10 Σεπτεμβρίου 2012

Χωρίς συγκεκριμένες αποφάσεις η σύσκεψη αρχηγών - Ανανέωσαν για Τετάρτη

Δεν ελήφθησαν αποφάσεις για την οριστικοποίηση του πακέτου των 11,5 δισ. ευρώ στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, που ανανέωσαν το ραντεβού τους για την ερχόμενη Τετάρτη το απόγευμα, με την επιστροφή του Αντώνη Σαμαρά από τη Φρανκφούρτη. Προηγήθηκε η συνάντηση του Γιάννη Στουρνάρα με τους επικεφαλής της τρόικας, με τον υπουργό Οικονομικών να δηλώνει πως "γίνεται μια συζήτηση για να καταλήξουμε στο άριστο μέγεθος των μέτρων" και να κάνει λόγο για ενστάσεις από πλευράς τριμερούς, "όχι έντονες" και "σε λίγα σημεία".


Η σύσκεψη που είχαν οι αρχηγοί την Κυριακή διήρκεσε περίπου 2,5 ώρες και εξερχόμενος του μεγάρου Μαξίμου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος είπε πως "αυτό που τώρα μας απασχολεί είναι η εξειδίκευση να γίνει με εσωτερική δικαιοσύνη και ισορροπία, γιατί υπάρχουν όρια αντοχής των μεσαίων και χαμηλών στρωμάτων" και τόνισε πως πρέπει να υπάρξουν αντίρροπα πακέτα μέτρων, κοινωνικής προστασίας, ενίσχυσης της ανάπτυξης και ανάσχεσης της ύφεσης.

Ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι οι επαφές των αρχηγών δεν έχουν κλείσει γιατί η τρόικα δεν έχει αποδεχθεί το σύνολο των προτάσεων του οικονομικού επιτελείου, σημειώνοντας ότι τα κόμματα που μετέχουν στην κυβέρνηση έχουν κάνει αντιπροτάσεις γιατί υπάρχουν ζητήματα όπου δεν μπορούν να γίνουν υποχωρήσεις, κάνοντας αναφορά σε μειώσεις αναπηρικών επιδομάτων και σε οριζόντιες περικοπές στις συντάξεις. Τόνισε, μάλιστα, πως οι διαδικασίες βρίσκονται "σε μία λεπτή, τελική φάση".

Παράλληλα, ανέφερε πως θεωρεί αυτονόητο ότι μετά την οριστική απόφαση για τα μέτρα που θα λάβει η ελληνική κυβέρνηση και τη συμφωνία με την τρόικα, "θα δοθεί το προβλεπόμενο από τη σύμβαση αντάλλαγμα". Όπως είπε, θα πρέπει να δοθεί χρονική παράταση για την εφαρμογή του προγράμματος, να εκταμιευθεί το ταχύτερο η δόση και -μετά τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ- ν' αρχίσει συζήτηση για περαιτέρω μείωση του ελληνικού χρέους "χωρίς να θιγούν διακρατικά δάνεια και κανείς φορολογούμενος πολίτης άλλης χώρας".

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισε πως "δεν υπάρχει κανένα θέμα στήριξης της κυβέρνησης". "Η σχέση μου με τον κ. Σαμαρά είναι εξαιρετική, έχουμε όλοι πλήρη συνείδηση ευθύνης μας... Δεν υπάρχει θέμα συνοχής κυβέρνησης, αλλά συνοχής της κοινωνίας και αντοχής της οικονομίας" απάντησε σε σχετικές ερωτήσεις που δέχθηκε από δημοσιογράφους.

Τόνισε πάντως με νόημα, πως το ΠΑΣΟΚ και ο ίδιος αυτά που είπαν πέρυσι τα είπαν κι εφέτος και πρόσθεσε: "Άλλοι είναι αυτοί που άλλαξαν άποψη από πέρυσι μέχρι φέτος και είναι καλοδεχούμενοι γιατί χρειάζονται πολλές δυνάμεις για να σηκώσουμε το βάρος αυτό. Αλλά δεν αρκούν άλλες πολιτικές δυνάμεις, χρειαζόμαστε την κοινωνία, μια εθνική μεταρρυθμιστική πανστρατιά. Μην με ρωτάτε εμένα για το ποιος στηρίζει την κυβέρνηση. Εμείς στηρίζουμε τη χώρα".

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, που βγήκε πρώτος από το Μαξίμου, ανακοίνωσε πως δεν έχει ληφθεί καμία συγκεκριμένη απόφαση ακόμη για την κατανομή των μέτρων.

Ο ίδιος είπε ότι διεκδικει τα μέτρα να είναι δίκαια, να μην είναι άνισα ώστε να μην ματώσουν άλλο πια τα χαμηλά εισοδήματα και να προστατευθούν οι οικονομικά αδύναμοι και όλα να ενταχθούν σε ένα συνολικότερο πλαίσιο που θα υπερβαίνει το πακέτο και θα εντάσσεται σε μια διαδικασία ανάπτυξης. "Η ύφεση είναι βαθιά και τα όποια μέτρα αν δεν συνοδευθούν από αντίστοιχα μέτρα ανάπτυξης δεν θα έχουν αποτέλεσμα" τόνισε ξεκαθαρίζοντας ότι για τον ίδιο και τη ΔΗΜΑΡ "τίποτα δεν είναι δεδομένο".

Ο κ. Κουβέλης διεμήνυσε ότι πρέπει να αντιληφθούν οι Ευρωπαίοι εταίροι ότι ο ελληνικός λαός δεν αντέχει άλλο και η τρόικα να καταλάβει ότι τα όποια μέτρα και αξιώσεις προβάλλει έχουν ως αποδέκτη μια κοινωνία που είναι τεμαχισμένη.