15 Σεπτεμβρίου 2012

Στις ΗΠΑ για 10 μέρες ο Αβραμόπουλος: Βαρυσήμαντες συναντήσεις... θα δει όλους τους Μητροπολίτες

[Ακόμα και υπουργός Μακεδονία-Θράκης να γίνει, θα βρει τρόπο να κάνει το εξαμηνιαίο ταξιδάκι στις ΗΠΑ παίρνοντας μαζί συμβούλους και παρασυμβούλους και ξοδιάζοντας το κράτος για άχρηστες συναντήσεις υποσχέσεων με ομογενείς και μητροπολίτες ή δευτεροκλασάτες συναντήσεις με ΥΠΕΞ των Βαλκανίων και του Καυκάσου...
αν είναι να γυρνάει στις ΗΠΑ 10 μέρες για να "συμμετέχει σε δείπνα εργασίας για την κατάσταση στη Μ. Ανατολή" ή να συναντά τον Νταβούτογλου, καλύτερα να κάθεται εδώ να μη χαλάμε και τα λεφτά. Πάντως έχω μια περιέργεια πόσους θα πάρει μαζί του και τι θα μας στοιχίσει το ταξιδάκι]

Στις Ηνωμένες Πολιτείες θα βρεθεί ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στις εργασίες της 67ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Πρώτος σταθμός της επίσκεψής του στις Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι την ερχόμενη Τετάρτη το Σικάγο, όπου θα έχει συναντήσεις με στελέχη της εκεί Ομογένειας, με το Μητροπολίτη Ιάκωβο και με Αμερικανούς αξιωματούχους της περιοχής.

Την Παρασκευή, ο υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στη Βοστώνη, όπου θα συναντηθεί με τον κυβερνήτη της Μασαχουσέτης και άλλους αξιωματούχους του δήμου και της πολιτείας, καθώς και με το Μητροπολίτη Μεθόδιο και στελέχη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας.

Την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου, ο κ. Αβραμόπουλος θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη και αργά το απόγευμα (τοπική ώρα) θα μεταβεί στην έδρα του ΟΗΕ για να έχει συνάντηση με το γενικό γραμματέα του διεθνούς οργανισμού, Μπαν Κι-μουν. Στη συνέχεια, θα συναντηθεί στα γραφεία της ελληνικής μόνιμης αντιπροσωπείας στον ΟΗΕ με τον ειδικό απεσταλμένο του ΓΓ στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων για το θέμα της ονομασίας, Μάθιου Νίμιτς.

Ο κ. Αβραμόπουλος θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στη συνάντηση υψηλού επιπέδου για το "Κράτος Δικαίου", τη Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου και την ίδια μέρα θα παρατεθεί προς τιμή του γεύμα από την ηγεσία του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, όπου θα έχει την ευκαιρία να μιλήσει για τις προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση και ο λαός της Ελλάδας για οικονομική ανάκαμψη.

Την επομένη, ο κ. Αβραμόπουλος θα παραστεί στην επίσημη έναρξη των εργασιών της 67ης Συνόδου της ΓΣ με τις ομιλίες του ΓΓ του ΟΗΕ, του Αμερικανού Προέδρου και λίγη ώρα μετά του Προέδρου της Κύπρου, Δημήτρη Χριστόφια.

Στις 27 Σεπτεμβρίου, ο υπουργός Εξωτερικών θα απευθύνει ομιλία από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης, στο περιθώριο της οποίας θα πραγματοποιήσει σειρά πολυμερών και περιφερειακών συναντήσεων. Μεταξύ άλλων, θα παραστεί στο γεύμα του ΓΓ του ΟΗΕ και στη δεξίωση του προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, θα συμμετάσχει στη συνάντηση για την απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών, θα λάβει μέρος σε δείπνο εργασίας για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, που θα διοργανώσει το Διεθνές Ινστιτούτο Ειρήνης και οι υπουργοί Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Λουξεμβούργου, σε συνάντηση πολιτικού διαλόγου των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Αμερικανίδα ομόλογό τους, Χίλαρι Κλίντον, σε δείπνο μέσα στα πλαίσια του διατλαντικού διαλόγου, καθώς και σε συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών του ΟΣΕΠ, σε πρόγευμα εργασίας για τη διαμεσολάβηση για προβλήματα της Μεσογείου που θα διοργανώσουν οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ισπανίας και του Μαρόκου, όπως επίσης και σε άλλες συναντήσεις.

Το πρόγραμμα του κ. Αβραμόπουλου, κατά την παραμονή του στη Νέα Υόρκη, περιλαμβάνει αρκετές διμερείς συναντήσεις με ομολόγους του Βαλκανικών χωρών, της Μέσης Ανατολής, του Καυκάσου και άλλων περιοχών. Μεταξύ άλλων, θα συναντηθεί με τον Κύπριο πρόεδρο, Δημήτρη Χριστόφια και με τον Τούρκο ομόλογό του, Αχμέτ Νταβούτογλου.

Διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι όλες οι επαφές του κ. Αβραμόπουλου εντάσσονται μέσα στα πλαίσια των "συντονισμένων προσπαθειών" για τη βελτίωση της εικόνας της Ελλάδας και για ενημέρωση κυβερνήσεων και λαών όσον αφορά την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού να ξεπεραστεί η κρίση.

Τέλος, θα παραστεί και θα μιλήσει σε εκδήλωση με στελέχη της Ομογένειας στο Ελληνικό Γενικό Προξενείο της Νέας Υόρκης, ενώ θα επισκεφθεί και τα γραφεία της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής για να έχει συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Δημήτριο.

Επαφές στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών θα έχουν επίσης ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας, κυρίως για ζητήματα Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για ζητήματα Απόδημου Ελληνισμού, Κωνσταντίνος Τσιάρας, ο οποίος θα βρίσκεται από σήμερα στις ΗΠΑ για επαφές με παράγοντες της Ομογένειας, ξεκινώντας από το Σαν Φρανσίσκο, στη συνέχεια στο Λος Άντζελες, το Σικάγο, τη Βοστώνη και τη Νέα Υόρκη. Στις τρεις τελευταίες αμερικανικές πόλεις θα συνοδεύει τον κ. Αβραμόπουλο στις εκεί επαφές του.