19 Αυγούστου 2012

Ασάνζ: «Οσο απειλείται το WikiLeaks απειλείται και η ελευθερία έκφρασης» (βίντεο)

Μιλώντας για περίπου 10 λεπτά στο συγκεντρωμένο πλήθος που τον επευφημούσε ο Τζούλιαν Ασάνζ απηύθυνε έκκληση στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, «να πράξει το σωστό» και στην κυβέρνησή του να «ανακαλέσει το κυνήγι μαγισσών κατά των WikiLeaks». «Αν τα WikiLeaks απειλούνται, τότε το ίδιο ισχύει για την ελευθερία της έκφρασης και την υγεία όλων των κοινωνιών», υποστήριξε χαρακτηριστικά.




Ο 41χρονος Αυστραλός ζήτησε επίσης να αφεθεί ελεύθερος ο αμερικανός στρατιώτης Μπράντλεϊ Μάνινγκ, ο οποίος κρατείται στην φυλακή εν αναμονή της εκδίκασης της υπόθεσής του καθώς κατηγορείται ότι διέρρευσε στον WikiLeaks διαβαθμισμένα διπλωματικά έγγραφα των ΗΠΑ. Εξάλλου, ο Ασάνζ ευχαρίστησε τον Ισημερινό που του χορήγησε πολιτικό άσυλο, όμως δεν είπε τίποτε για να επόμενα σχέδιά του.



Ο ιδρυτής του WikiLeaks έκανε αυτές τις δηλώσεις από το μπαλκόνι της πρεσβείας του Ισημερινού, όπου έχει καταφύγει από τις 19 Ιουνίου, την ώρα που από κάτω είχαν παραταχθεί βρετανοί αστυνομικοί με σκοπό να τον συλλάβουν και να τον εκδώσουν στη Σουηδία, βάσει της απόφασης βρετανικού δικαστηρίου.