21 Σεπτεμβρίου 2012

Σύσκεψη σήμερα για τον Τούρκο καταζητούμενο Ο Ερχάν Αρικλί δεν εκδόθηκε ελλείψει συμφωνίας

Σύσκεψη μεταξύ των αρμοδίων υπηρεσιών θα πραγματοποιηθεί σήμερα Παρασκευή για τον Τούρκο Ερχάν Αρικλί, ενός από τους οκτώ καταζητούμενους για την άγρια δολοφονία του Τάσου Ισαάκ, μετά το θέμα που δημιουργήθηκε με τη σύλληψη και μετέπειτα απόλυση του, από τις Αρχές του Κιργιστάν. Στη σύσκεψη στη Γενική Εισαγγελία θα λάβουν μέρος εκπρόσωποι από το Υπουργείο Εξωτερικών, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και της Αστυνομίας.

Δεκαέξι χρόνια μετά και αφού όλοι εξαντλούνταν σε μνημόσυνα των δύο ηρώων, ήρθε ξανά στο προσκήνιο το θέμα των δολοφόνων του Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού.

Αφορμή στάθηκε η σύλληψη στο Κιργιστάν ενός από τους οκτώ καταζητούμενους για την άγρια δολοφονία του Τάσου στις 11 Αυγούστου 1996 κατά την αντικατοχική πορεία των μοτοσυκλετιστών στη Δερύνεια.

Ο Τούρκος Ερχάν Αρικλί, ένας από τους οκτώ καταζητούμενος, πιάστηκε την Τρίτη στο αεροδρόμιο Μανάς του Μπισκέκ αφού οι Αρχές εκτέλεσαν το διεθνές ένταλμα σύλληψης που εξέδωσε η Κυπριακή Δημοκρατία μέσω της Interpol. Δύο μέρες αργότερα, η Interpol Κιργιστάν ενημέρωσε τις κυπριακές Αρχές ότι δικαστήριο της χώρας τον άφησε ελεύθερο.

Η Κύπρος δεν έχει διακρατική συμφωνία με το Κιργιστάν και λόγω των πολύ καλών φιλικών σχέσεων που διατηρεί με την Τουρκία, ο Αρικλί αφέθηκε τελικά ελεύθερος με την πρόφαση ότι δεν δόθηκαν στοιχεία που να δικαιολογούν την κράτησή του.

Ο Γενικός Εισαγγελέας, Πέτρος Κληρίδης, που ρωτήθηκε σχετικά από τον «Φ», ανέφερε ότι θα μπορούσε βάσει της αρχής της αμοιβαιότητας, εφόσον συνελήφθη ένας καταζητούμενος, να δοθεί στις Αρχές της χώρας που τον αναζητεί, έστω και αν δεν υπήρχε διακρατική συμφωνία. Εξάλλου, πρόσθεσε, η Κύπρος τον αναζητεί για ανάκριση σε σχέση με το έγκλημα.

Περισσότερα στο σημερινό φύλλο του «Φιλελευθέρου»
http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2012/09/blog-post_79.html