27 Αυγούστου 2012

"Εξω πήγαμε καλά - τώρα αρχίζει η μάχη του μέσα"

Της Μαρίνας Μάνη

“Μετά την έκθεση της τρόικας θα τα ξαναπούμε”. Η φράση αυτή, που επισφράγισε τις συζητήσεις του πρωθυπουργού με τον Jean Claude Juncker, την Angela Merkel και τον Francois Hollande, δεν άφησε καμία αμφιβολία για το ποιοι θα είναι οι “πρωταγωνιστές” τις επόμενες ημέρες. Αλλά και ποια θα είναι τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης ώστε η αξιολόγηση των εκπροσώπων των δανειστών να ανοίξει το δρόμο στην δόση των 31 δισ. ευρώ και – κυρίως – στην επιμήκυνση.


Τα ραντεβού του Αντώνη Σαμαρά δεν παρουσίασαν κανένα δυσάρεστο απρόοπτο, γεγονός που επέτρεψε στην επικοινωνιακή “μηχανή” του Μαξίμου να μιλήσει για επιτυχία καθώς μεταξύ άλλων, “έλιωσαν οι πάγοι με το Βερολίνο”.

Τι “έβγαλαν” οι συναντήσεις


Η ατζέντα δε, ξετυλίχθηκε όπως ακριβώς είχε παρουσιασθεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

- Ο κ. Σαμαράς δεν έθεσε το θέμα της χρονικής ανάσας. “Κάντε εσείς αυτά που πρέπει και η επιμήκυνση θα έλθει”, ήταν η σχετική σύσταση του κ. Juncker, ο οποίος, ανοίγοντας τον κύκλο των συναντήσεων, “έδειξε” τις κινήσεις που θα έπρεπε να ακολουθήσει ο πρωθυπουργός. (Στην ίδια λογική απαλείφθηκε από το κυβερνητικό λεξιλόγιο η λέξη “επαναδιαπραγμάτευση” – μάλιστα ο W. Schaeuble, την παραμονή της συνάντησης στο Βερολίνο, έσπευσε να “ξεκόψει” μία τέτοια συζήτηση παρότι κυριάρχησε στις ελληνικές εκλογές).

Αυτή είναι και η συνταγή του “ένα βήμα κάθε φορά” που πρόβαλλε ως μετεκλογική τακτική το επιτελείο του Μαξίμου.

- Η Γερμανίδα καγκελάριος εστίασε αυστηρά στην τήρηση των δεσμεύσεων και στην ανάκτηση της (ελληνικής) αξιοπιστίας, αποφεύγοντας κάθε αναφορά στα περί επιμήκυνσης.

- Αντιθέτως, ο Γάλλος πρόεδρος άφησε “παράθυρο”, καθώς συνέδεσε την αξιολόγηση της τρόικας με την απόφαση στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου. Και όχι μόνο: Ήταν ο μοναδικός από τους τρεις συνομιλητές που ζήτησε μεν από την Ελλάδα να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, πρόσθεσε όμως τη φράση «με τρόπο που να το αντέξει ο ελληνικός λαός»...

Προς έγκριση ή απόρριψη τα μέτρα

Για τις επόμενες σαράντα ημέρες, λοιπόν, όλη η προσοχή θα είναι επικεντρωμένη στην αξιολόγηση της τρόικας η οποία θα κληθεί να εγκρίνει η να απορρίψει τα μέτρα.

Δεδομένου ότι ο επικεφαλής του Eurogroup κατέστησε σαφές ότι αυτά θα πρέπει να είναι «αξιόπιστα και επαληθεύσιμα», κανείς δεν είναι σε θέση – ακόμη – να στοιχηματίσει πως όσα έχουν μέχρι στιγμής διαρρεύσει από τα υπουργεία Οικονομικών, Εργασίας και Υγείας θα ενταχθούν ως έχουν στο οριστικό «πακέτο». Και πόσα θα σκληρύνουν ακόμη περισσότερο – κυρίως σε ό,τι αφορά στις νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις.

Φόβοι από κοινωνία... και βουλευτές

Οι φόβοι των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση συνεργασίας είναι δύο:

Ο πρώτος αφορά σε νέες κινητοποιήσεις «και ανεξέλεγκτες καταστάσεις» όταν το «πακέτο» ανακοινωθεί στην τελική του μορφή. Δεδομένου, όπως λένε, πως ήδη εκδηλώνεται «οργή» για τις επιπτώσεις προηγούμενων μέτρων, όπως η αύξηση της τιμής στο πετρέλαιο θέρμανσης, οι ελλείψεις σε παιδικούς σταθμούς και σχολεία, η συνεχιζόμενη ακρίβεια σε βασικά είδη κατανάλωσης και, πάνω απ΄ όλα, η συνεχής άνοδος της ανεργίας.

Ο δεύτερος πηγάζει από δηλώσεις βουλευτών (κυρίως της ΔΗΜΑΡ) ότι δεν θα υπερψηφίσουν μέτρα που θα θίξουν «για άλλη μία φορά τα συνήθη υποζύγια», δηλαδή χαμηλόμισθους-χαμηλοσυνταξιούχους.

Ο πρώτος φόβος θα αντιμετωπισθεί με νέο επικοινωνιακό μπαράζ πως «αυτό το πακέτο θα είναι το τελευταίο» (πόσο μάλλον εάν αποφασισθεί η επιμήκυνση) και με επιτάχυνση αποκρατικοποιήσεων που θα δείξουν ότι «κάτι κινείται».

Μαζί με τον Προϋπολογισμό

Για τον δεύτερο φόβο, επιστρατεύεται μία σφικτή κοινοβουλευτική πρακτική: Το μεγαλύτερο τμήμα των μέτρων θα εισαχθούν προς ψήφιση ... μαζί με τον νέο κρατικό προϋπολογισμό, σε μία προσπάθεια να ελαχιστοποιηθούν οι διαρροές.

Για τον λόγο αυτό – και με αφορμή τη σύγκλιση του Eurogroup – το οικονομικό επιτελείο θα «φέρει» το προσχέδιο του προϋπολογισμού στα μέσα Σεπτεμβρίου στη Βουλή και όχι στις αρχές Οκτωβρίου, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός.