23 Αυγούστου 2012

Μέρκελ: Η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο- Ολάντ: Να μείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ θα προσπαθήσουν σήμερα Πέμπτη να ξεπεράσουν τις διαφορές απόψεών τους σε ό,τι αφορά την κρίση χρέους στη συνάντησή τους στο Βερολίνο, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του πρακτορείου ειδήσεων Reuters όσο και του Γαλλικού Πρακτορείου αναμένεται να παρουσιάσουν μια ενιαία στάση σε ό,τι αφορά το ζήτημα της Ελλάδας, λέγοντας στην Αθήνα να μην αναμένει άμβλυνση των όρων ή του χρονοδιαγράμματος των μεταρρυθμίσεων εάν δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Οι δύο ηγέτες συναντώνται σε μια προσπάθεια να συντονίσουν τη θέση τους ενόψει των επισκέψεων του Έλληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος επισκέπτεται αύριο και μεθαύριο Παρασκευή και Σάββατο το Βερολίνο και το Παρίσι με την ελπίδα να πείσει τις μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις πως αξίζει να δείξουν υπομονή σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις στη χώρα, η οποία βρίσκεται στην πέμπτη χρονιά ύφεσης.

Οι δύο ηγέτες πριν την συνάντησή τους δήλωσαν ότι στο επίκεντρο του διαλόγου βρίσκεται η κρισιμότητα της κατάστασης στην Συρία, το τραπεζικό σύστημα στην Ευρώπη, αλλά και το ελληνικό ζήτημα.

Τη στήριξή του στην Ελλάδα υπογράμμισε ο Φρανσουά Ολάντ κατά τις δηλώσεις που έκανε πριν από τη συνάντησή του με την Αγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο.

"Θέλω η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη", τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος ενώ για τους Έλληνες σημείωσε ότι πρέπει να κάνουν τις απαραίτητες προσπάθειες για αυτόν τον στόχο.

Από την πλευρά της η Γερμανίδα Καγκελάριος επεσήμαναν την ανάγκη για διαρθρωτικές αλλαγές στην Ελλάδα, προσθέτοντας ότι οι Έλληνες βρίσκονται σε καλό δρόμο και πρέπει να συνεχίσουν στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων και των διαρθρωτικών αλλαγών.

Ο κ. Ολάντ σημείωσε ότι είναι επίσης απαραίτητη η εφαρμογή της τραπεζικής εποπτείας, ιδίως στην Ισπανία.

Παράλληλα οι Ευρωπαίοι ηγέτες επανέλαβαν ότι οι αποφάσεις για την Ελλάδα θα εξαρτηθούν από την έκθεση της τρόικας.

Να σημειωθεί ότι δεν θα πραγματοποιηθούν δηλώσεις μετά το τέλος της συνάντηση Μέρκελ - Ολάντ.