17 Αυγούστου 2012

Μια "θετική δήλωση" τώρα, η επιμήκυνση αργότερα

Της Μαρίνας Μάνη

Αυτό που περιμένει ο Αντώνης Σαμαράς από τις συναντήσεις με Γιούνκερ-Μέρκελ-Ολάντ δεν είναι μία… απόφαση για επιμήκυνση. Αυτή δεν αναμένεται ούτε καν στη Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει μέσα Σεπτεμβρίου.
Στην πραγματικότητα, ο πρωθυπουργός ευελπιστεί σε μία θετική δήλωση (“ένα καλό λόγο”) για τις προσπάθειες που καταβάλλει “πλέον” η χώρα - ικανή να ανοίξει τον δρόμο στο αίτημα για παράταση.

Η επεξήγηση ανήκει σε στενό πρωθυπουργικό συνεργάτη και δείχνει την προσπάθεια του Μαξίμου να χαμηλώσει τον πήχυ των προσδοκιών από τις τρεις συναντήσεις όσο κλείνει η ραστώνη του Δεκαπενταύγουστου και πλησιάζουν οι ημερομηνίες.

“Δεν έκαναν καλό οι FT”

Την ίδια στιγμή, πάντως, το Μαξίμου αποτιμά αρνητικά τη διαρροή στους Financial Times. Κι αυτό διότι, όπως λένε κύκλοι του, τα περί επιμήκυνσης “έπρεπε να προκύψουν ως ανάγκη κυρίως από τη συζήτηση με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ” και να περάσουν προς τα έξω από τον ίδιον.

Κατά τον σχεδιασμό δηλαδή, δεν έπρεπε να εμφανισθεί ως άλλο ένα αίτημα της ελληνικής πλευράς και μάλιστα σε μία στιγμή που αξιωματούχοι και μέσα ενημέρωσης της Γερμανίας “πυροβολούν” τη χώρα μιλώντας ανοικτά για χρεοκοπία.

Ναι, ψάχνουμε χρηματοδότηση

Αντιθέτως, προσθέτουν, το “έγγραφο εργασίας” που επικαλέσθηκαν οι FT σχετικά με τους τρόπους χρηματοδότησης της επιμήκυνσης που αναζητά η κυβέρνηση προκειμένου να αποφευχθεί νέο δάνειο «δεν μας κάνει ζημιά». Κι αυτό επειδή ένα μεγάλο μέρος των γερμανικών πυρών που εκτοξεύονται εναντίον της χώρας τις τελευταίες ώρες, οφείλεται ακριβώς στο ενδεχόμενο νέου δανείου «που δεν θα το δεχτούν τα 17 κοινοβούλια των χωρών της ευρωζώνης».

Ψάχνουν τον ...διαρροέα


Σε κάθε περίπτωση, ο μισό κυβερνητικό επιτελείο... αναζητεί τον διαρροέα στο άλλο μισό, γεγονός που έχει προκαλέσει εκνευρισμό ακόμη και ανάμεσα στους συνεργάτες του κ.Σαμαρά.

Πηγή:www.capital.gr