Η αγκαλιά της ελληνικής κοινωνίας είναι ανοιχτή ως φαίνεται για να υποδεχτεί τους αλλοδαπούς και να τους χαρίσει την ελληνική ιθαγένεια, παρά τα όσα βήματα λαμβάνονται για την πάταξη της παράνομης εισροής μεταναστών στη χώρα μας.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες που φέρνει στη δημοσιότητα η εφημερίδα "Πρώτο Θέμα", η βιομηχανία απονομών χάριτος τον τελευταίο ενάμιση χρόνο σε αλλοδαπούς που έχουν διαπράξει σοβαρά αδικήματα ώστε να γίνουν Έλληνες προκαλεί προβληματισμό σε μια εποχή που για την κυβέρνηση η λαθρομετανάστευση αποτελεί, σύμφωνα και με τις δηλώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Δένδια, τον σοβαρότερο κίνδυνο για τη χώρα.
Οι δεκάδες απονομές χάριτος που υπογράφτηκαν επί Χάρη Καστανίδη και Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, αφορούν αλλοδαπούς που υπέβαλλαν αίτημα απονομής χάριτος ώστε να γίνουν Έλληνες, αλλά και Έλληνες πολίτες που ζήτησαν χάρη για να αποκτήσουν λευκό ποινικό μητρώο για να διοριστούν στο δημόσιο, ακόμη και να εργαστούν σε σχολεία.
Οι δεκάδες απονομές χάριτος ωστόσο που απονέμονται από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, έπειτα όμως από προτάσεις του Συμβουλίου Χαρίτων και του αρμόδιου υπουργού, εντείνουν ερωτήματα γύρω από τα κριτήρια χρήσης του μέτρου.
Καταδίκες για ληστείες, εμπόριο ναρκωτικών, μεταφορά λαθρομεταναστών, κλοπές, πλαστογραφία, μαστροπεία, λιποταξία, εκβίαση, δωροδοκία δεν φαίνεται να αποτέλεσαν εμπόδιο για την επαγγελματική αποκατάσταση στον δημόσιο τομέα.
Βασική προϋπόθεση κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας είναι να μην έχουν καταδικαστεί αμετάκλητα οι για αδίκημα που τέλεσαν εκ δόλου οι αλλοδαποί και "κατά την τελευταία 10ετία πριν από την υποβολή της αίτησης πλαστογράφησης, σε ποινή στερητική της ελευθερίας τουλάχιστον ενός έτους ή έξι μηνών και ανεξαρτήτως χρόνου έκδοσης της καταδικαστικής απόφασης".
Παρ' όλα αυτά, απονέμεται χάρη στο Τ.Μ. ο οποίος είχε καταδικαστεί από το Πενταμελές Εφετείο Αθηνών σε ποινή κάθειρξης 10 ετών και 5 μηνών "για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών και χρήση πλαστών εγγράφων", προκειμένου να αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια. Στο ίδιο πλαίσιο, ελληνική ιθαγένεια απέκτησε και ο F.P. καταδικάστηκε τον Νοέμβριο του 2005 σε φυλάκιση λίγων μηνών για φθορά και διατάραξη της κοινής ειρήνης.
Ο Α.Κ. με 4 καταδικαστικές αποφάσεις εναντίον του, συνολικής φυλάκισης 14 μηνών, για κλοπή αντικειμένου μεγάλης αξίας, παράνομη οπλοφορία και προμήθεια και κατοχή ναρκωτικών ουσιών πήρε ελληνική ιθαγένεια.
Ιθαγένεια πήρε και ο R.S. με καταδίκη για μεταφορά και προώθηση στο εσωτερικό της χώρας αλλοδαπών που δεν έχουν δικαίωμα εισόδου στο ελληνικό έδαφος κατά συρροή.
Όσον αφορά σε Έλληνες πολίτες, η Πολιτεία φαίνεται να είναι εξίσου γαλαντόμα. Άφεση αμαρτιών έλαβε και ο Ν.Σ. προκειμένου να διοριστεί ως καθηγητής σε Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, αν και έχει καταδικαστεί από το 2004 σε ποινή φυλάκισης 4 ετών για άμεση συνεργεία σε απάτη και πλαστογραφία.
Το αδίκημα της ληστείας κατά συρροή και της παράνομης οπλοφορίας, που τιμωρήθηκε με ποινή φυλάκισης 2 ετών και 7 μηνών, δεν αποτελεί κώλυμα για τον διορισμό του Η.Π. στη ΔΕΗ.
Να σημειωθεί ότι τα Σώματα Ασφαλείας έχουν την τιμητική τους στις απονομές χάριτος.