Focus online
Στο Focus online με τίτλο «Η Μέρκελ οδεύει με το Σαμαρά προς την επιμήκυνση» επισημαίνεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες του δικτύου οι δύο ηγέτες συνεννοήθηκαν – προφανώς – περίφημα. Η Καγκελάριος τού ζήτησε μάλιστα να υπάρξει και συνέχεια στη συνάντηση. Όπως έγινε γνωστό από κυβερνητικούς κύκλους στο Βερολίνο, η Καγκελάριος θεώρησε τη συνάντηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό τόσο ευχάριστη που αμέσως μετά τη συνέντευξη Τύπου τού πρότεινε – εκτός επίσημου προγράμματος – να συνεχίσουν τη συζήτηση.
De Morgen (Βέλγιο)
Την άποψη ότι η Ελλάδα θα καταφέρει τελικά να εξασφαλίσει την επιμήκυνση της υλοποίησης του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής που διεκδικεί, καθώς αποτελεί πλέον κοινό τόπο ότι τυχόν έξοδος της χώρας από την ευρωζώνη θα ισοδυναμούσε με πολιτική αυτοκτονία για ολόκληρη την Ευρώπη, εκφράζει ο γνωστός πολιτικός συντάκτης Bernard Bulcke σε ένα ενδιαφέρον άρθρο γνώμης του που φιλοξενεί η σημερινή De Morgen υπό τον τίτλο «Η επίδραση του νοτίου Τιρόλο στην Μέρκελ». Δεν είναι τυχαίο, προσθέτει ο συντάκτης, ότι το τελευταίο διάστημα σε όλη την Ευρώπη τα σενάρια περί εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη έχουν ατονήσει, ακόμα και στην Φινλανδία, ενώ ούτε οι αγορές δείχνουν πλέον να λαμβάνουν υπόψη το ενδεχόμενο αυτό.
Όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται, η μεγάλη δημοσιότητα που συνοδεύει το ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού Α. Σαμαρά, καθώς και το όλο τελετουργικό της υποδοχής του στο Βερολίνο σήμερα και το Παρίσι αύριο, συνιστούν μια ισχυρή ένδειξη ότι το ελληνικό αίτημα θα έχει τελικά αίσια έκβαση. Προς τι λοιπόν αυτή η αναβλητικότητα και κρυψίνοια από την πλευρά των ευρωπαίων ηγετών; Όλα αυτά γίνονται αποκλειστικά και μόνο για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης, απαντά ο συντάκτης. Πώς αλλιώς – διερωτάται – θα μπορούσαν οι κυβερνήσεις π.χ της Ολλανδίας, μεσούσης μάλιστα της προεκλογικής περιόδου, αλλά και της Γερμανίας, να πουλήσουν την ευνοϊκή για την Ελλάδα αυτή εξέλιξη σε ένα δύσπιστο εκλογικό ακροατήριο; Απλούστατα παραπέμποντας στο περιεχόμενο της έκθεσης της τρόικα, παρατηρεί.
Δεν πρέπει επίσης κανείς να ξεχνά – συνεχίζει ο συντάκτης – ότι και η Ελλάδα θα κληθεί τις επόμενες εβδομάδες να εξειδικεύσει τα μέτρα περικοπών ύψους 11,5 δις ευρώ, όπως και να καταρτίσει τον προϋπολογισμό της για το 2012. Ως εκ τούτου, προσθέτει, η ελληνική κυβέρνηση θα χρειαστεί κάποιον άσο στο μανίκι της, που θα έχει την μορφή της επιμήκυνσης, για να αντισταθμίσει επικοινωνιακά τα επώδυνα μέτρα. Και για τον λόγο αυτό λοιπόν, εκτιμά ο συντάκτης, η χορήγηση της επιμήκυνσης αποτελεί μονόδρομο για τους ευρωπαίους ηγέτες.
Σύμφωνα με τον συντάκτη, οι αποφάσεις για την Ελλάδα δεν πρέπει να αναμένονται πριν από τον Οκτώβριο,. Την ίδια χρονική περίοδο, καταλήγει ο συντάκτης, θα έχουν λάβει την οριστική τους μορφή τα σχέδια του Van Rompuy και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το μέλλον της ΟΝΕ, ενώ το Ανώτατο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Γερμανίας θα έχει άρει τα εμπόδια για την ενεργοποίηση του νέου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης.
