25 Σεπτεμβρίου 2012

"Οι 32 πολιτικοί δεν είναι μόνο από ΠΑΣΟΚ-ΝΔ"

Του Παναγιώτη Στάθη

Ως πρώτη προτεραιότητα για τη δικαιοσύνη τέθηκε κατά τη χθεσινή σύσκεψη των οικονομικών εισαγγελέων στον Άρειο Πάγο η ποινική εκκαθάριση των υποθέσεων που φέρονται να εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα της κεντρικής πολιτικής σκηνής αλλά και γενικότερα πρόσωπα που άσκησαν πολιτική εξουσία.
Όσο για την περίφημη λίστα με τα "32 πολιτικά πρόσωπα" είναι πλέον προφανές πως δεν πρόκειται για κυριολεξία, αφού αυτό που προκύπτει από δημοσιογραφικές πληροφορίες είναι ότι "πρόκειται για ξεχωριστές δικογραφίες ανά την Ελλάδα, οι οποίοι άλλες βρίσκονται στο ΣΔΟΕ, άλλες σε περιφερειακές εισαγγελίες και άλλες σε προανάκριση".

Ξεκάθαρο πάντως είναι πως δεν πρόκειται για μια έρευνα που αφορά "προνομιακά" πολιτικά πρόσωπα από το ΠΑΣΟΚ ή τη ΝΔ αλλά αφορά και άλλους πολιτικούς χώρους, ενώ είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός των σχετικών δικογραφιών που αφορά σε αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η σχετική σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στον Άρειο Πάγο υπό τον αντιεισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου και επιβλέποντα το έργο των οικονομικών εισαγγελέων, Νίκο Παντελή, με τη συμμετοχή των οικονομικών εισαγγελέων Γρ. Πεπόνη και Σπ. Μουζακίτη.

Αυτό που διαπιστώθηκε είναι πώς δεν είναι δυνατόν να συγκεντρωθούν αυτή τη στιγμή οι σχετικές δικογραφίες στο Εφετείο ώστε να τις χειριστούν συνολικά οι δυο εισαγγελείς αφού ακόμα είναι ανολοκλήρωτες και θα χαθεί πολύτιμος χρόνος. Μάλιστα ξεκαθαρίζεται σε όλους τους τόνους πως η έρευνα για μια καταγγελία κατά κάποιου προσώπου δεν συνιστά και βεβαιότητα για την ενοχή του. Σε κάθε περίπτωση όμως όταν ολοκληρώνεται (το ταχύτερο δυνατόν) κάθε έρευνα τότε ο φάκελος θα διαβιβάζεται πάραυτα στους οικονομικούς εισαγγελείς για την αξιολόγηση του και τις περαιτέρω ενέργειες. Άλλωστε, όπως έλεγε εισαγγελική πηγή, η ταχύτητα πολλές φορές είναι και συνάρτηση των δυνατοτήτων των υπηρεσιών αφού ο όγκος είναι μεγάλος και το προσωπικό (π.χ. στο ΣΔΟΕ) ελάχιστο.


Πηγή:www.capital.gr