17 Σεπτεμβρίου 2012

Οι μεγαλύτερες απώλειες από το Βιετνάμ: Οι ΗΠΑ έχασαν 8 αεροπλάνα μέσα σε μια ώρα!

Η επίθεση των Ταλιμπάν εναντίον της βάσης Bastion, στο ΝΔ Αφγανιστάν, το βράδυ της περασμένης Παρασκευης ήταν αυτή με τις μεγαλύτερες απώλειες για τις ΗΠΑ από τον πόλεμο του Βιετνάμ!

Η εισβολή 15 (19 κατ' άλλους) Ταλιμπάν που φορούσαν αμεικάνικες στολές και ήταν χωρισμένοι σε 3 ομάδες, είχε σαν αποτέλεσμα το θάνατο 2 πεζοναυτών και να καταστραφούν 8 από τα 10...
αεροπλάνα Harrier AV-8B+ (6 καταστράφησαν τελείως και 2 υπέστησαν μεγάλες ζημιές) της βάσης. Τα αεροπλάνα (φώτο) άνηκαν στη μοίρα VMA-211 “Avengers”, της 3ης Πτέρυγας του αμερικανικού ναυτικού, η οποία κατέγραψε τις μεγαλύτερες απώλειες σε αεροπλάνα από την 8η Δεκεμβρίου του 1941!!

Αναλογιζόμενοι ότι το αμερικάνικο ναυτικό έχει περίπου 120 Harrier AV-8B+, βλέπουμε ότι μέσα σε 1 ώρα έχασαν το 1/15 της δύναμής τους από την επίθεση στη Βάση Bastion, που αρχικά θεωρήθηκε ότι είχε σαν στόχο τον πρίγκηπα Harry, που εδρεύει στη βάση σαν πιλότος ελικοπτέρων Apache AH-64. Οι απώλειες θεωρούνται σημαντικές και από την άποψη ότι τα U.S. Marine Corps σχεδίαζαν να κρατήσουν τα Harrier σε δράση μέχρι το 2030, οπότε θα τα αντικαθιστούσαν με τα νέα F-35B

Επιπλέον η μοίρα VMA-211 ήταν η μόνη με αεροπλάνα Harrier στο Αφγανιστάν και γίνεται κατανοητό ότι μέχρι να αντικατασταθεί από άλλη, οι δυνάμεις εδάφους δεν θα μπορούν να υπολογίζουν στη βοήθεια των Harrier τα οποία τους παρείχαν "κοντινή υποστήριξη από αέρος" (CAS-Close Air Support)

http://theaviationist.com/2012/09/16/vma-211/