07 Αυγούστου 2012

Ο παστουρμάς είναι ελληνικός

Έλληνες γρηγορείτε. Μετά την Ολυμπιακή φλόγα, που ιταμά και ανερυθρίαστα ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι πρέπει να επιστρέψει στην πατρίδα της στον Όλυμπο της Αττάλειας, οι Τουρκαλάδες είναι έτοιμοι να ΥΦΑΡΠΑΞΟΥΝ ένα ακόμη σύμβολο: το κουλούρι Θεσσαλονίκης! Το γνωστό κουλούρι με σουσάμι, που τρώγαμε πιτσιρικάδες, με κόστος μια τίμια δραχμή. Και τους κουλουράδες να διαλαλούν την πραμάτεια τους: "Θεσσαλονίκης. Κουλούρια Θεσσαλονίκης".

Όπως αναφέρουν, λοιπόν, σχετικά ρεπορτάζ η τουρκική εταιρία SIMIT (σ.σ καμία σχέση με τον Κώστα Σημίτη. Σιμίτ, στα τούρκικα αποκαλείται το κουλούρι) ανοίγει μέσα στο 2012 το πρώτο υποκατάστημα της στο Σύνταγμα). Στη συνέχεια ακολουθούν Θεσσαλονίκη, Ομόνοια, Μοναστηράκι και Πειραιάς. Μ,ε τον επικεφαλής του Συνδέσμου Κουλουράδων Θεσσαλονίκης να καταθέτει αίτημα στο αρμόδιο Επιμελητήριο για να προστατευτεί σαν "εθνικό έδεσμα". Ιδού, λοιπόν, το τεράστιο μέγεθος της θρασύτητας. Του επεκτατισμού.

Μετά τη φλόγα να θέλουν να οικειοποιηθούν και τα κουλούρια Θεσσαλονίκης. Και ποια ήταν η αντίδραση της ελληνικής Κυβέρνησης; Αντί να κινήσει γη και ουρανό και να βροντοφωνάξει προς κάθε κατεύθυνση: "κάτω τα χέρια από τα κουλούρια Θεσσαλονίκης", ούτε φωνή, ούτε ακρόαση. Για το μείζον θέμα της Ολυμπιακής Φλόγας κάτι πήγε να ψελλίσει ο Ισίδωρος Κούβελος. Από πλευράς των Πολιτικών μόνο ο Καρατζαφέρης είπε ότι "έτσι όπως πάνε θα μας πούνε ότι είναι δικό τους και το Μαντείο των Δελφών". Τι να φτουρήσει, όμως, ένας πολιτικός αρχηγός χωρίς κόμμα; Ποιος να τον λάβει υπόψιν του όταν γελάνε μαζί του οι Έλληνες, θα τον πάρουν στα σοβαρά οι Τούρκοι;

Όσο λοιπόν, οι Έλληνες πάνε πάσο, τόσο οι Τουρκαλάδες αποθρασύνονται. Μετά τον Ερντογάν μίλησε για την φλόγα, ο Τούρκος Υφ. Αθλητισμού Σουάτ Κιλίτς: "η ολυμπιακή φλόγα γεννήθηκε στην Ανατόλια". Ποια ήταν η απάντηση του Έλληνα Υφ. Αθλητισμού, Γιάννη Ιωαννίδη; Τουμπεκί. Και ψιλοκομμένο μάλιστα. Σαν προπονητής έκανε τον νταή ότι ήταν Τουρκοφάγος και κέρδιζε όλες τις τουρκικές ομάδες. Σαν πολιτικός που είναι η μαγκιά του; Προφανώς όλες αυτές τις μέρες είχε πέσει με τα μούτρα στο να εξασφαλίσει φορολογική ενημερότητα στον Άρη για να μπορέσει να παίξει στο πρωτάθλημα και δεν ασχολείται με τίποτα άλλο. Έχει και τα δίκια του, εδώ που τα λέμε: πως θα ξαναβγεί βουλευτής, αν πέσει επί των ημερών του ο Άρης στη Β' Εθνική; Οι οπαδοί του Άρη ψηφίζουν. Η φλόγα και τα σπίρτα που την ανάβουν δεν έχουν εκλογικό δικαίωμα.

