25 Σεπτεμβρίου 2012

ΓΛΚ: «Αγνοούνται» πάνω από 4.500 συνταξιούχοι

Περισσότεροι από 4.500 συνταξιούχοι δεν απεγράφησαν μέχρι την 20η Σεπτεμβρίου, με το μηνιαίο δημοσιονομικό όφελος να ξεπερνά τα 2 εκατ.ευρώ, δήλωσε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, αναπτύσσοντας σχετικές τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση για το θέμα, ο κ. Σταϊκούρας γνωστοποίησε ότι η διαδικασία που είχε δρομολογηθεί για την εξακρίβωση των πραγματικά δικαιούχων συνταξιούχων, ολοκληρώθηκε και από τα στοιχεία προκύπτει ότι μέχρι την 20η Σεπτεμβρίου δεν απεγράφησαν 4.560 άτομα, με το μηνιαίο δημοσιονομικό όφελος να ανέρχεται σε 2.024.120 ευρώ.

Για τις περιπτώσεις πολιτών που δεν απεγράφησαν, έχει ανασταλεί η καταβολή της σύνταξής τους από χθες, 24 Σεπτεμβρίου, και έχει αρχίσει η αναζήτηση των αχρεωστήτως καταβληθεισών συντάξεων. Στη συνέχεια, ξεκαθάρισε ο αναπληρωτής υπουργός, «όσοι με δόλο εισέπρατταν τις συντάξεις αυτές, θα παραπεμφθούν στη Δικαιοσύνη. Επιπροσθέτως, από το 2013, καθιερώνονται ετήσιοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι και ανά πενταετία τακτικές απογραφές.

Παράλληλα μειώνεται ο χρόνος αναμονής για την καταβολή της σύνταξης. Στο πλαίσιο αυτό, σε λειτουργία τίθεται από τις αρχές Οκτωβρίου 2012, διαδικτυακή πύλη (portal) όπου οι ενδιαφερόμενοι πολίτες θα μπορούν να ενημερώνονται σχετικά με τις συντάξεις τους, καθώς και για την πορεία διεκπεραίωσης του φακέλου τους.

Ο χρόνος αναμονής των υποθέσεων εντός του Γενικού Λογιστηρίου μειώνεται έως το τέλος του 2012, περίπου σε 7 μήνες, ενώ όπως διευκρίνισε ο Σταϊκούρας, «για τα επόμενα έτη ισχύουν οι προγραμματικές δεσμεύσεις».

Επίσης, με νομοθετική πρωτοβουλία που αναλαμβάνεται, από τις αρχές του 2013, ο εξερχόμενος από την ενεργό υπηρεσία θα λαμβάνει ανά μήνα αναμονής, έναντι της σύνταξής του, το 50% του βασικού μισθού που ελάμβανε κατά την αποχώρησή του από την ενεργό υπηρεσία και με την καταβολή της οριστικής σύνταξης θα γίνεται τελική εκκαθάριση.

Απογραφή συνταξιούχων - επιδοματούχων ΟΓΑ 1/10 - 30/11

Εν τω μεταξύ, την απογραφή -με τη διαδικασία της φυσικής παρουσίας- όλων των συνταξιούχων και επιδοματούχων του ΟΓΑ (πολυτεκνικά επιδόματα, συντάξεις, συντάξεις ανασφαλίστων και υπερήλικων), ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Γιάννης Βρούτσης.

Πιο συγκεκριμένα, η διαδικασία της απογραφής θα ξεκινήσει από 1η Οκτωβρίου και θα λήξει την 30η Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους και οι τεχνικές λεπτομέρειες (όπως καταγραφή ΑΜΚΑ, ΑΦΜ κ.α) για τη διαδικασία θα γίνουν γνωστές με εγκύκλιο που θα εκδώσει ο διοικητής του ΟΓΑ, Παναγιώτης Πέτρουλας.

Για όσους δεν πάρουν μέρος στη διαδικασία της απογραφής, θα γίνεται αυτόματα διακοπή της καταβολής σύνταξης ή οποιασδήποτε παροχής τους.

«Η αποκατάσταση της νομιμότητας στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου αλλά και όλη την Κυβέρνηση. Μετά το ΙΚΑ συνεχίζεται η απογραφή σε ένα από τα μεγαλύτερα ταμεία που αφορά τουλάχιστον 1,2 εκατομμύρια άτομα. Το υπουργείο έχει βάλει στόχο την εξυγίανση των ταμείων από «μαϊμού» συντάξεις και επιδοματούχους 'φαντάσματα'. Είναι θέμα πρώτα απ΄ όλα κοινωνικής δικαιοσύνης προς όλους, κυρίως δε προς τους νόμιμους συνταξιούχους αλλά και τις επόμενες γενιές ασφαλισμένων», τόνισε στη σχετική δήλωσή του κ. Βρούτσης.


NAFTEMPORIKI.GR