12 Αυγούστου 2012

«Εκστρατεία πειθούς» στην Ευρώπη από τον A. Σαμαρά

Σε «εκστρατεία πειθούς» ανά την Ευρώπη για την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης στην προώθηση των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων αποδύεται εντός του Αυγούστου ο Αντώνης Σαμαράς.

Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο, προγραμματίστηκε για τις 24 Αυγούστου. Ο Αντώνης Σαμαράς αναμένεται να επισημάνει στην καγκελάριο την προσήλωση της ελληνικής κυβέρνησης στην εφαρμογή του προγράμματος στην τήρηση των δεσμεύσεων της χώρας.

Δύο ημέρες πριν, στις 22 Αυγούστου, ο κ. Σαμαράς θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ στην Αθήνα. Οι πρόσφατες δηλώσεις Γιουνκέρ περί "όχι επιθυμητής, αλλά διαχειρίσιμης εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ" έχουν προκαλέσει προβληματισμό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Μετά το Βερολίνο σειρά έχει το Παρίσι, όπου ο έλληνας πρωθυπουργός θα συναντηθεί με το γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Ο κ. Σαμαράς επενδύει ιδιαίτερα στη σύμπηξη συμμαχίας με το Παρίσι, με το οποίο άλλωστε υπάρχουν κοινές απόψεις σε σειρά θεμάτων για το μέλλον της Ευρώπης.

Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, ο πρωθυπουργός ενδέχεται να μεταβεί και στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο, όπου θα συναντηθεί με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Ο πρωθυπουργός σχεδιάζει να επισκεφθεί και την Φρανκφούρτη για συνομιλίες με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι χωρίς ακόμη να έχει συμφωνηθεί ημερομηνία.

Το πλαφόν στις επικουρικές συντάξεις, η μείωση των κύριων συντάξεων από τα 700 ευρώ και άνω και η ένταξη στο καθεστώς εργασιακής εφεδρείας 45 χιλιάδων δημόσιων υπαλλήλων για τρία χρόνια με το 70% των βασικών τους αποδοχών βρίσκονται μεταξύ των μέτρων που φαίνεται να έχουν "κλειδώσει" για την εξοικονόμηση των 11,5 δισ. ευρώ.

Την ψήφιση των βασικών μέτρων του πακέτου των 11,5 δισ. ευρώ από τη Βουλή, και όχι απλώς τον προσδιορισμό τους από την κυβέρνηση, θέτουν πάντως ως προϋπόθεση η ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προκειμένου να καταβάλουν την επόμενη δόση του δανείου, σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής.