19 Σεπτεμβρίου 2012

Κοντά σε συμφωνία τρόικα και κυβέρνηση για το επώδυνο πακέτο των 11,9 δισ. ευρώ

Στην οριστικοποίηση μέρους των παρεμβάσεων ύψους 4 δισ. ευρώ που υπολείπονται από το πακέτο περικοπών της διετίας 2013 -2014 ύψους 11,5 δισ. ευρώ θα προχωρήσουν σήμερα το απόγευμα ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας και η τρόικα.

Το βασικό σκέλος του σχεδίου έχει κλείσει και απομένουν τεχνικές αποσαφηνίσεις προκειμένου η τρόικα να δεχθεί μέτρα που δεν θεωρεί ως απόλυτα αξιόπιστα για την κάλυψη των 4 δισ. ευρώ.

Ενδεικτικά αντιπροσωπεία ειδικών του ΔΝΤ στα συνταξιοδοτικά θέματα θα έλθει στην Αθήνα προκειμένου να εκτιμήσει ποια θα είναι η πραγματική εξοικονόμηση δαπανών από την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 χρόνια.

Οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι η εξοικονόμηση θα είναι της τάξης των 1,1 δισ. ευρώ, αλλά η τρόικα δεν αποδέχεται απόλυτα αυτή την εκτίμηση.

Μάλιστα τη διαφωνία του με το σχέδιο αύξησης των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια έχει καταθέσει στον Πρωθυπουργό ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, αναφέροντας ότι πρόκειται για επιλογή της τελευταίας στιγμής που δεν έχει μελετηθεί στον βαθμό που θα έπρεπε, ενώ θα δημιουργήσει τετελεσμένα που δεν θα μπορούν στο μέλλον να διορθωθούν, σε αντίθεση, για παράδειγμα, με τις μισθολογικές περικοπές.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Βρούτσης θεωρεί ότι η κυβέρνηση πρέπει να επιμείνει σε μεγαλύτερη περικοπή των λειτουργικών δαπανών του Δημοσίου, ενώ συνεργάτες του αναφέρουν ότι «προτάσσει τη διόρθωση των στρεβλώσεων που υπάρχουν σε χαμηλότερα, ακόμη και κάτω των 60 ετών, όρια συνταξιοδότησης».

Παράλληλα, η τρόικα πιέζει για μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, ζητώντας στοιχεία για το πώς θα επιτευχθεί ο συγκεκριμένος στόχος μέσα από το σύστημα που σχεδιάζεται είτε αυτό ονομαστεί εφεδρεία είτε διαθεσιμότητα ή συνταξιοδοτική ωρίμαση.

Το θέμα επανήλθε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, καθώς η τρόικα, ακολουθώντας σκληρή γραμμή, θέλει να ενισχύσει το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ με όσο το δυνατόν περισσότερα μέτρα σίγουρης απόδοσης, από περικοπές μισθών, συντάξεων και προνοιακών επιδομάτων.

Η μείωση του δημόσιου τομέα διατηρεί τον συμβολικό της χαρακτήρα για την τρόικα που θα ήθελε, μάλιστα, κατά προτίμηση να δει απολύσεις των υπαλλήλων στους φορείς που κλείνουν ή συγχωνεύονται. Τα στελέχη του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ θέλουν να μειωθεί ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων κατά τουλάχιστον 150.000, όπως προβλέπει το Μνημόνιο, με όποια μέθοδο κι αν αποφασίσει η κυβέρνηση.

Σε κάθε περίπτωση όλα θα κριθούν στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών την Πέμπτη το απόγευμα, αφού αυτοί θα είναι εκείνοι που θα σφραγίσουν το περιεχόμενό του, από την ελληνική πλευρά.

Newsroom ΔΟΛ