Bloomberg
H Merkel στηρίζει τον Σαμαρά στο ευρωπαϊκό μέλλον της Ελλάδας, απατώντας στις κριτικές
Η Καγκελάριος δήλωσε ότι η Γερμανία είναι έτοιμη να βοηθήσει την ελληνική κυβέρνηση, εφόσον προχωράει στα απαραίτητα βήματα επίλυσης των οικονομικών της προβλημάτων, ανταπαντώντας στις ευρωπαϊκές κριτικές που υποστηρίζουν την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.
Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον έλληνα Πρωθυπουργό, σήμερα στο Βερολίνο, η Merkel υποστήριξε ότι σκοπεύει να θεραπεύσει το ρήγμα που έχει ανοίξει στην συνείδηση του κόσμου, καθώς οι Έλληνες κατηγορούν τους Γερμανούς για τα μέτρα επώδυνης λιτότητας, ενώ ο ελληνικός ρυθμός με τον οποίο γίνονται οι όποιες αλλαγές πυροδοτεί αίσθημα «ανυπομονησίας» μεταξύ των Γερμανών. Πρόθεσή της είναι να βοηθήσει την Ελλάδα να φτάσει «στο τέλος του τούνελ».
Σε ερώτηση προς τον έλληνα Πρωθυπουργό, αναφορικά με κάποια σχόλια που έγιναν από ανώτερο μέλος του κόμματος της Merkel, ο κ. Σαμαράς απάντησε ότι η συζήτηση περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ πρέπει να σταματήσει, καθώς αποτρέπει τους επενδυτές και υπονομεύει την προσπάθεια συμμόρφωσης της Ελλάδας με τους όρους που προβλέπονται στα πακέτα σωτηρίας. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε «η ανάκαμψη της οικονομίας είναι κρίσιμης σημασίας στην επίτευξη των στόχων μας. Αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι μία ευκαιρία στην ανάπτυξη».
Συνέντευξη της επικεφαλής των Πρασίνων Claudia Roth στην Βαυαρική Ραδιοφωνία
Η επικεφαλής των Πρασίνων Claudia Roth παραχώρησε συνέντευξη στη Βαυαρική Ραδιοφωνία με αφορμή την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στο Βερολίνο και τη συνάντησή του με την Καγκελάριο. Η Claudia Roth λέει ότι εάν ή ίδια ήταν στη θέση της Merkel και υποδεχόταν τον Έλληνα Πρωθυπουργό στο Βερολίνο πρώτα απ’ όλα θα του ζητούσε συγγνώμη για δηλώσεις Γερμανών πολιτικών, που προσβάλλουν την Ελλάδα. Χαρακτήρισε λαϊκισμό και σωβινισμό χείριστου είδους δηλώσεις, όπως αυτή του Υπουργού Οικονομικών της Βαυαρίας Markus Söder (CSU), ο οποίος είχε ζητήσει να τιμωρηθεί η Ελλάδα για παραδειγματισμό.
«Στη συνέχεια θα ρωτούσα τον κ. Σαμαρά τί αποτελέσματα είναι διατεθειμένη να πετύχει η Ελλάδα, π.χ. σε επίπεδο διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και αναμόρφωσης του φορολογικού συστήματος», λέει η Roth. Όσον αφορά τη διαχείριση της κρίσης από τη Γερμανίδα Καγκελάριο, η πολιτικός των Πρασίνων τη χαρακτηρίζει διστακτική. «Πάντα περίμενε μέχρι το τελευταίο λεπτό για να αντιδράσει».
Η Roth τονίζει ότι η Ελλάδα πρέπει ασφαλώς να παρουσιάσει έργο, αλλά χρειάζεται και αέρα για να πάρει ανάσες. «Μία στρατηγική, η οποία είναι επικεντρωμένη στην εφαρμογή εξοντωτικής λιτότητας με δραματικές επιβαρύνσεις για τους ανθρώπους στην Ελλάδα, δεν μπορεί να λειτουργήσει. Αυτή η υπαγόρευση λιτότητας ήταν για μεγάλο διάστημα το μόνο στοιχείο, στο οποίο επέμεινε η Καγκελάριος. Το θεωρώ λάθος».
