17 Σεπτεμβρίου 2012

Μέρκελ: «Η καρδιά μου αιμορραγεί για τους Έλληνες»

Την επιθυμία της να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη εξέφρασε εκ νέου σήμερα η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στο Βερολίνο.

Η κ. Μέρκελ είπε πως κατέστησε σαφές στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά πως επιθυμεί την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη και ενώ, όπως τόνισε, «η καρδιά της αιμορραγεί για τους Έλληνες», είπε ότι η χώρα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Την ίδια ώρα υπογράμμισε ότι δεν οι καθυστερήσεις δεν βοηθούν καθόλου τους Έλληνες και τόνισε ότι η κυβέρνηση πρέπει να αρχίσει να μαζεύει φόρους.

Μάλιστα, η καγκελάριος της Γερμανίας ζήτησε οι πλουσιότεροι πολίτες της Ελλάδας να κάνουν μεγαλύτερες συνεισφορές για να στηριχθεί η χώρα.

«Είναι σημαντικό οι πλούσιοι Έλληνες να πληρώσουν αυτό που τους αναλογεί για να υποστηρίξουν τη χώρα» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Μέρκελ.

Η κ. Μέρκελ είπε ακόμη ότι η Γερμανία δεν επικεντρώνεται μόνο στη μείωση του χρέους και του ελλείμματος, αλλά και στην ενίσχυση της εγχώριας κατανάλωσης για να αντιμετωπιστεί η κρίση στην Ευρωζώνη.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να μειωθεί το χρέος γιατί οι επενδυτές φοβούνται ότι μπορεί να μην πάρουν πίσω τα χρήματά τους, πρόσθεσε η κ. Μέρκελ.

«Έχουμε ακόμα βήματα να κάνουμε. Μια και αυτή η κρίση πρέπει να λυθεί ως επί το πλείστον πολιτικά, χρειάζεται να κάνουμε ό,τι δεν κάναμε επαρκώς όταν δημιουργήθηκε το ευρώ, κυρίως να έχουμε περισσότερο συντονισμό και λογοδοσία», υπογράμμισε.

Τέλος, υπεραμύνθηκε της ανεξαρτησίας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δηλώνοντας ότι δεν είναι δουλειά των πολιτικών να αποφασίζουν για τις αγορές ομολόγων της ΕΚΤ στη δευτερογενή αγορά.

«Δεν είναι για εμάς τους πολιτικούς να θέτουμε όρια στις παρεμβάσεις της ΕΚΤ, αυτό είναι καθήκον της ΕΚΤ» δήλωσε η κ. Μέρκελ.