Το δημοσίευμα του «ΠΡΩΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ» για το έργο της συγγραφέως, ηθοποιού και σκηνοθέτιδας Λένας Κιτσοπούλου για τον εθνικό μας ήρωα, Αθανάσιο Διάκο, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, ειδικά στο χωριό του ήρωα, όπου οι κάτοικοι συνέταξαν οργισμένη επιστολή προς τον Τζαβάρα, ο οποίος ακόμα δεν έχει αντιληφθεί τίποτα....
Η παραγωγή «Αθανάσιος Διάκος - Η επιστροφή» που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και επιδοτήθηκε με χρήματα των Ελλήνων γελοιοποιεί τον ήρωα της Επανάστασης του 1821 παρουσιάζοντάς τον ως ένα ρατσιτσή σουβλατζή, κερατά και συζυγοκτόνο.
Στο πλαίσιο του δημοσίου διαλόγου που αναπτύχθηκε με βάση τα δύο δημοσιεύματα για την εν λόγω παράσταση, το protothema.gr παρουσιάζει την οργισμένη επιστολή των κατοίκων της Αρτοτίνας Φωκίδας, της γενέτειρας του Αθανασίου Διάκου.
Η αλήθεια είναι ότι τις τελευταίες εβδομάδες, η Αρτοτίνα μυρίζει μπαρούτι με αφορμή το έργο της κ. Κιτσοπούλου.
Οι κάτοικοι της Αρτοτίνας ξεσηκώθηκαν μπροστά στο θεατρικό «αριστούργημα» της σκηνοθέτιδας και ζητούν την άμεση καταστροφή του οπτικοακουστικού υλικού της παράστασης καθώς κατά τους Αρτοτινούς, ο ήρωας Αθανάσιος Διάκος έχει γίνει «λάστιχο και αντικείμενο καλαμπουριού στο βωμό της εμπορικότητας και του εύκολου κέρδους».
«Φτάνει πια. Ας αφήσουν τον Διάκο στην ησυχία του κι ας σεβαστούν την ιστορία του» τονίζουν με νόημα σε ανακοίνωσή τους,
Οι κάτοικοι της Αρτοτίνας ζητούν μάλιστα την έκδοση ενός δελτίο τύπου με το οποίο το Υπουργείο Πολιτισμού θα αποδοκιμάζει τη συγκεκριμένη παράσταση.
Στο ίδιο ακριβώς πνεύμα κινήθηκαν οι συντονισμένες προφορικές και έγγραφες παρεμβάσεις που έκαναν τόσο η Τοπική Κοινότητα Αρτοτίνας δια του εκπροσώπου κ. Βασίλειου Κάππα όσο και η επιτροπή διαχειρίσεως της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Αρτοτίνας (Μοναστήρι Αθ. Διάκου) δια του εκπροσώπου της κ. Δήμου Λύρη.
Σε μια σκληρή επιστολή προς το Υπουργείο Πολιτισμού, οι κάτοικοι του χωριού δηλώνουν εξαγριωμένοι που η Ελληνική πολιτεία αποφάσισε ότι το συγκεκριμένο έργο ήταν άξιο επιχορήγησης και προώθησης.
Μεταξύ άλλων, θεωρούν ότι η επιδιωκόμενη από την κ. Κιτσοπούλου συνειρμική σύνδεση του επαγγέλματος που επέλεξε να αποδώσει στον Ήρωα (αυτό του σουβλατζή) με το μαρτυρικό του τέλος στην Αλαμάνα (ανασκολοπισμός) προκαλεί και σε κάθε περίπτωση εξευτελίζει τον Ήρωα, ο οποίος με τους αγώνες του και τις θυσίες του έχει εμπνεύσει γενιές των Ελλήνων.
Όπως έγινε γνωστό, μόλις ήρθε στο φως της δημοσιότητας το θέμα, οι Αρτοτινοί μαζεύτηκαν στη πλατεία του χωριού και αποφάσισαν να κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους προκειμένου να σταματήσει ο εξευτελισμός του συμπατριώτη τους Ήρωα.
Στα πλαίσια αυτά, ο Σύλλογος Αρτοτινών «Αθανάσιος Διάκος» δια του Προέδρου του κ. Ιωάννη Μαυραγάνη, συνέταξε αμέσως έντονη επιστολή διαμαρτυρίας απευθυνόμενη, μεταξύ άλλων, στο Αναπληρωτή Υπουργό κ. Κων/νο Τζαβάρα.
Στην επιστολή τους οι κάτοικοι ζητούν να κλείσει το θέμα γρήγορα γιατί, όπως τονίζουν», όσο βρίσκεται στο φως της δημοσιότητας τόσο επεκτείνεται ο εξευτελισμός του Ήρωα».
Μάλιστα, οι Αρτοτινοί, θίγουν με καυστικότητα την σκηνοθετική επιλογή της συγγραφέως να εντάξει στο διάκοσμο της παράστασης την Ελληνική σημαία, ένα σύμβολο για το οποίο ο Αθανάσιος Διάκος θυσίασε τη ζωή του.
Επισημαίνουν επίσης τη προφανή σκοπιμότητα να χαρακτηρισθεί η παράσταση ως «ακατάλληλη για ανηλίκους» τη στιγμή κατά την οποία, όπως είναι γνωστό, τίποτε γύρω από την ιστορία του Διάκου δεν δικαιολογεί τον συγκεκριμένο χαρακτηρισμό.
Οι κάτοικοι της γενέτειρας του Αθανάσιου Διάκου τονίζουν ότι οι επιλογές της κ. Κιτσοπούλου έγιναν προκειμένου η παράσταση να «κόψει εισιτήρια», ενώ χαρακτηρίζουν το έργο χυδαίο.
Τέλος, εκφράζουν την οργή τους για την έγκριση χρηματοδότησης υπό τον όρο μάλιστα της βιντεοσκόπησής της παράστασης για εκπαιδευτικούς σκοπούς.
Σημειώνεται ότι το τον περασμένο Ιούνιο, με απόφαση της γενικής γραμματέως του υπουργείου Πολιτισμού κυρίας Λίνας Μενδώνη, η επίμαχη παράσταση συμπεριελήφθη στις εννέα συνολικά θεατρικές παραστάσεις που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα χρηματοδότησης μέσω ΕΣΠΑ, ύψους 1 εκατ. ευρώ (δημοσία δαπάνη).
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