06 Σεπτεμβρίου 2012

Η Ιαπωνία θα εξαγοράσει τα αμφισβητούμενα νησιά

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας συμφώνησε να εξαγοράσει από την οικογένεια Κουριχάρα ορισμένα από τα διαφιλονικούμενα με την Κίνα νησιά του αρχιπελάγους Σενκάκου στην Ανατολική Θάλασσα της Κίνας, σύμφωνα με το Associated Press.

Σύμφωνα με τα ιαπωνικά ΜΜΕ που επικαλείται το πρακτορείο, η Ιαπωνία θα αγοράσει τρία από τα πέντε νησιά, πληρώνοντας 2,1 δισεκατομμύρια γιέν ( 26 εκατομμύρια δολάρια) στην ιαπωνική οικογένεια Κουριχάρα, στην οποία ανήκουν τα αμφισβητούμενα νησιά.

Ωστόσο, οι αρχές της Ιαπωνίας αρνήθηκαν να σχολιάσουν αυτές τις πληροφορίες και είπαν μόνο ότι οι συνομιλίες για το θέμα αυτό συνεχίζονται ακόμη.

Νωρίτερα, οι εκπρόσωποι της οικογένειας Κουριχάρα βρήκαν την ιδέα της πώλησης των νησιών αστεία, αλλά το τελευταίο διάστημα η Κίνα δηλώνει όλο και πιο επίμονα ότι έχει το δικαίωμα κατοχής του αρχιπελάγους, γεγονός που μπορούσε να κάνει την οικογένεια Κουριχάρα να επανεξετάσει τη θέση της.

Η απόβαση Κινέζων ακτιβιστών σε ένα από τα νησιά του αρχιπελάγους πριν λίγες ημέρες, πυροδότησε μια σειρά βίαιων αντιδράσεων στις δύο χώρες και προκλήθηκε διπλωματικό επεισόδιο ανάμεσα σε Κίνα και Ιαπωνία.