25 Αυγούστου 2012

Μαξίμου: Ανακτούμε κύρος και αξιοπιστία

Θετικό, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, είναι το πρόσημο από τις αλλεπάλληλες συναντήσεις του πρωθυπουργού με τη γερμανίδα καγκελάριο, το γάλλο πρόεδρο αλλά και τον πρόεδρο του Εurogroup.

«Σταδιακά ανακτούμε κύρος και αξιοπιστία και καλλιεργούμε το έδαφος για τροποποιήσεις στη δανειακή συμφωνία» επισημαίνεται από το Μαξίμου.

Κύκλοι της κυβέρνησης δήλωναν χαρακτηριστικά ότι με τις συναντήσεις ανακτάται η αξιοπιστία της χώρας που το έλλειμμά της είναι μεγαλύτερο από το δημοσιονομικό έλλειμμα, επικαλούμενοι τις δηλώσεις Μέρκελ και Ολάντ ότι επιθυμούν την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη.

Στόχοι του πρωθυπουργού είναι η θετική αξιολόγηση της τρόικας για την εκταμίευση της επόμενης δόσης και συνακόλουθα η διαμόρφωση συνθηκών για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του χρέους.

Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα «είναι και πρέπει να παραμείνει» στην ευρωζώνη εξέφρασε ο γάλλος πρόεδρος, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον έλληνα πρωθυπουργό υπογραμμίζοντας ωστόσο την ανάγκη υλοποίησης των υποσχέσεων που έχει πραγματοποιήσει η Αθήνα.

«Το θέμα [εξόδου] δεν τίθεται πια για την Ελλάδα και την ευρωζώνη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο γάλλος πρόεδρος, χαιρετίζοντας «τις προσπάθειες που κάνει ο ελληνικός λαός κατά τα τελευταία 2,5 χρόνια» και αναγνωρίζοντας πως «πρέπει να έχουμε επίγνωση του τι έχει ήδη γίνει».

Επικριτικές πάντως είναι οι αντίδρασεις όλων των αντιπολιτευόμενων κομμάτων στις δηλώσεις του Φρανσουά Ολάντ και του Αντώνη Σαμαρά.