21 Σεπτεμβρίου 2012

Ξανά στους δρόμους τα ζώα: 15 νεκροί στο Πακιστάν

Τουλάχιστον 15 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σήμερα στο Πακιστάν και περισότεροι από 200 τραυματίστηκαν στη διάρκεια βίαιων διαδηλώσεων κατά της αντιισλαμικής ταινίας. Κινηματογράφοι, αλυσίδες εστιατορίων και αστυνομικά τμήματα είναι ο κύριος στόχος των οργισμένων διαδηλωτών ενώ, τουλάχιστον επτά κινηματογραφικές αίθουσες πυρπολήθηκαν στο Καράτσι, την Πεσαβάρ και την Κουέτα.

Εννιά άνθρωποι- αναμεσά τους και ένας αστυνομικός σκοτώθηκε και δεκάδες ακόμη τραυματίστηκαν στη διάρκεια ανταλλαγής πυρών με διαδηλωτές στο Καράτσι, όπου χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωναν, δήλωσε ο Μοχάμαντ Σάκιλ, αξιωματούχος της τοπικής αστυνομίας. Στην πόλη αυτή πυρπολήθηκαν δύο κινηματογράφοι και μία τράπεζα.

Συνολικά τέσσερις άνθρωποι -τρεις διαδηλωτές και ένας οδηγός που εργαζόταν για ένα πακιστανικό τηλεοπτικό δίκτυο-σκοτώθηκαν στη διάρκεια συγκρούσεων με την αστυνομία στην Πεσαβάρ , όπου οι τραυματίες ξεπερνούν τους 60.

Πακιστανοί διαδηλωτές έσπασαν τον κλοιό ασφαλείας γύρω από το αμερικανικό προξενείο της Λαχόρης και εκτόξευσαν βόμβες μολότοφ και πέτρες στο κτίριο, ενώ η αστυνομία επιχειρούσε να τους απωθήσει με δακρυγόνα και προειδοποιητικά πυρά.

Την ίδια ώρα διαδηλώσεις πραγματοποιούνται σε πολλές μουσουλμανικές χώρες κατά της ταινίας «Η αθωότητα των μουσουλμάνων», αλλά και των σκίτσων του προφήτη Μωάμεθ που δημοσίευσε η γαλλική, εβδομαδιαία, σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo.



Στο Μπανγκλαντές περίπου 10.000 άνθρωποι διαδήλωσαν χωρίς να δημιουργηθούν επεισόδια.

Οι διαδηλωτές, πολλοί από τους οποίους κρατούσαν σημαίες στα χρώματα ισλαμιστικών ομάδων, έκαψαν ένα ομοίωμα του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα μπροστά από το τέμενος Μπαϊτούλ Μοκαράμ στη Ντάκα, αλλά και μια γαλλική σημαία.

Στην Υεμένη, εκατοντάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους της Σαναά για να διαμαρτυρηθούν για την αντιισλαμική ταινία.

Φωνάζοντας «Θάνατος στην Αμερική», «Θάνατος στο Ισραήλ», οι διαδηλωτές ξεκίνησαν από την παλιά πόλη μετά την προσευχή της Παρασκευής και προσπάθησαν να κατευθυνθούν προς την αμερικανική πρεσβεία, στα βόρεια της πόλης. Παρόλα αυτά δεν κατάφεραν να την πλησιάσουν, καθώς την φρουρούσαν ισχυρές δυνάμεις ασφαλείας.

Στην ανατολική Λιβύη, στη Βεγγάζη, πραγματοποιήθηκαν δύο διαδηλώσεις, η μία εκ των οποίων διοργανώθηκε από μια σαλαφιστική ομάδα. Η άλλη διαδήλωση πραγματοποιήθηκε με το σύνθημα «η Παρασκευή της σωτηρίας της Βεγγάζης» και είχε στόχο να καταγγείλει τον εξτρεμισμό και τη βία.

Στο Αφγανιστάν, εκατοντάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους της Καμπούλ μετά την προσευχή της Παρασκευής για να διαμαρτυρηθούν ειρηνικά για την αντιισλαμική ταινία, στην έκτη διαδήλωση που πραγματοποιείται στην πόλη για τον λόγο αυτό αυτήν την εβδομάδα.

Τέλος, η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Νέο Δελχί ήταν σήμερα κλειστή και οι εργαζόμενοι σε αυτήν έλαβαν εντολή να παραμείνουν στο κτίριο εξαιτίας του κινδύνου να πραγματοποιηθούν διαδηλώσεις, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Κλειστό παρέμεινε και το αμερικανικό σχολείο, ενώ οι Αμερικανοί πολίτες που ταξιδεύουν στην Ινδία έχουν λάβει προειδοποιήσεις να είναι προσεκτικοί.