10 Αυγούστου 2012

Ύποπτες πυρκαγιές στα Γιάννενα

Μεγάλες πυρκαγιές άναψαν στην ‘Ηπειρο εχθές το βράδυ, Τετάρτη 8 Αυγούστου, στα Γιάννινα και σε περιφερειακά χωριά, απ’ότι φαίνεται όμως, με έγκαιρη και μεγάλη κινητοποίηση της πυροσβεστικής, είναι όλες υπό έλεγχο.

Χαρακτηριστικό είναι ότι από την πυρκαγιά στον Ελαφότοπο Ζαγορίου ήταν ορατή και ακόμη μία κοντά στο Δελβινάκι Πωγωνίου! Συγκεκριμένα στον Ελαφότοπο η πυρκαγιά άναψε γύρω στις 8 το βράδυ σε χωράφια στην πλαγιά ανατολικά του χωριού, όμως γρήγορα επεκτάθηκε σε κοντινή δασική έκταση. Με έγκαιρη προσέλευση πολλών οχημάτων της πυροσβεστικής και την βοήθεια δεκάδων εθελοντών και κατοίκων του χωριού, η φωτιά είχε τεθεί υπό έλεγχο στις το βράδυ περίπου.

Ύποπτο θεωρείται το σημείο όπου άναψε η πυρκαγιά, καθώς και ύποπτο είναι ότι άναψε αυτή την χρονική στιγμή, δεδομένου ότι ο Ελαφότοπος εχθές το βράδυ θα γιόρταζε την 3η βραδιά του τριήμερου παραδοσιακού πανηγυριού του, και έτσι όλοι οι κάτοικοι του χωριού ήταν απασχολημένοι με τις προετοιμασίες εκείνη την στιγμή και δεν αντελήφθηκαν την φωτιά, καθώς το χωριό έχει μία κλίση που “κοιτάζει” Νότια ενώ η φωτιά ξεκίνησε στα Βόρειο-Ανατολικά του. Για καλή τους τύχη όμως η πυρκαγιά έγινε ορατή από γειτονικό χωριό που κάλεσε και την πυροσβεστική. Το πανηγύρι φυσικά ακυρώθηκε και θα πραγματοποιηθεί την επόμενη, Πέμπτη 9 Αυγούστου, αφού η φωτιά έχει σβήσει τελείως.

Μιχάλης