09 Σεπτεμβρίου 2012

Ετοιμάζει... γραμμή άμυνας το υπ. Εργασίας

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες στο υπουργείο Εργασίας εν όψει της συνάντησης την ερχόμενη Τρίτη με τους επικεφαλής της τρόικα, οι οποίοι ενδέχεται να εγείρουν απαιτήσεις που σχετίζονται με επώδυνες ανατροπές στα εργασιακά.

Στο τραπέζι της συνάντησης του υπουργού Εργασίας με την τρόικα αναμένεται να μπει το e-mail που έστειλαν προ ημερών στο υπουργείο οι ελεγκτές και στο οποίο εμφανίζονται να θέτουν ζήτημα παρεμβάσεων στις αποζημιώσεις αλλά και στη διευθέτηση του χρόνου απασχόλησης.

Όσον αφορά το θέμα των αποζημιώσεων, η τρόικα θέτει ζήτημα περαιτέρω περιορισμού του χρόνου προειδοποίησης ο οποίος σήμερα φτάνει τους 6 μήνες για κάποιον που δουλεύει για τον ίδιο εργοδότη πάνω από 20 χρόνια. Το υπουργείο Εργασίας θα επισημάνει ότι το μέτρο όυτως ή άλλως δεν εφαρμόστηκε στην αγορά.

Μετά τις συστάσεις της τρόικας προκειμένου να μην αυξηθεί ο κατώτατος μισθός, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας προσανατολίζεται στη νομοθέτηση του υφιστάμενου κατώτατου των 586 ευρώ, ενώ αναμένεται να συζητηθεί και το θέμα της διαμόρφωσης του νέου πλαισίου προσδιορισμού.

Το νέο πλαίσιο θα προβλέπει ενεργότερο ρόλο της κυβέρνησης στη διαμόρφωση του κατώτατου μισθού, οι κοινωνικοί εταίροι θα συμμετέχουν στη διαδικασία καθώς στο πλαίσιο της συλλογικής διαπραγμάτευσης θα προτείνουν π.χ. το εύρος διακύμανσης του κατώτατου, ενώ θα συνυπολογίζονται και μακροοικονομικοί παράγοντες.

Οι ελεγκτές αναμένεται να εγείρουν θέμα ενίσχυσης της ευελιξίας στη διευθέτηση του χρόνου απασχόλησης, ζητώντας αύξηση των ημερών εργασίας σε 6, κατάργηση των περιορισμών για εναλλαγή βαρδιών και αποσύνδεση του χρόνου απασχόλησης του εργαζόμενου από το ωράριο λειτουργίας της επιχείρησης.

"Είναι πολύ πρώιμο να μιλάμε για νέες παρεμβάσεις στα εργασιακά, καθώς ακόμη δεν έχουν αποτιμηθεί τα αποτελέσματα προηγούμενων παρεμβάσεων. Αν όμως το θέμα τεθεί επιτακτικά από την τρόικα, δεν θα αφήσουμε τις εξελίξεις να μας προσπεράσουν" έλεγαν κύκλοι του υπουργείου Εργασίας.

megatv.com