31 Αυγούστου 2012

Οι απώλειες για τους εργαζομένους στο Δημόσιο

Σημαντικές εισοδηματικές απώλειες, που φθάνουν συνολικά το 1,32 δισ. ευρώ, αναμένεται να υποστούν οι περίπου 700.000 πολιτικοί υπάλληλοι και λειτουργοί του Δημοσίου, καθώς επίσης και περίπου 60.000 εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ. Από αυτούς:


Οι 250.000 δημόσιοι λειτουργοί, που υπάγονται στα ειδικά μισθολόγια, προβλέπεται να υποστούν μειώσεις 12% κατά μέσο όρο στις συνολικές αποδοχές τους. Η κυβέρνηση σχεδιάζει οι μειώσεις να είναι:

-6% κατά μέσο όρο για τους ενστόλους, εξετάζοντας παράλληλα το ενδεχόμενο εξαιρέσεων για τους υπηρετούντες σε «μάχιμες» υπηρεσίες, όπως τα ΜΑΤ, τα ΟΥΚ, η Ομάδα «ΔΙ.ΑΣ.», η ΕΜΑΚ, η Πολεμική Αεροπορία κ.λπ.

-Κοντά στο 10% για τους καθηγητές ΑΕΙ-ΤΕΙ και τους ιατρούς του ΕΣΥ.

-20% ή και περισσότερο για τους δικαστικούς, τους διπλωμάτες και τους αρχιερείς.

Επιπλέον, οι υπηρετούντες στα Σώματα Ασφαλείας θα χάσουν τις αυτόματες μισθολογικές προαγωγές τους.

Οι 450.000 πολιτικοί υπάλληλοι θα δουν τις αποδοχές τους να υφίστανται πρόσθετες απώλειες, κυρίως μέσω νέων παρεμβάσεων στους βασικούς μισθούς, στα μισθολογικά κλιμάκια και στο καθεστώς των μισθολογικών ωριμάνσεων.

Οι 60.000 εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ θα δουν τις συνολικές αποδοχές τους να μειώνονται έως και 35%-40% με την εφαρμογή ενός ενιαίου μισθολογίου.

Όλοι εξάλλου οι εργαζόμενοι στο στενό δημόσιο τομέα θα χάσουν 1.000 ευρώ το χρόνο, λόγω της κατάργησης των «υπολειμμάτων» των επιδομάτων εορτών και αδείας (του δώρου Χριστουγέννων των 500 ευρώ, του δώρου Πάσχα των 250 ευρώ και του επιδόματος αδείας των 250 ευρώ).

(Από τον Ελεύθερο Τύπο)