05 Σεπτεμβρίου 2012

Πορτογαλία: Κάτω από το 9% τα 10ετή, για πρώτη φορά από το 2011

Κάτω από το 9% υποχώρησε την Τετάρτη για πρώτη φορά από το Μάιο του 2011 η απόδοση των δεκαετών πορτογαλικών ομολόγων εν μέσω του θετικού κλίματος που έχει διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα γύρω από την πορεία του προγράμματος εξυγίανσης της χώρας.

Ειδικότερα, η απόδοση του δεκαετούς πορτογαλικού τίτλου βρέθηκε να υποχωρεί νωρίτερα στο 8,985%, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2011, ενώ αυτή την ώρα διαπραγματεύεται στο 9,05%.

Την Τρίτη, ο Πορτογάλος βουλευτής του κυβερνητικού κόμματος Miguel Frasquilho δήλωσε πως σύμφωνα με την τρόικα, η εφαρμογή του δανειακού προγράμματος στην Πορτογαλία βρίσκεται στο σωστό δρόμο.

Ο Frasquilho μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά από τη συνάντηση με το κλιμάκιο της τρόικας δήλωσε πως η τελευταία δεν έχει διαπιστώσει καθυστερήσεις και πως είναι ανοιχτή σε αλλαγή των όρων εάν είναι απαραίτητο.

Παράλληλα, σταθεροποιητικά κινούνται σήμερα τα spreads της ευρωπαικής περιφέρειας με τα βλέμματα όλα στραμένα στην αυριανή σύσκεψη της ΕΚΤ όπου αναμένεται να ανακοινώσει το πρόγραμμα αγοράς ισπανικών και ιταλικών ομολόγων.

Συγκεκριμένα, το spread του πορτογαλικού δεκαετούς ομολόγου διαμορφώνεται την Τετάρτη στις 758 μ.β. , κατά 3,30 μ.β. υψηλότερα σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης.

Χωρίς αξιόλογες μεταβολές κινούνται αυτή την ώρα και τα spreads της υπόλοιπης ευρωπαικής περιφέρειας με το ιταλικό να διαμορφώνεται στις 420 μ.β. (-0,90 μ.β.), το ισπανικό στις 514 μ.β. (+2,40 μ.β.), το ιρλανδικό στις 443 μ.β. (-4,90 μ.β.) και το ελληνικό στις 2.051 μ.β. (+0,50).