22 Σεπτεμβρίου 2012

Διχασμένοι οι Γάλλοι για σκίτσα του Μωάμεθ... ωστόσο το 70% είναι υπερ της απαγόρευσης των διαδηλώσεων των μουσουλμάνων

Διχασμένοι εμφανίζονται οι Γάλλοι για τη δημοσίευση γελοιογραφιών που εικονίζουν τον προφήτη Μωάμεθ στο τελευταίο τεύχος της εφημερίδας Charlie Hebdo, όμως στη μεγάλη τους πλειοψηφία θεωρούν ότι η ελευθερία της έκφρασης συνιστά θεμελιώδες δικαίωμα, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του ινστιτούτου TNS Sofres που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.


Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση αυτή το 58% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι "η ελευθερία της έκφρασης είναι θεμελιώδες δικαίωμα" και ότι στην κατηγορία αυτή εντάσσονται και οι γελοιογραφίες. Αντιθέτως, ένα 35% δήλωσε ότι "δεν μπορούμε να σατιρίζουμε οποιονδήποτε υπό το πρόσχημα της ελευθερίας της έκφρασης".

Την ίδια ώρα, το 39% των Γάλλων αποδοκιμάζει τη δημοσίευση σκίτσων του Μωάμθε ενώ το 37% κρίνει θετικά την απόφαση του σατιρικού περιοδικού να τις δημοσιεύσει. Ένας στους τέσσερις (24%) δηλώνει ότι δεν έχει άποψη.

Επτά στους δέκα (ποσοστό 71%) εγκρίνουν την απόφαση της κυβέρνησης να απαγορεύσει την οργάνωση διαδηλώσεων κατά του περιοδικού και εναντίον της αντιισλαμικής ταινίας "Η αθωότητα των μουσουλμάνων".

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε μέσω του διαδικτύου σε δείγμα 1012 ατόμων άνω των 18 ετών.