Η πρόταση υποβλήθηκε από τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ολλανδίας, Μπεν Κνάπεν, στη συνάντηση που είχε με το υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, και άλλα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών. Η ολλανδική πλευρά ξεκαθάρισε εξαρχής ότι δεν τίθεται ζήτημα αύξησης των πόρων προς την Ελλάδα.
«Η χρονική επιμήκυνση με αύξηση των κεφαλαίων είναι ένα θέμα που οι Ολλανδοί πολίτες δεν θέλουν ούτε να ακούσουν», τονίστηκε στη χθεσινή συνάντηση, αλλά διατύπωσαν και αντιπρόταση, η οποία περιλαμβάνει την εμπροσθοβαρή καταβολή των επόμενων δόσεων του ισχύοντος πακέτου, το ύψος του οποίου φτάνει στα 90 δισ. ευρώ, προκειμένου να τονωθεί η ελληνική οικονομία και επιστρέψει ταχύτερα στην ανάπτυξη.
Διευκρίνισαν ότι πρόκειται για τα υφιστάμενα κεφάλαια και όχι για επιπλέον κεφάλαια, ενώ, όπως είπαν, δεν θα είχαν πρόβλημα, αν με τα ίδια κεφάλαια επιμηκυνθεί η διάρκεια προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας, από το 2014, στο 2015 ή στο 2016. Εθεσαν όμως ως προϋπόθεση ότι η επιμήκυνση θα γίνει με ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης και με το δεδομένο ότι δεν θα υπάρχουν άλλα κεφάλαια από το μηχανισμό στήριξης. Η ολλανδική πρόταση σημαίνει πως οι δόσεις, που έχουν προγραμματιστεί να καταβληθούν το 2014, μπορεί να καταβληθούν νωρίτερα το 2013 ή το 2012 (αν και είναι στενά τα χρονικά περιθώρια), ώστε να αρχίσει να κινείται η οικονομία.
Πρέπει να διευκρινιστεί, όμως, ότι η πρόταση δεν αφορά στο σύνολο των πόρων, αλλά μόνο στα κεφάλαια που προορίζονται για την κάλυψη ταμιακών ελλειμμάτων του προϋπολογισμού, μέσω των οποίων το υπουργείο Οικονομικών θα αποκτούσε τη δυνατότητα:
- Να εξοφλήσει τα χρέη του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας, που φτάνουν στα 7 δισ. ευρώ.
- Να καταβάλει την εθνική συμμετοχή στα συγχρηματοδοτούμενα από την Ε.Ε. έργα, τα οποία σήμερα καθυστερούν.
- Να καταβάλει ενισχύσεις που εκκρεμούν από το 2007 (!) σε ιδιώτες, για επενδύσεις, στο πλαίσιο των αναπτυξιακών νόμων.
- Να χρηματοδοτήσει νέες ιδιωτικές επιχειρηματικές πρωτοβουλίες.
Προφανώς, η πρόταση δεν αφορά κεφάλαια που προορίζονται για την κάλυψη χρεολυσίων, και τόκων, οι λήξεις των οποίων είναι συγκεκριμένες, ενώ τα συγκεκριμένα ποσά αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της δανειακής σύμβασης.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, στη σύσκεψη καταγράφηκε ο έντονος σκεπτικισμός των Ολλανδών για τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, με την ελληνική πλευρά να αποσαφηνίζει ότι δεν θέτει αίτημα πρόσθετης χρηματοδότησης. Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών επισήμαιναν ότι η ολλανδική πρόταση είναι προς τη θετική κατεύθυνση, αλλά σε κάθε περίπτωση θα συζητηθεί με την τρόικα.
Λάβαμε 147,5 δισ. ευρώ
Το ποσό που απομένει να λάβει η Ελλάδα, από το μηχανισμό στήριξης (παλαιά και νέα δανειακή σύμβαση) μέχρι το 2014, είναι 90 δισ. ευρώ, ενώ σημειώνεται πως η τελευταία δόση που έλαβε η Ελλάδα ήταν τον περασμένο Μάιο, ύψους 4,2 δισ. ευρώ. Συνολικά, έως το Μάιο του 2012, η Ελλάδα έλαβε 147,5 δισ. ευρώ από επίσημες χρηματοδοτικές πηγές, στο πλαίσιο του πρώτου και του δεύτερου προγράμματος. Το συνολικό ύψος του δανειακού προγράμματος στήριξης της Ελλάδας 2010-2014 (με την ενοποίηση του πρώτου και δεύτερου πακέτου) ανέρχεται στο ποσό των 237,5 δισ. ευρώ. Από το ποσό αυτό, έχουν καταβληθεί:
- 38 δισ. ευρώ, το 2010
- 35 δισ. ευρώ, το 2011
- 74,5 δισ. ευρώ, εντός του πενταμήνου Ιανουαρίου-Μαΐου 2012. Το ποσό περιλαμβάνει τα 25 δισ. ευρώ, για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών (εκ των οποίων διοχετεύτηκαν τα 18 δισ. ευρώ), τα δάνεια για τη χρηματοδότηση της ανταλλαγής ομολόγων (PSI) για δεδουλευμένους τόκους και χρεολύσια, τα δάνεια για τις πληρωμές χρεολυσίων ομολόγων της ΕΚΤ και άλλων εθνικών τραπεζών, και τα κεφάλαια για την κάλυψη του ταμιακού ελλείμματος του προϋπολογισμού.
