13 Αυγούστου 2012

Μέσα τα κεφάλια: Η Μέρκελ επέστρεψε από διακοπές

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ επέστρεψε από τις καλοκαιρινές της διακοπές, αλλά η ατζέντα των υποχρεώσεών της είναι «βαριά» με πρώτο και βασικότερο θέμα, την κρίση στην Ελλάδα.

Χωρίς να πάρει ανάσα, θα πέσει «με τα μούτρα» στη δουλειά και θα ταξιδέψει στον Καναδά, όπου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Στέφαν Χάρπερ. Βασικό σημείο τριβής μεταξύ του Καναδά και της Ευρώπης, και κύριος λόγος της επίσκεψης Μέρκελ, αποτελεί η άρνηση της χώρας του να συμμετάσχει οικονομικά στο «firewall» του ΔΝΤ.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τα προβλήματα έχουν ήδη αρχίσει, διότι ο αναπληρωτής πρόεδρος του κόμματός της, Μίκαελ Φουκς δήλωσε πως η Γερμανία δεν αποκλείεται να ασκήσει βέτο σε επόμενη κίνηση της Αθήνας για νέο οικονομικό πακέτο στήριξης.

Με συνέντευξή του στη γερμανική Handelsblatt, o Φουκς είπε ξεκάθαρα ότι σε περίπτωση που η Ελλάδα θελήσει περισσότερα χρήματα, η χώρα του δεν θα δώσει τη συγκατάθεσή της για νέο δάνειο εάν κι εφόσον η Αθήνα δεν αποδείξει την ετοιμότητα και ικανότητά της να αντεπεξέλθει στους προαπαιτούμενους στόχους.

«Ακόμα και αν το ποτήρι είναι μισογεμάτο, αυτό δεν θα είναι αρκετό για να λάβει (η Αθήνα) νέο πακέτο…», δήλωσε ο Φουκς.

Στο ίδιο μήκος κύματος το περασμένο Σαββατοκύριακο και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Φίλιπ Ρέσλερ. Ο Ρέσλερ σε συνέντευξή του στο περιοδικό Focus, δήλωσε «απογοητευμένος με την αποτυχία της Αθήνας» σε επίπεδο εφαρμογής στόχων, ουσιαστικά δίνοντας έμφαση στα λεγόμενα Φουκς.

Ταυτόχρονα, αρνητικά άνοιξαν πολλές ευρωπαϊκές αγορές. Ο λονδρέζικος FTSE 100 σημείωσε πτώση 22 μονάδων και ο ισπανικός IBEX έπεσε κατά 0,7%.

Πιθανότερη αιτία της κακής τους εικόνας είναι η ανακοίνωση των στοιχείων για το ιαπωνικό ΑΕΠ, το οποίο αυξήθηκε κατά 1,4% μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου (2012), ενώ αναμενόταν διπλάσια τιμή του, σύμφωνα με τους ειδικούς.