30 Σεπτεμβρίου 2012

Ν. Μηταράκης: Το νέο πακέτο μέτρων θα εντείνει την ύφεση

Το νέο πακέτο μέτρων που θα μας διασφαλίσει την εκταμίευση της επόμενης δόσης θα εντείνει τις υφεσιακές επιπτώσεις στην οικονομία, αλλά η μη εκταμίευση της επόμενης δόσης θα έχει πολλαπλάσιες επιπτώσεις σε όλο το φάσμα της οικονομίας. Αυτό παραδέχτηκε ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Ν. Μηταράκης κατά την τρίτη ημέρα του συνεδρίου Capital+Vision, τονίζοντας ότι “το πρώτο μέλημα της κυβέρνησης είναι να αποκαταστήσουμε το διεθνές κλίμα απέναντι στην Ελλάδα και την δημοσιονομική ασφάλεια που ζητούν οι επενδυτές”.

«Πρέπει να ανοίξουμε και πάλι τις γραμμές χρηματοδότησης προς την πραγματική οικονομία και σε αυτό θα βοηθήσει η επόμενη δόση του δανείου, ενώ είναι σημαντικό να αξιοποιήσουμε το ΕΤΕΑΝ, τις δανειακές συμβάσεις από την ΕΤΕπ αλλά και να δημιουργήσουμε ένα ελληνικό επενδυτικό ταμείο. Ακόμα και αν δεν δοθεί στην Ελληνίδα η επιμήκυνση εμείς πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά», τόνισε ο κ. Μηταράκης και παρουσίασε τις προτεραιότητες του υπουργείου Ανάπτυξης οι οποίες είναι οι εξής:

- Επανέναρξη των έργων για τους 4 μεγάλους αυτοκινητόδρομους. Θα δημιουργήσουν 30.000 νέες θέσεις εργασίας. Για τον λόγο αυτό, όπως τόνισε ο κ. Μηταράκης, προχωρά η επαναδιατύπωση του σκοπού των έργων ώστε να είναι οικονομικά βιώσιμα

- Η επιτάχυνση της απορρόφησης του ΕΣΠΑ αν και ο υφυπουργός Ανάπτυξης τόνισε ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος απωλειών κοινοτικών πόρων λόγων των καθυστερήσεων που παρατηρούνται στα συνεχιζόμενα έργα της περιόδου 200 – 20006. Παράλληλα έως το τέλος του μήνα το υπ. Ανάπτυξης θα υποβάλλει προτάσεις για την αναθεώρηση του ΕΣΠΑ ενώ κρίσιμη θεωρείται και η διαπραγμάτευση για την επόμενη περίοδο 2014-2020 καθώς η κατανομή των κονδυλίων σε κράτη - μέλη θα γίνει με βάση το ΑΕΠ του 2009 (δηλ. πριν βαθύνει η κρίση στην χώρα μας)

- Επέκταση του μετρό της Αθήνας και αξιοποίηση των λιμένων και των αεροδρομίων της χώρας

- Επέκταση των σιδηροδρομικών γραμμών και ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

- Περαιτέρω αξιοποίηση των ΣΔΙΤ στην διαχείριση απορριμμάτων και σε άλλα έργα που προωθούν οι περιφέρειες

- Παρουσίαση του νέου αναπτυξιακού νόμου και απεμπλοκή των μεγάλων επενδύσεων από τα γρανάζια της γραφειοκρατίας. Όπως τόνισε ο κ. Μηταράκης ήδη 4 μεγάλες επενδύσεις έχουν απεμπλακεί, ενώ γίνονται προσπάθειες να απεμπλακούν και άλλες 4 και να σταλούν στην βουλή προς επικύρωση και να υλοποιηθούν με την διαδικασία του fast track.

- Εφαρμογή εθνικής στρατηγικής για την αύξηση των εξαγωγών

- Δημιουργία ειδικών οικονομικών ζωνών με φορολογικά κίνητρα και απλουστευμένες γραφειοκρατικές διαδικασίες χωρίς όμως να αλλάξουν οι εργασιακές σχέσεις

- Μείωση κατά 85% των φορέων του δημοσίου που εμπλέκοντας με τις δημόσιες συμβάσεις.

Τέλος, ο κ. Μηταράκης τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να εντάξει στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων τα ελληνικά νησιά όμως αν υπάρχουν επενδυτικές ευκαιρίες θα χρησιμοποιήσει όλα τα επενδυτικά εργαλεία που χρειάζεται για να τα αξιοποιήσει.

Τ. Αθανασόπουλος: Ζητούμενο οι μεταρρυθμίσεις μαζί με τις αποκρατικοποιήσεις


Ο βασικός στόχος του προγράμματος αξιοποιήσεων δεν πρέπει να περιοριστεί μόνο στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας αλλά και στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων, καθώς αυτές είναι που θα συμβάλλουν στην αύξηση του ΑΕΠ της χώρας. Αυτό τόνισε ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, Τάκης Αθανασόπουλος, λέγοντας ότι το πρόγραμμα δεν πρέπει να είναι μόνο εισπρακτικού χαρακτήρα καθώς τα έσοδα από τα σχέδια των αποκρατικοποιήσεων θα είναι πολύ μικρά σε σχέση με το δυσθεώρητο ύψος του δημοσίου χρέους.

Σημείωσε επίσης ότι η επιτάχυνση του προγράμματος δεν πρέπει να γίνει εις βάρος της διαφάνειας και της νομιμότητας και ότι η Ελλάδα παρουσιάζει σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες (όπως για παράδειγμα ο τουριστικός τομέας), οι οποίες μπορούν να αξιοποιηθούν από επιχειρηματίες οι οποίοι βλέπουν την χώρα μας σε μακροχρόνιο ορίζοντα.

Όσον αφορά τους στόχους του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων ο κ. Αθανασόπουλος παραδέχτηκε ότι βρίσκονται και πάλι υπό αναθεώρηση ενώ απέφυγε να προσδιορίσει τα αναμενόμενα έσοδα.Σύμφωνα με πληροφορίες, μόνο από τις αποκρατικοποιήσεις των ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ αναμένονται έσοδα ύψους 2 δισ. ευρώ περίπου.

Ρ. Κράτσα: Απαιτείται εθνική στρατηγική επενδύσεων

Από την πλευρά της η ευρωβουλευτής κα Ρόδη Κράτσα τόνισε ότι αν η Ευρώπη είχε περισσότερο όραμα και η ελληνική κυβέρνηση είχε μεγαλύτερη τόλμη και υπευθυνότητα, τότε το δημοσιονομικέ πρόβλημα της χώρας μας δεν θα ήταν τόσο κρίσιμο ώστε να αποτρέπει τους ξένους επενδυτές.

Τόνισε μάλιστα ότι αν η Ευρώπη υιοθετήσει μια συγκεκριμένη εθνική πολιτική που χαράζεται πάνω σε μια αναπτυξιακή στρατηγική τότε η χώρα μας θα έχει πολλά να ωφεληθεί από τον κοινοτικό προϋπολογισμό.


Πηγή:www.capital.gr