κ. Σαμαράς σε αυτή την προσπάθεια θέλει την κομματική βάση, η οποία επηρεάζεται από τους βουλευτές και τα στελέχη, που θα κληθούν να στηρίξουν την κυβέρνηση, και γι’ αυτό θα υπερασπιστεί το νέο πακέτο των μέτρων και θα μιλήσει για την αναγκαιότητα ψήφισης των νέων μέτρων.

Το αφήγημα του κ. Σαμαρά, που θα αρχίσει να εξιστορείται σταδιακά, με πρώτο σταθμό την Πολιτική Επιτροπή της Ν.Δ., θα έχει ως κεντρικό σημείο το επιχείρημα πως τα συγκεκριμένα μέτρα θα είναι το τελευταίο πακέτο και θα προσπαθήσει να διαμορφώσει κλίμα ότι σιγά-σιγά θα υπάρξει ανάκαμψη και άρα θα έλθουν καλύτερες ημέρες.

Η επικοινωνία με Λαγκάρντ

Ο Πρωθυπουργός στην επικοινωνία με την κυρία Λαγκάρντ την ενημέρωσε για την πορεία των συζητήσεων με τους κυβερνητικούς εταίρους επί του νέου πακέτου μέτρων και σημείωσε τη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις με γοργούς ρυθμούς και συγκεκριμένα μέχρι τα μέσα Σεπτέμβρη να έχει ψηφιστεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού και τα νέα μέτρα.

Ερίζουν για τη θέση του γραμματέα


Απρόβλεπτες διαστάσεις έλαβε η εσωκομματική διαδικασία στη Ν.Δ. για την εκλογή του νέου γραμματέα και κυριολεκτικά στο…παραπέντε της ψηφοφορίας _που θα ξεκινήσει αργά το πρωί της Πέμπτης και θα έχει ολοκληρωθεί το απόγευμα της ίδιας ημέρας_ δημιουργήθηκε ένταση και άρχισαν τα μαχαιρώματα.

Λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες και αναμετρηθούν οι βασικοί υποψήφιοι, οι κκ. Ν. Κακλαμάνης και Εμμ. Κεφαλογιάννης, ο πρώτος έριξε λάδι στη φωτιά, με την επίθεση που εξαπέλυσε μέσω του Ρ/Σ/ Βήμα fm 99.5, κατά κεντρικών στελεχών του κόμματος, εμμένοντας, στις καταγγελίες του για παρεμβάσεις παραγόντων της Λεωφόρου Συγγρού εναντίον της υποψηφιότητας του.

Ο πρώην δήμαρχος Αθηναίων, δεν είδε με καλό μάτι την υποψηφιότητα του κ. Κεφαλογιάννη και κυρίως δεν αποδέχθηκε το γεγονός ότι στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου -άρα και συνεργάτες του Πρωθυπουργού- προτιμούν για τη θέση του γραμματέα τον βουλευτή Ηρακλείου.

Μέχρι και προχθές αργά το βράδυ τα περισσότερα στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου και του πρωθυπουργικού επιτελείου τηρούσαν ουδετερότητα, κατόπιν εντολής του κ. Σαμαρά που επιμένει στην ίδια γραμμή, αλλά ορισμένοι εξ αυτών εξανέστησαν όταν πληροφορήθηκαν _με βάσει τα όσα λέγονται στο παρασκήνιο_ ότι ακόμα και προβεβλημένα στελέχη των Ανεξάρτητων Ελλήνων, τηλεφωνούσαν σε βουλευτές και κομματικούς παράγοντες της Ν.Δ. και μιλούσαν υπέρ του κ. Κεφαλογιάννη.

Ο κ. Κακλαμάνης που είχε καταγγείλει προ ημερών τον γραμματέα Οργανωτικού της Ν.Δ. κ. Κ. Ζωντανό για παρεμβάσεις, δεν άντεξε και θέλησε να στείλει και δημόσια μήνυμα, μιλώντας για «βασιλικότερους του βασιλεώς» που τηλεφωνούν και η φράση που λένε κατά τον βουλευτή Α΄ Αθηνών, είναι: «η κεντρική διοίκηση δεν επιθυμεί τον τάδε».

Στο κομματικό σύστημα, όπως ήταν λογικό ξεκίνησε μια μεγάλη συζήτηση τι εννοεί ο κ. Κακλαμάνης και αναδείχθηκαν οι προτιμήσεις διαφόρων υπουργών, βουλευτών και παραγόντων που έχουν και το βλέμμα μελλοντικά και θα κινηθούν με βάσει προσωπικές φιλοδοξίες και στρατηγικές, ενώ ο κ. Κεφαλογιάννης, που έχει πλέον και ανοικτά τη στήριξη κεντρικών κυβερνητικών στελεχών, τηρεί χαμηλούς τόνους.

Ο Κρητικός πολιτικός, αν και οξύθυμος πολλές φορές και με πολιτικό τσαμπουκά, επέλεξε άλλη στρατηγική και απέφυγε να καταφερθεί κατά του κ. Κακλαμάνη, τον οποίο χαρακτήρισε αγαπητό, ξεχωριστό κοινοβουλευτικός και κοινωνικό φίλο και απλά αρνήθηκε πως υπάρχει εμπλοκή του Μεγάρου Μαξίμου, σημειώνοντας όμως ότι σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, σε κάθε δημοκρατική διαδικασία, υπάρχει προτίμηση των στελεχών για κάποια πρόσωπα για κάποιες θέσεις.

Όπως είναι αυτονόητο, από την εκλογή θα εξαχθούν πολλά συμπεράσματα και θα κριθούν πολλά, ειδικά για τη φυσιογνωμία και την παρουσία του κόμματος, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία, που η κυβέρνηση και ο κ. Σαμαράς θέλει στήριξη και να λειτουργήσει ο κομματικός μηχανισμός ως ανάχωμα σε κοινωνικές αντιδράσεις και να λειτουργήσει ως κυματοθραύστης ενδεχόμενων διαμαρτυριών και από την κομματική βάση.