27 Αυγούστου 2012

Η θετική αντίδραση του Βρούτση στην πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ για την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων

Θετική ήταν η αντίδραση του υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, στην πρόταση νόμου που κατέθεσε στη Βουλή ο πρόεδρος και 31 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, αναφορικά με την «Ίδρυση Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γενεών», στο οποίο θα μπορούσαν να μεταφερθούν μελλοντικά πόροι από την αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων της χώρας μας και να διατεθούν στο ασφαλιστικό σύστημα για τη διασφάλιση των συντάξεων των επόμενων γενεών.

Σε επιστολή του προς τη Διεύθυνση Νομοθετικού Έργου και Κοινοβουλευτικού Ελέγχου της Βουλής, τον πρόεδρο και τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, ο υπουργός Γιάννης Βρούτσης χαρακτηρίζει την πρόταση θετική και τονίζει ότι, «σε ό,τι αφορά στο ουσιαστικό περιεχόμενό της, γίνεται αποδεκτή» από το υπουργείο Εργασίας.

Επισημαίνει ωστόσο, ότι έχει ήδη συσταθεί και λειτουργεί «Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ), με σκοπό τη δημιουργία αποθεματικών για τη χρηματοδότηση των κλάδων σύνταξης των φορέων κοινωνικής ασφάλισης από την 01.01.2009 και μετά, για τη διασφάλιση των συντάξεων των νέων γενεών και άρα δεν συντρέχουν λόγοι για τη σύσταση νέου φορέα.

«Στο κεφάλαιο του ΑΚΑΓΕ», αναφέρει ο υπουργός Εργασίας, «έχουν ήδη συσταθεί και λειτουργούν, δύο ειδικοί λογαριασμοί, ο λογαριασμός Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) ο οποίος καλύπτει ήδη από την 1.1.2011 μέχρι 31.12.2014 τα ελλείμματα των κλάδων κύριας σύνταξης των φορέων κοινωνικής ασφάλισης και ο λογαριασμός Ειδικής Εισφοράς Συνταξιούχων Επικουρικής Ασφάλισης ο οποίος καλύπτει από την 1.9.2011 έως 31.12.2014 τα ελλείμματα των φορέων και κλάδων επικουρικής ασφάλισης».

Ο κ. Βρούτσης θεωρεί επίσης σημαντικό ότι η συγκεκριμένη πρόταση «δεν συνεπάγεται δαπάνες ή μείωση εσόδων ή της περιουσίας των φορέων κοινωνικής ασφάλισης, αλλά αντίθετα επιφέρει εισροή εσόδων» και τονίζει: «Ο φυσικός πλούτος της χώρας ανήκει στους Έλληνες πολίτες και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της εθνικής μας κυριαρχίας αλλά και της παρακαταθήκης που καλούμαστε να αφήσουμε στις νεότερες γενιές. Η διαφύλαξη και η αξιοποίησή του προς όφελος της ευημερίας όλων των Ελλήνων αποτελεί προτεραιότητά μας».

«Η μεταφορά πόρων», συνεχίζει ο υπουργός Εργασίας, «από τα κρατικά έσοδα επί των μερισμάτων, τα δικαιώματα και τη φορολογία των εταιριών που θα εμπλακούν στη διαδικασία έρευνας και εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, καθώς και από τη διάθεση αδειών για έρευνες, αποτελεί μια πρακτική που έχει ακολουθηθεί και από άλλα κράτη εντός και εκτός του ευρωπαϊκού χώρου (Νορβηγία, Ολλανδία, ΗΠΑ, Μ. Βρετανία, Καναδά και Ιρλανδία) και η οποία απαντά στις ποικίλες δημοσιονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα τα εθνικά ασφαλιστικά συστήματα διεθνώς. Υπολογίζεται ότι στα επόμενα 25-30 χρόνια μπορεί τα έσοδα να ξεπεράσουν τα 150 δισ. ευρώ -σύμφωνα με την πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ- οπότε η διάθεση ενός σημαντικού μέρους τους στα ασφαλιστικά ταμεία θα μπορεί να αποτελέσει μια νέα ιδιαίτερα μεγάλη πηγή χρηματοδότησης».

Ο κ. Βρούτσης, καταλήγει λέγοντας ότι είναι σκόπιμη «η περαιτέρω διερεύνηση της νομοθετικής θέσπισης της πρότασης και σε εύλογο χρόνο η άμεση προετοιμασία και προώθησή της στη Βουλή προς ψήφιση».