Της Μαρίνας Μάνη
Η «είδηση» που μετέφερε το Reuters χθες ότι ο Αντώνης Σαμαράς μίλησε στη γαλλική Le Monde για πώληση μικρών ακατοίκητων νησιών, προκάλεσε πανικό στο Μαξίμου. Αμέσως δόθηκε εντολή να δημοσιοποιηθεί το μεταφρασμένο στα ελληνικά κείμενο της συνέντευξης και να συνοδευτεί από την επισήμανση «όχι, δεν υπάρχει θέμα πώλησης βραχονησίδων».
Το επίμαχο σημείο που παρερμηνεύθηκε είναι το εξής: «Δεν υπάρχουν ιδιωτικά νησιά, αλλά μόνο μερικές βραχονησίδες, ακατοίκητες, στο μέσο του αρχιπελάγους. Στην περίπτωση που δεν τίθεται πρόβλημα εθνικής ασφάλειας, αυτές οι βραχονησίδες μπορούν να έχουν μία εμπορική εκμετάλλευση. Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να ξεπουληθούν, αλλά να μετατραπεί ένα άγονο (που δεν χρησιμοποιείται) έδαφος, σε ένα κεφάλαιο το οποίο μπορεί να αποδώσει έσοδα, σε μία σωστή τιμή».
Από το «Ζάππειο 1»
Η «ιδέα» υπάρχει στο επιτελείο του κ. Σαμαρά από την εποχή της καταψήφισης του πρώτου μνημονίου, όταν επεξεργαζόταν την «οικονομική πρόταση» της ΝΔ.
Ο όρος «βραχονησίδες» δεν εντάχθηκε στο επίσημο κείμενο του «Ζαππείου 1» (προς αποφυγήν παρερμηνειών και αντιδράσεων), ωστόσο ελήφθη υπόψη στη μελέτη για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου. Σ΄ αυτή τη συνολική μελέτη, άλλωστε, εξακολουθεί να ποντάρει ως πρωθυπουργός πλέον, με το επιχείρημα ότι «είμαστε μία πάμπλουτη χώρα που λυγίζει κάτω από το βάρος του χρέους της».
Μορφές «εκμετάλλευσης»
Ο κ. Σαμαράς διευκρινίζει πως δεν προκρίνει την «πώληση» αλλά την «εμπορική εκμετάλλευση» μεγάλου τμήματος αυτής της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου –συμπεριλαμβανομένων των βραχονησίδων. Με μορφές όπως μακροχρόνια μίσθωση, leasing ή συμπράξεις μεταξύ δημοσίου και ιδιωτών (ΣΔΙΤ) «χωρίς να χάσει το δημόσιο την κυριότητα».
Οι λεπτομέρειες θα παρουσιασθούν μαζί με τις πρώτες ανακοινώσεις για αποκρατικοποιήσεις.
Πηγή:www.capital.gr