10 Σεπτεμβρίου 2012

Βαυαροί Ελεύθεροι Ψηφοφόροι: Δραχμή παράλληλα με ευρώ και μηδενισμός του χρέους της Ελλάδας

Θέλουν επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή και εκμηδένιση του χρέους της. Το κόμμα των Ελεύθερων Ψηφοφόρων στη Βαυαρία είναι η τελευταία ισχυρή πίεση που δέχεται η Άνγκελα Μέρκελ. Οι Ελεύθεροι Ψηφοφόροι θα κατέβουν στις γερμανικές εθνικές εκλογές του 2013 με εναλλακτικές προτάσεις για την πολιτική στην Ευρωζώνη.
Έγιναν το πρώτο κόμμα της γερμανικής βουλής που αντιτίθεται στον ΕΜΣ, καταφεύγοντας μάλιστα στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, και υποστηρίζουν κατηγορηματικά: ή πρέπει να γίνει κούρεμα του χρέους μέσω χρεοκοπίας, ή να καθιερωθεί η δραχμή παράλληλα με το ευρώ, κάτι μάλιστα που αργότερα μπορεί να επεκταθεί και σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης. «Χρειαζόμαστε μια μαζική μείωση του χρέους» δηλώνει ο ηγέτης του κόμματος Χούμπερτ Αϊβάνγκερ. «Για να δώσουμε στην χώρα μια νέα αρχή, η δραχμή θα πρέπει να τρέχει παράλληλα με το ευρώ».

Στις τελευταίες εκλογές της Βαυαρίας το 2008, οι Ελεύθεροι Ψηφοφόροι κέρδισαν 10,2 τοις και το κόμμα, που επιδιώκει να επανεκλεγεί το 2013, μπορεί να πάρει αρκετές ψήφους από την Χριστιανοκοινωνική Ένωση στην Βαυαρία, το κόμμα που στηρίζει τη Μέρκελ στην περιοχή και συμμετέχει στον εθνικό συνασπισμό, και να επικρατήσει στο κρατίδιο όπου εδρεύει η Bayerische Motoren Werke AG και η Siemens AG. Οι Ελεύθεροι Ψηφοφόροι έχουν μεγάλη ισχύ σε τοπικό επίπεδο και «προμηθεύουν» περί τους 600 δημάρχους από τους 2.100 του κράτους. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Ελεύθεροι Ψηφοφόροι βρίσκονται στο 8-9 % στη Βαυαρία, με τους ηγέτες των κομμάτων να δηλώνουν ότι θα κάνουν κυβέρνηση είτε με τους Σοσιαλδημοκράτες της αντιπολίτευσης, είτε με το κυβερνών CSU.

Οι Ελεύθεροι Ψηφοφόροι επίσης σχεδιάζουν να κατέβουν για πρώτη φορά στις ομοσπονδιακές εκλογές το φθινόπωρο του 2013. Το κόμμα λέει ότι οι δημοσκοπήσεις το φέρνουν στο 2% σε εθνικό επίπεδο με το 25% των ψηφοφόρων να δηλώνουν ότι θα σκεφτούν τουλάχιστον να το στηρίξουν.

Σε πρόσφατη δημοσκόπηση των Financial Times/Harris, το 27% των Γερμανών δήλωνε ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην ευρωζώνη, ενώ το 54% υποστήριξε ότι πρέπει να φύγει.

Η λαϊκή οργή ​​για την ελληνική βοήθεια και η εναλλακτική λύση των Ελεύθερων Ψηφοφόρων ώθησαν το CSU να σκληρύνει τη ρητορική του σχετικά με το ευρώ, πιέζοντας κι άλλο τη Μέρκελ. Ο υπουργός οικονομικών της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ είπε στην «Bild» ότι η Ελλάδα θα πρέπει να φύγει για το γενικότερο καλό της περιοχής. «Υπάρχει ένας παραδοσιακός κανόνας για τους ορειβάτες» είπε. «Αν κάποιος που κρέμεται στο σχοινί σου κινδυνεύει να σε φέρει στο έδαφος, το σχοινί πρέπει να κοπεί».

Ο γενικός γραμματέας του CSU Αλεξάντερ Ντόμπρων κατηγόρησε τον Μάριο Ντράγκι ότι «κάνει την ΕΚΤ τράπεζα πληθωρισμού». Ο Αϊβάνγκερ είπε ότι αν το κόμμα του μπει στη βουλή του χρόνου, θα ήθελε να κάνει συνασπισμό με τη Μέρκελ η οποία «σύντομα θα καταλάβει την πραγματικότητα και θα δει ότι δεν έχει άλλη επιλογή, εκτός από την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

http://www.businessweek.com/news/2012-09-05/bavarian-free-voters-want-greek-debt-cut-to-zero-drachma
http://www.antinews.gr/2012/09/10/178707