Η Roth πιστεύει ότι η απάντηση στην κρίση είναι περισσότερη και όχι λιγότερη Ευρώπη, ότι δεν γίνεται να υπάρχει κοινό νόμισμα χωρίς κοινή δημοσιονομική και κοινωνική πολιτική. Επέκρινε δε τη στάση της Χριστιανοκοινωνικής (CSU) στην κρίση χρέους, επειδή προτείνει ως λύση στην κρίση την επανεθνικοποίηση.
Πρέπει επιτέλους, υποστηρίζει, να τονίσουν οι πολιτικοί στη Γερμανία ότι είναι προς το συμφέρον της χώρας να διασωθεί το ευρώ και να παραμείνει η Ελλάδας στην Ευρωζώνη.
Süddeutsche Zeitung
Ρεπορτάζ με τον τίτλο «Επίσκεψη Σαμαρά στο Βερολίνο – Πρώτα η έκθεση της Τρόικας και μετά βλέπουμε». H Eλλάδα «χρειάζεται χρόνο για να αναπνεύσει», δήλωσε ο νεοεκλεγείς Έλληνας Πρωθυπουργός στο Βερολίνο. Η Γερμανίδα Καγκελάριος προφανώς, όμως, δεν θέλει ακόμη να του παραχωρήσει παράταση στο πρόγραμμα προσαρμογής. Θέλει πρώτα να περιμένει την Έκθεση της Τρόικας προτού υπάρξουν διαβουλεύσεις για επόμενα βήματα. Η Μέρκελ καθιστά με τον τρόπο αυτό για μία ακόμη φορά σαφές ότι η γερμανική βοήθεια συνοδεύεται από προσδοκίες.
Welt : « Ο Σαμάρας στο Βερολίνο, κανείς δεν είναι αθώος»
Στο άρθρο με τον παραπάνω τίτλο αναφέρεται ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν ζητάει παραπάνω χρήματα αλλά περισσότερο αέρα ώστε να αναπνεύσει η χώρα» . Η δε Γερμανίδα καγκελάριος πιέζει για ταχεία εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Στο άρθρο αναπαράγονται οι δηλώσεις της κ. Μέρκελ ότι δεν επιθυμεί την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, αρκεί να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις, χαρακτηριστικά λέει ότι πρέπει να τηρούνται τα υπεσχημένα. Άλλωστε αυτό ενισχύει την αξιοπιστία της Ευρωζώνης εν συνόλω. Στο άρθρο αναφέρεται ότι ο Σαμαράς είναι σίγουρος ότι το Σεπτέμβρη η έκθεση της Τρόικα θα δείξει ότι η Νέα Κυβέρνηση μπορεί να φέρνει αποτέλεσματα. Ως προς το ποιος είναι υπεύθυνος για την κατάσταση της χώρας, ο Κ. Σαμαράς απαντά « Κανείς δεν είναι αθώος, η κρίση χρέους θα ξεπεραστεί μόνο με ανάπτυξη» Στα άρθρο αναφέρεται ότι η έκκληση Σαμαρά για παράταση 2 ετών, έτυχε μεγάλου σκεπτικισμού, και ότι η ελπίδα για αναβολή 2 ετών συνάντησε αντίσταση. Στο άρθρο αναφέρεται ότι ο κ. Σαμαράς επέκρινε όσες γερμανικές φωνές κερδοσκοπούν με την έξοδο της Ελλάδας από το Ευρώ. Επίσης αναφέρεται ότι η συνάντησή του με τη Μέρκελ, σηματοδοτεί μια νέα αφετηρία σχέσεων των 2 χωρών αλλά ότι η λύση δεν έρχεται με το πρώτο βήμα
Zeit- Οnline
Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο έλληνας Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έστειλαν από το Βερολίνο σήμα ενότητας. Όπως δήλωσε η Μέρκελ, είναι «βαθύτατα πεπεισμένη» ότι η κυβέρνηση Σαμαρά θα κάνει ότι είναι αναγκαίο για την υπέρβαση της κρίσης χρέους. Η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης. «Αυτό με καθοδηγεί», δήλωσε η Μέρκελ και πρόσθεσε ότι το θέμα είναι η ανάκτηση αξιοπιστίας. Προς τούτο η Ελλάδα θα πρέπει να εκπληρώσει τις προσδοκίες και «τα λόγια να τα ακολουθήσουν πράξεις». Για να αποτιμηθεί η πρόοδος – όπως είπε – είναι σημαντικό να περιμένει κανείς την έκθεση της Τρόικας της ΕΚΤ, του ΔΝΤ και της ΕΕ.
