17 Αυγούστου 2012

Γερμανία και ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούν: Μια χρεοκοπία θα ήταν η καλύτερη λύση για την Ελλάδα

Μια παράδοξη – άτυπη σύμπλευση έχει προκύψει μεταξύ της Γερμανίας που είναι ο βασικός δανειστής της Ελλάδος και του ΣΥΡΙΖΑ του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Και οι 2 συμφωνούν ότι μια χρεοκοπία θα μπορούσε να ήταν μια λύση για την Ελλάδα.
Γιατί όμως συμφωνούν ένα ορθόδοξο χριστιανοδημοκρατικό κόμμα της Γερμανίας και ένα συνονθύλευμα αριστερών απόψεων στην Ελλάδα;

Όλα ξεκινούν από μια βασική παραδοχή που είναι κοινή αλλά οι ερμηνείες και τα κίνητρα των απόψεων διαφέρουν.
Η ορθόδοξη γερμανική σκέψη υποστηρίζει ότι η Ελλάδα έχει χρηματοδοτηθεί όσο καμία χώρα αλλά η ασυνέπεια μεταξύ υποχρεώσεων και απαιτήσεων είναι εξοργιστική.
Για τους Γερμανούς αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει θα είναι ένα τέλος στην μακρά περιπέτεια της Ευρώπης και επίσης αβεβαιότητα για τον γερμανό φορολογούμενο πολίτη που χρηματοδοτεί μια χώρα που δεν θέλει να διορθωθεί.
Για τον ΣΥΡΙΖΑ η άποψη της χρεοκοπίας έχει κυρίως ιδεαλιστικά κίνητρα, δεν μπορεί να ταπεινώνεται συνεχώς η Ελλάδα και να επαιτεί.
Τα επιχειρήματα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ιδεαλιστικά ίσως και ιδεολογικά αλλά έχουν μια κοινή βάση με τους Γερμανούς η χρεοκοπία είναι λύση για την Ελλάδα;
Η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίσει για ένα και μόνο λόγο δεν έχει αλλάξει τίποτε στην νοοτροπία της κοινωνίας.
Οι μισοί έλληνες φοροδιαφεύγουν, π.χ. η πλειονότητα των ιατρών συνεχίζει να παίρνει φακελάκια και να μην δηλώνει τα πραγματικά εισοδήματα του και η άλλη μισή πληρώνει γι΄ αυτούς που φοροδιαφεύγουν.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πολλές φορές επιδείξει πολιτική αμετροέπεια και πολιτικό σαλτιμπαγκισμό και εκφυλισμένο λαϊκισμό, ωστόσο στο ζήτημα της χρεοκοπίας δεν είναι λάθος από μια οπτική γωνία όμως….
Η ΝΔ όταν ήταν αξιωματική αντιπολίτευση είχε κατηγορηθεί ότι εξυπηρετεί το λόμπι της δραχμής ενώ μιλούσε για το κίνδυνο χρεοκοπίας περισσότερο από την «καλημέρα» που λέμε καθημερινά.
Τώρα κρύβεται πίσω από το λόμπι ο ΣΥΡΙΖΑ.
Κατά την άποψη μας και τα δύο επιχειρήματα είναι φαιδρά.
Οι περισσότεροι έλληνες επιχειρηματίες, τραπεζίτες οι έχοντες έχουν χρήματα στο εξωτερικό.
Αυτοί αν χρεοκοπήσει η Ελλάδα και επιστρέψει στην δραχμή η κινητή περιουσία τους θα αποκτήσει αυτομάτως υπεραξία τουλάχιστον 50%.
Το λόμπι της δραχμής δεν υφίσταται.
Κατά την άποψη μας δεν επικοινωνούν οι επιχειρηματίες και κατέχοντες πλούτο στην χώρα καταστρώνοντας κοινά σχέδια δράσης.
Οι έχοντες πλούτο καθοδηγούνται από την κοινή λογική που δυστυχώς εκλείπει από το πολιτικό σύστημα.
Είναι παράδοξο, προκαλεί αλγεινή εντύπωση το γεγονός ότι όλοι οι συσχετισμοί δυνάμεων δεν ευνοούν την Ελλάδα.
Έχει η Ελλάδα συμμάχους στην Ευρώπη;
Αφού όπως όλοι γνωρίζουμε δεν έχει γιατί πιστεύουμε ότι η χώρα μπορεί να διασωθεί σε μια χώρα που τίποτε δεν έχει αλλάξει.
Θέστε ένα ερώτημα στον εαυτό σας.
Αυτούς που ξέρατε από τους οικείους σας έως τους γνωστούς σας που φοροδιέφυγαν άλλαξαν νοοτροπία λόγω της κρίσης ή συνεχίζουν να φοροδιαφεύγουν;
Η ερώτηση είναι και ρητορική….
Ως προς την ουσία, αν η Ελλάδα χρησιμοποιούσε πριν 1 χρόνο την χρεοκοπία ως διαπραγματευτικό χαρτί θα μπορούσε να επιτύχει πολλά.
Η Ευρώπη δεν ήταν προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει μια ελληνική χρεοκοπία.
Σήμερα όλη η Ευρώπη είναι σχεδόν προετοιμασμένη και κατά την άποψη μας το σχέδιο της ΕΚΤ να διασώσει μέσω ομολόγων την Ισπανία και Ιταλία σχετίζεται και με τον κίνδυνο της Ελλάδος.
Η χρεοκοπία για να αποδώσει θα πρέπει να υπάρχει απόλυτο σχέδιο της επόμενης μέρας.
Επειδή στην Ελλάδα ούτε απόλυτο υπάρχει ούτε σχέδιο η χρεοκοπία θα οδηγήσει στα τάρταρα την χώρα και την κοινωνία.
Η συντεταγμένη χρεοκοπία στην Ελλάδα θα μετατραπεί βίαια σε άναρχη καταστροφή των πάντων.
Άρα για την ώρα ας δώσουμε μάχη για να μείνουμε στο ευρώ και ο ΣΥΡΙΖΑ ας υποβάλλει καμιά πρόταση της προκοπής…

www.bankingnews.gr