Σοβαρά εξετάζει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας το ενδεχόμενο επιβολής εισφοράς στους συνταξιούχους που έχουν ήδη εισπράξει πολύ υψηλότερα εφάπαξ σε σχέση με τις εισφορές που έχουν καταβάλλει, εν είδει επιστροφής μέρους αυτού.
Το θέμα -το οποίο είχε αποκαλύψει το MEGA στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων την περασμένη Δευτέρα- επιβεβαιώνει σε συνέντευξή του στη "Real News" o υπουργός Εργασίας, κάνοντας λόγο για μέτρα που θα εξαλείψουν τις ανισότητες.
Έτσι, εκτός από τις μειώσεις έως και 40% που θα επιβληθούν στα ταμεία απόδοσης εφάπαξ, που αναμένεται να αγγίξουν και τις περιπτώσεις που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, εξετάζεται η επιβολή εισφοράς σε όσους εισέπραξαν δυσανάλογα υψηλά εφάπαξ τα τελευταία 2 χρόνια.
Εφόσον εφαρμοστεί το μέτρο, η εισφορά θα επιβληθεί στις συντάξεις για ένα χρονικό διάστημα 2 ή 3 ετών.
Τα σενάρια για συντάξεις
Στο μέτωπο των συντάξεων, επικρατέστερο αναδεικνύεται το το σενάριο μειώσεων από 2% έως 15% σε συντάξεις από τα 700 ευρώ μέχρι και τις υψηλές πάνω από 2.000 ευρώ, από το πρώτο ευρω.
Στις διπλές συντάξεις πιθανότατα θα επιβληθεί μείωση 35% στη δεύτερη σύνταξη, ενώ δεν εξετάζεται παρέμβαση στα πλαφόν, που θα παραμείνουν στις 2.773 ευρώ για τη μία σύνταξη και 3.680 ευρώ για πολλαπλές συντάξεις.
"Μαχαίρι" αναμένεται να μπει στις επικουρικές συντάξεις, με την περικοπή 13ης-14ης σύνταξης.
Για τα όρια ηλικίας
Την ίδια ώρα, έδαφος φαίνεται να κερδίζει το σενάριο αύξησης των ελάχιστων ετών ασφάλισης για την κατώτατη σύνταξη από 15 σε 20, αλλά και σενάρια για πάγωμα ή κατάργηση ρυθμίσεων πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.
Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της εφημερίδας "Το Βήμα", προωθείται η κατάργηση όλων των διατάξεων που δίνουν την δυνατότητα πρόωρης εξόδου στη σύνταξη σε εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ, στις Τράπεζες και στο Δημόσιο.
Κατά της αύξησης των γενικών ορίων ηλικίας τάχθηκε σε συνέντευξή του στη "Real News" ο υπουργός Εργασίας, κάνοντας λόγο για μέτρο με αμφισβητούμενα δημοσιονομικά αποτελέσματα.
"Μεταξύ των εναλλακτικών επιλογών που έχουν πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων είναι πράγματι η αύξηση των ορίων ηλικίας στα 67. Όμως εκτιμώ -και ελπίζω- ότι δεν θα προχωρήσει. Γιατί πρόκειται για επώδυνη απόφαση, με αμφισβητούμενα δημοσιονομικά αποτελέσματα. Προσωπικά θα προέτασσα την διόρθωση στρεβλώσεων που υπάρχουν σε χαμηλότερα όρια συνταξιοδότησης" αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Βρούτσης.
Για τα επιδόματα
Δραστικά αναμένεται να περιοριστεί η λίστα των διακαιούχων προνοιακών επιδομάτων μέσω της επιβολής εισοδηματικών κριτηρίων.
Ειδικότερα, όσον αφορά στο ΕΚΑΣ, προκρίνεται η αύξηση των ορίων ηλίκίας για την καταβολή του από τα 60 στα 65, ενώ κύκλοι του υπουργείου Εργασίας επισημαίνουν ότι θα ήταν ιδιαίτερα δύσκολη η επιβολή περιουσιακού κριτηρίου που θα συνδεόταν με την ιδιοκτησία σπιτιού.
Στα πολυτεκνικά επιδόματα, άμεσα εφαρμόσιμη θεωρείται η μείωση του εισοδηματικού κριτηρίου κάτω από τις 45.000 ευρώ, χωρίς ωστόσο να προβλέπονται κλίμακες που θα προϋπέθεταν και πολλαπλές διασταυρώσεις.