09 Αυγούστου 2012

ΔΕΘ: ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΣΤΟΧΩΝ ΤΗΣ ΚΑΙ ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗ ΜΑΣ

της Άννας Ευθυμίου*

Κάθε χρόνο αυτήν την περίοδο περίπου αρχίζουν συζητήσεις επί συζητήσεων τόσο για το χαρακτήρα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης όσο και για την παρουσία των πολιτικών αρχηγών και τις αφίξεις της πληθώρας των στελεχών που τους συνοδεύουν.
Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια η Δ.Ε.Θ. έχει απαξιωθεί πλήρως ως θεσμός και έχει απωλέσει το χαρακτήρα της ως μία έκθεση με εξωστρέφεια, πόλο έλξης διεθνούς εμπορικού ενδιαφέροντος από επενδυτές από όλο τον κόσμο. Το παραπάνω έχει ως αποτέλεσμα από τη μία η Δ.Ε.Θ. να αποτελεί το προκάλυμμα για την εκδήλωση πολιτικών και κοινωνικών συγκρούσεων και από την άλλη η πόλη μας, οι καταστηματάρχες αλλά και οι ίδιοι οι πολίτες να υφίστανται τις συνέπειες από τις πορείες και τους βανδαλισμούς. Και όχι μόνο αυτό αλλά η παρουσία των κομματικών και πολιτικών στελεχών που συνοδεύουν τους πολιτικούς ηγέτες πολλές φορές γίνεται προκλητική, ιδίως στη σημερινή περίοδο κρίσης που βιώνουμε.

Σήμερα όσο ποτέ άλλοτε καθίσταται επιβεβλημένη η επανεξέταση του θεσμού και του χαρακτήρα της Δ.Ε.Θ. και ο επαναπροσδιορισμός των κατευθυντήριων συνιστωσών της. Αποτελεί, πράγματι, σπουδαίο βήμα η συγχώνευσή της με τη HELEXPO και τον Π.Ο.Ε. που αποφάσισε η κυβέρνηση, με στόχο την ενίσχυση της εξωστρέφειας και των εξαγωγών, μοχλός για την πολυπόθητη ανάπτυξη. Γι’ αυτό και είναι επιβεβλημένη η παρουσία του πρωθυπουργού, προκειμένου να δοθεί η αναγκαία βαρύτητα που χρειάζεται σε ένα τόσο σοβαρό εγχείρημα. Από την άλλη όμως, είναι περιττή η παρουσία των αξιωματούχων από όλους τους πολιτικούς φορείς, που είναι άνευ ουσίας και περιορίζεται μόνο σε ένα ταξίδι αναψυχής στη «συμπρωτεύουσα», όπως οι περισσότεροι χαρακτηρίζουν την παρουσία τους και την πόλη μας.

Ωστόσο, φαεινές ιδέες και προτάσεις, όπως αυτή του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, που αποκλείουν την παρουσία του πρωθυπουργού στη Δ.Ε.Θ. δεν είναι μόνο ρηχές και επιφανειακές αλλά καθίστανται και επικίνδυνες, ιδίως τώρα που αποφασίστηκε η συγχώνευση και η δημιουργία ενός τόσο σημαντικού φορέα. Εξάλλου, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πέρυσι το Σεπτέμβριο ο ίδιος ο Δήμαρχος υποδέχτηκε τον πρώην πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, στην είσοδο του Δημαρχείου σε κλοιό αστυνομικών, την ίδια στιγμή που το κέντρο της πόλης είχε αποκλειστεί και νεκρώσει. Ευτυχώς, που οι έντονες αντιδράσεις σε αυτήν του την πρόταση, τον ανάγκασαν να ανακαλέσει στη χθεσινή σύσκεψη με τους φορείς της πόλης.

Η Δ.Ε.Θ. είναι ένας θεσμός άρρηκτος με την ιστορία και την ιδιοσυγκρασία της πόλης μας και ως τέτοιος πρέπει να αντιμετωπιστεί. Καθίσταται αναγκαίος, λοιπόν, ο επαναπροσδιορισμός των στόχων της, ο επανασχεδιασμός των εκθεσιακών της δραστηριοτήτων, η ενίσχυση της εξωστρέφειάς της, ώστε να αποτελεί εργαλείο ανάπτυξης, πηγή ζωής για τους επαγγελματίες της πόλης μας αλλά και το καμάρι των κατοίκων της.

*Η Άννα Ευθυμίου είναι Δικηγόρος, Αναπληρώτρια Εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. για θέματα Β. Ελλάδας και Δημοτική Σύμβουλος στο Δήμο Θεσσαλονίκης

www.annaefthymiou.gr

www.annaefthymiou.blogspot.com