Ο Σαμαράς απάντησε ότι η χώρα του θα εκπληρώσει τις υποσχέσεις και τις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ. Για την ακρίβεια πρέπει να πούμε – δήλωσε ο έλληνας Πρωθυπουργός: «Αυτό κάνουμε ήδη». Πρόσθεσε δε ότι είναι πεπεισμένος πως το σχέδιό του σύντομα θα αποδώσει καρπούς και η χώρα του θα εξαλείψει τα ελλείμματα στον προϋπολογισμό, αλλά και στην αξιοπιστία της. Σημαντικό επίσης είναι να ενισχυθεί η ανάκαμψη της χώρας, τόνισε ο Σαμαράς. «Είμαστε πολύ περήφανος λαός και δεν μας αρέσει να εξαρτόμαστε από δανεικά». Η χώρα του χρειάζεται τώρα ευκαιρίες για ανάπτυξη και «χρόνο να αναπνεύσει». Θέλουμε το ταχύτερο δυνατόν να μπορέσουμε και πάλι να στηριχθούμε στις δικές μας δυνάμεις, δήλωσε.
Ο Σαμαράς αναφέρθηκε και στις ‘παραφωνίες’ όσον αφορά τη Γερμανία και έμμεσα επέκρινε τις φωνές, οι οποίες κάνουν ‘σπέκουλα’ για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Τόνισε δε ότι η συνάντησή του με τη Μέρκελ σηματοδοτεί κατά την άποψή του μια νέα αρχή. Δόθηκε έτσι «το εναρκτήριο λάκτισμα για νέες σχέσεις», δήλωσε ο Πρωθυπουργός. Φυσικά δεν περιμένει κανείς λύσεις με αυτό το πρώτο βήμα. «Αλλά είμαστε πεπεισμένοι ότι κάναμε μια καλή αρχή», επεσήμανε ο Σαμαράς.
Spiegel-Online
«Η Μέρκελ μετά την επίσκεψη Σαμαρά: ‘Θέλω να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη’. Η Α.Μέρκελ επανέλαβε τη βούληση της Γερμανίας για παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Κατά την επίσκεψη του Π/Θ Αντώνη Σαμαρά δεν υποσχέθηκε βιαστικές αποφάσεις, αλλά και προέτρεψε την Αθήνα ‘να ακολουθήσουν τα λόγια πράξεις’. Ενδεχόμενη χρονική αναβολή δεν ετέθη προς συζήτηση»
EUOBSERVER.COM
Η επίσκεψη Σαμαρά σηματοδοτεί την έναρξη νέων σχέσεων μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου
«Η επίσκεψή μου σήμερα σηματοδοτεί την έναρξη νέων σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών μας. Αυτό είναι ένα νέο βήμα για μια νέα αρχή», είπε ο Σαμαράς […] προσθέτοντας ότι η Αθήνα έχει να μειώσει δύο ελλείμματα – το δημοσιονομικό και το έλλειμμα αξιοπιστίας. «Είμαστε ένας υπερήφανος λαός και δεν μας αρέσει να ζούμε με δανεικά χρήματα. Έχουμε τους πόρους και θα προσπαθήσουμε να κάνουμε χρήση αυτών.»
Η Μέρκελ από την πλευρά της συμφώνησε ότι ήταν μια «καλή αρχή», αλλά πρόσθεσε ότι «υπάρχουν πολλά ακόμα να κάνουμε. Σημείωσε ότι η «ανυπομονησία» μεγάλωσε όταν η Ελλάδα στο παρελθόν έχασε πολλές προθεσμίες για μεταρρυθμίσεις και ότι η «εμπιστοσύνη» έχει διαβρωθεί στην ευρωζώνη κατά τη διάρκεια της κρίσης. «Έχω καταστήσει σαφές τι περιμένουμε από την Ελλάδα … οι λέξεις [πρέπει] να ακολουθούνται από πράξεις.»
[…] Ο Σαμαράς από την πλευρά του είπε ότι ήταν «σίγουρος» ότι η έκθεση της τρόικας θα δείξει ότι η Ελλάδα είναι στο σωστό δρόμο. Για άλλη μια φορά επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν ψάχνει για περισσότερα χρήματα, αλλά για «ανάσα» και μια ευκαιρία για «ανάκτηση» [δυνάμεων] μετά από πέντε χρόνια ύφεσης.
