06 Αυγούστου 2012

Λυπήσου μας! Σταμάτα γιατί θα μας πάρουν τα ζουμιά-Σ. Πέρες: Ο πατέρας μου έμαθε στα παιδιά μου ελληνικά τραγούδια

Μια άγνωστη ιστορία αποκάλυψε ο πρόεδρος του Ισραήλ Σιμόν Πέρες που βρίσκεται από το πρωί σε επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα, προσκεκλημένος του προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια,ως επιστέγασμα της θεαματικής αναβάθμισης των σχέσεων των δύο χωρών τα τελευταία χρόνια.

Ο κ. Πέρες, σε δύο συνεντεύξεις του τις οποίες παραχώρησε τόσο στο Mega όσο και στο Βήμα, αναφέρθηκε στην ιστορία του πατέρα του ο οποίος, ως αξιωματικός του Βρετανικού στρατού, επί ένα χρόνο κρυβόταν σε μοναστήρι της Ελλάδας την εποχή της ναζιστικής κατοχής.

Χαρακτηριστικό είναι το απόσπαμα από το Βήμα:

«Ο πατέρας μου γεννήθηκε στην Πολωνία, αλλά πολέμησε με τους Βρετανούς στην Ελλάδα στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι Γερμανοί τον έπιασαν και τον έβαλαν στη φυλακή, αλλά κατάφερε μαζί με τέσσερις συμπολεμιστές του να δραπετεύσει και κρύφτηκε σε ένα μοναστήρι. Οι άνθρωποι εκεί τους προσέφεραν καταφύγιο και φαγητό. Εμειναν εκεί περίπου έναν χρόνο. Αποφάσισαν να φύγουν και να πάνε στο Ισραήλ. Επιβιβάστηκαν σε μια βάρκα με τη βοήθεια και των μοναχών, αλλά οι Γερμανοί τους εντόπισαν. Αρχισαν να τους πυροβολούν και ένας εξ αυτών σκοτώθηκε. Ενας από τους υπολοίπους, που ήταν Αυστραλός ιερέας, του είπε: "Κοίτα, πάρε την ταυτότητα του νεκρού διότι, αν οι Γερμανοί ανακαλύψουν ότι είσαι Εβραίος, θα σε σκοτώσουν". Τελικά, οι Γερμανοί τούς συνέλαβαν και ο πατέρας πέρασε πολλά χρόνια σε φυλακή της Γερμανίας. Επέζησε και μετά το τέλος του πολέμου επέστρεψε στο Ισραήλ, όπου έμαθε ελληνικά και δίδαξε στα παιδιά μου πώς να τραγουδούν ελληνικά τραγούδια. Το σπίτι μας ήταν γεμάτο ελληνική κουλτούρα».

Στις 10.30 το πρωί το πρόεδρο του Ισραήλ υποδέχθηκαν με ειδική τελετή έξω από το προεδρικό Μέγαρο ο κ. Παπούλιας με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Στην ατζέντα των συνομιλιών του Ισραηλινού προέδρου με την ελληνική πολιτειακή και πολιτική ηγεσία θα βρεθεί η διμερής συνεργασία στον ενεργειακό, αγροτικό και τουριστικό τομέα, ενώ αναμένεται να συζητηθούν και οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, στη σκιά της εμφύλιας σύρραξης στη Συρία αλλά και της διαρκώς αυξανόμενης έντασης στις σχέσεις του Ισραήλ με το Ιράν.

Ο κ. Πέρες θα έχει κατ' ιδίαν συνομιλίες με τον Κ. Παπούλια, ενώ στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών. Θα ακολουθήσουν δηλώσεις των δύο προέδρων στον Τύπο και, στη συνέχεια, ο Ισραηλινός πρόεδρος θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, η οποία θα συνοδευτεί με γεύμα εργασίας.

Αργότερα σήμερα το απόγευμα ο κ. Πέρες θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, ενώ το βράδυ θα παρακαθίσει στο επίσημο δείπνο που θα παραθέσει προς τιμήν του ο Κ. Παπούλιας.

Αύριο ο Ισραηλινός πρόεδρος θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, ενώ στη συνέχεια θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη και θα του απονεμηθεί το Χρυσό Μετάλλιο της Βουλής των Ελλήνων.

Στη συνέχεια θα συναντηθεί με μέλη της εβραϊκής κοινότητας της Αθήνας, ενώ αργότερα θα επισκεφθεί το Μουσείο της Ακρόπολης, όπου θα του παραθέσει γεύμα ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.

Την Τετάρτη οι κύριοι Πέρες και Παπούλιας, συνοδευόμενοι από μέλη των επίσημων αντιπροσωπειών, θα πραγματοποιήσουν μονοήμερη επίσκεψη στην Υδρα.