Απομένουν 90 δισ.
Απομένει, με βάση τη δανειακή σύμβαση, η καταβολή επιπλέον ποσών ύψους 90 δισ. ευρώ, η κατανομή (όπως αποφασίστηκε τον περασμένο Μάρτιο) μέχρι και το 2014 είναι η ακόλουθη:
- 45,9 δισ. ευρώ, πρόκειται να καταβληθούν μέχρι το τέλος του 2012. Από το ποσό αυτό, τα 23,8 θα διατεθούν για την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, που κοστίσει συνολικά 48,8 δισ. ευρώ. Το υπόλοιπο ποσό θα διατεθεί για την κάλυψη του ταμιακού ελλείμματος του προϋπολογισμού, αλλά και για τις αποπληρωμές χρεολυσίων ομολόγων που έμειναν εκτός PSI. Για το γ' τρίμηνο του έτους, η δόση είναι 31,5 δισ. ευρώ, και το υπόλοιπο ποσό προβλέπεται να καταβληθεί στο δ' τρίμηνο του 2012.
- 22,7 δισ. ευρώ θα καταβληθούν το 2013
- 21,4 δισ. ευρώ θα καταβληθούν το 2014.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΚΟΥΡΗΣ - pkak@naftemporiki.gr
«Είναι πολύ νωρίς να κάνουμε εικασίες για την Ελλάδα»
Σιγήν ιχθύος τήρησαν ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, και ο Ολλανδός ομόλογός του, Γιαν Κέες ντε Γιάγκερ, ως προς το ενδεχόμενο πρόσθετης βοήθειας στην Ελλάδα, δηλώνοντας ότι περιμένουν την έκθεση της τρόικας για την κατάσταση της οικονομίας της χώρας, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.
«Είναι πολύ νωρίς να κάνουμε εικασίες» για τη χορήγηση πρόσθετης βοήθειας στην Ελλάδα», δήλωσε ο Ολλανδός υπουργός πριν από τη συνάντηση που είχε την Τρίτη με τον Γερμανό ομόλογό του στη Χάγη, προσθέτοντας ότι θα εργασθεί με τον κ. Σόιμπλε για την «αποτελεσματική» εποπτεία των τραπεζών
. «Είναι απόλυτα σαφές ότι περιμένουμε την έκθεση της τρόικας και όλοι συμφωνούμε να μην κάνουμε εικασίες πριν έχουμε αυτή την έκθεση», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε. «Αυτό στο οποίο επιμέναμε πάντα είναι ότι οι χώρες πρέπει να τηρούν τις δεσμεύσεις τους ως αντάλλαγμα για τα δάνεια. Και αυτό πρέπει να αντανακλάται στην έκθεση της τρόικας. Η έκθεση αυτή αφορά στη χορήγηση δόσεων με το υφιστάμενο πρόγραμμα», δήλωσε ο κ. Ντε Γιάγκερ, προσθέτοντας ότι υπάρχουν «αντιρρήσεις» στη Γερμανία και την Ολλανδία όσον αφορά ένα νέο πρόγραμμα ή περισσότερα χρήματα για την Ελλάδα.
Αντίθετοι σε επιπλέον χρήματα
Το Bloomberg σημειώνει ότι και οι δύο αξιωματούχοι είχαν εκφράσει την αντίθεσή τους στη χορήγηση επιπλέον χρημάτων στην Ελλάδα. «Δεν μπορούμε να κάνουμε νέο πρόγραμμα. Υπάρχουν όρια», είχε δηλώσει στις 18 Αυγούστου ο κ. Σόιμπλε. «Η Ολλανδία και η Γερμανία συνεργάζονται στενά και έχουν παρόμοιες θέσεις. Θέλουμε μια ισχυρή Ευρώπη και γνωρίζουμε ότι αυτό είναι σημαντικό για όλες τις χώρες ώστε να προχωρήσει η διαδικασία της περαιτέρω ενοποίησης», ανέφερε ο κ. Σόιμπλε.