LA CROIX (Γαλλία)
Η Άνγκελα Μέρκελ θα διασφαλίσει ότι η Ελλάδα παραμένει στη ζώνη του ευρώ
Η Α. Μέρκελ επιθυμεί η Ελλάδα να παραμένει στη ζώνη του ευρώ. Είναι πεπεισμένη ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση πράττει «τα πάντα για να λύσει όλα τα προβλήματα.» Από την πλευρά του, ο Αντώνης Σαμαράς είπε ότι η Ελλάδα δεν ζήτησε «περισσότερα χρήματα, αλλά χρόνο για να αναπνεύσει.» […]
Για αρκετές ημέρες, Αντώνης Σαμαράς έχει κάνει πολλές δηλώσεις καλώντας για μια χαλάρωση της αυστηρότητας που επιβάλλονται προκειμένου να ανακουφίσει τη χώρα του από τις απαιτήσεις των πιστωτών, συμπεριλαμβανομένων των ευρωπαίων εταίρων της. Αν αυτό δεν υπονομεύει τις δεσμεύσεις της Ελλάδας έναντι των πιστωτών της ή των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων, η Αθήνα επιθυμεί μια περίοδο δύο ετών για την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών, η οποία κανονικά έχει προγραμματιστεί για τα τέλη του 2014. […]
Le Monde
Βερολίνο και Παρίσι έχουν συγκλίνουσες αλλά όχι πανομοιότυπες απόψεις. Συγκλίνουν στο ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ και ότι η Αθήνα πρέπει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις. Ο κ. Σαμαράς πρέπει λοιπόν να προσπαθήσει πολύ για να τους πείσει για τις καλές του προθέσεις.
The Times
Η Μέρκελ δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα ελληνική κυβέρνηση αλλά αγνοεί το αίτημα για παράταση, γράφουν οι Times.
Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA)
Αντιπρόεδρος Κ.Ο. SPD: Η γερμανική κυβέρνηση εργάζεται παρασκηνιακά για συμφωνία με την Αθήνα
Τηλεγράφημα του dpa από το Βερολίνο, με τίτλο «SPD: Η Μέρκελ θα ανταποκριθεί στα αιτήματα των Ελλήνων», αναφέρει: Το SPD πιστεύει ότι η Γερμανία θα ανταποκριθεί στα αιτήματα των Ελλήνων για αναβολή της λιτότητας. Αυτό κατέστη σαφές κατά τη συνάντηση της καγκελαρίου Α. Μέρκελ με τον Έλληνα Πρωθυπουργό. Σαμαρά, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κ.Ο. του SPD, Joachim Poss, σήμερα στο Βερολίνο. Η γερμανική κυβέρνηση εργάζεται παρασκηνιακά για μια συμφωνία με την Αθήνα, δήλωσε ο Πος.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Μέρκελ γνωρίζει πάρα πολύ καλά ότι μια στάση πληρωμών ή μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη πρέπει οπωσδήποτε να αποτραπεί. «Η καγκελάριος θα πρέπει όμως τώρα να φροντίσει να ξεκαθαρίσει τα πράγματα στο δικό της στρατόπεδο», τόνισε ο Πος.
Βloomberg
Το Bloomberg γράφει ότι η Μέρκελ δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα ελληνική κυβέρνηση, εκτιμώντας ότι έτσι αντικρούει Ευρωπαίους επικριτές που συνηγορούν υπέρ μιας ια εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Εκτιμά δε, ότι οι δηλώσεις της αποτελούν τη σαφέστερη μέχρι τώρα ένδειξη «ξεπαγώματος» των σχέσεων των δύο πλευρών και μια επίπληξη προς ορισμένα μέλη του κυβερνητικού της συνασπισμού αλλά και άλλων που αμφισβητούν την βούληση της Ελλάδας για μεταρρυθμίσεις και ζητούν την έξοδο της από την Eυρωζώνη.
AFP (Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων)
Αντίθετα με τις προβλέψεις, η Merkel δεν ύψωσε τους τόνους αλλά επανέλαβε ότι η ‘’συνταγή’’ λιτότητας πρέπει να συνεχιστεί και εξέφρασε της πεποίθησή της ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση κάνει τα πάντα για να λύσει τα προβλήματα.
http://www.antinews.gr/2012/08/24/176124