Ουδείς άλλος, όμως, από την Κυβέρνηση αντέδρασε. Ούτε καν ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο Μακεδονομάχος του 21ου αιώνα για τα κουλούρια Θεσσαλονίκης. Ούτε καν η υπερήφανη Κρητικοπούλα Όλγα Κεφαλογιάννη σαν Υπουργός Τουρισμού. Ο Τουρισμός είναι ένα πεδίον ευρέως ανταγωνισμού με την Τουρκία. Έτσι όπως πάνε οι Τούρκοι, αύριο θα πούνε ότι τα μπαρμπούνια είναι τουρκικά. Σ' αυτές τις περιπτώσεις, όμως, η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση.

Η κυβέρνηση όφειλε να είχε οργανώσει σχέδιο αντεπίθεσης. Να έβγαινε ο Πάγκαλος πχ και να διατύπωνε την άποψη ότι το ρουσφέτι είναι ελληνική λέξη. Με ομιλίες σε όλα τα μεγάλα Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια. Και θα είχε απόλυτο δίκιο εδώ που τα λέμε. Μπορεί το ρουσφέτι να έχει την καταγωγή από την Τουρκοκρατία, αλλά οι Έλληνες το βελτίωσαν και το τελειοποίησαν και το ανήγαγαν σε επιστήμη. Να το πάμε ακόμα παραπέρα και να πούμε ότι ο παστουρμάς είναι ελληνικός.

Ότι ο ναργιλές είναι ελληνικός. Το λέει και το τραγούδι άλλωστε: "φύσα ρούφα τράβα τόνε, πάτα τόνε κι αναφτόνε". Και εν πάση περιπτώσει, ας προσκομίσουν οι Τούρκοι μια σχετική προσευχή προς τον Αλλάχ. Οι Έλληνες την έχουν έτοιμη: "Θεέ μου μεγαλοδύναμε, που είσαι ψηλά εκεί πάνω, δείξε λιγάκι τουμπεκί, στον ναργιλέ μου επάνω". Εδώ αυτοί οι ξυπόλυτοι οι Σκοπιανοί λένε ότι είναι δικός τους ο Μέγας Αλέξανδρος. Θα κωλώσουμε εμείς να πούμε ότι ο παστουρμάς είναι ελληνικός; Να βγει σαν ειδικός η Τζούλια και να πει ότι το "Οθωμανικό" είναι ελληνικό. Από που κι ως που είναι τούρκικο; Προς απόδειξη υπάρχει και η σχετικά παροιμία: "Ο Σωκράτης ο σοφός, κ@λο ήθελε κι αυτός". Το θέμα, όμως, πέρα από την κωμική έχει και την σοβαρή διάσταση.

Σαφώς και σε θέματα πολιτικής, επικοινωνίας και προπαγάνδας η Ελλάδα δεν περνάει τη βάση. Πάντα ερχόμαστε δεύτεροι και καταϊδρωμένοι. Ουδείς σοβαρός άνθρωπος είναι υπέρ του σωβινισμού και της άποψης ότι οι Έλληνες και ειδικά οι Αρχαίοι τα είχανε βρει όλα. Αυτά τα γραφικά που ακούγονται και γράφονται μέχρι και για το φάρμακο κατά της ποδάγρας από την προ Χριστού εποχή θα πρόσθετα εγώ.

Το να μιλάει ανοιχτά, όμως, ο Τούρκος Πρωθυπουργός για την Ολυμπιακή Φλόγα, συνιστά μείζον θέμα. Και σε καμία περίπτωση δεν είναι αρμόδιοι να του απαντήσουν ο Κούβελος ή ο Καρατζαφέρης. Η απάντηση θα έπρεπε να έχει δοθεί σε υψηλότερο επίπεδο και να ήταν έντονη. Ποιος να τη δώσει, όμως, όλη σχεδόν η Κυβέρνηση είναι αυτές τις ,μέρες με τα ψαλίδια στα χέρια για να κόψει και να ράψει τα μέτρα που θα αποτελειώσουν μισθωτούς, συνταξιούχους και την οικονομία γενικότερα.

Κώστας Καίσαρης
http://www.sport24.gr/Columns/kaisaris/o_pastoyrmas_einai_ellhnikos.1883190.html