17 Σεπτεμβρίου 2012

"Τρέχουν" οι αποκρατικοποιήσεις... άντε να δούμε

 Τρέχουν  οι αποκρατικοποιήσεις
Σε λιγότερο από 48 ώρες ξεκινά και ουσιαστικά η διαδικασία ιδιωτικοποίησης του ΟΠΑΠ καθώς στο προγραμματισμένο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας θα συζητηθεί η πώληση του 29% του Οργανισμού, αφού όλα δείχνουν πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δώσει το "πράσινο φως".


Το ποσοστό που θα παραμείνει κρατικό θα φτάνει το 5% και δεν αποκλείεται και αυτό να βγει αργότερα στην ελεύθερη αγορά. Την ίδια ώρα είναι έτοιμα τα συμβατικά κείμενα για τα Κρατικά Λαχεία για τα οποία υπάρχει ενδιαφέρον από 3 κοινοπραξίες, ενώ και οι διαδικασίες που τρέχουν για την αξιοποίηση του Ελληνικού, δείχνουν ότι μετά από μια μακρά άκαρπη περίοδο, κάτι κινείται πλέον γρηγορότερα στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων.

Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη η ιδιωτικοποίηση του Κέντρου Ξένου Τύπου, ενώ ξεκινά η δεύτερη φάση για την αξιοποίηση των 500 στρεμμάτων στην Κασσιόπη της Κέρκυρας. Κινητικότητα υπάρχει και σε αποκρατικοποιήσεις του ενεργειακού τομέα.

Πριν από λίγες ημέρες πέρασε το 17% της ΔΕΗ στο ΤΑΙΠΕΔ, ενώ σε εξέλιξη είναι οι διαγωνισμοί για ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ όπου έχουν κατατεθεί προσφορές από μεγάλα ονόματα του χώρου της ενέργειας. Το ρωσικό ενδιαφέρον ήταν ένα από τα θέματα συζήτησης στην συνάντηση του Κωστή Χατζηδάκη με τον Ρώσο πρέσβη, ενώ όπως έγινε γνωστό, η Μόσχα ενδιαφέρεται και για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Εκτός από τους Ρώσους, ενδιαφέρον για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ έχουν επιδείξει Γερμανοί και Γάλλοι.

Για την ώρα έχουν γίνει μόνο βολιδοσκοπήσεις και όχι επίσημες προτάσεις καθώς ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί εργασίες υποδομής, σημαντικές για το δίκτυο του σιδηροδρόμου.

Ο υπουργός Ανάπτυξης είχε συνάντηση και με τον πρόεδρο των τουρκικών επιμελητηρίων, στην οποία συμμετείχε και ο Κωνσταντίνος Μίχαλος. Η συζήτηση επικεντρώθηκε σε θέματα συνεργασίας και εμπορικών συναλλαγών, αλλά και στην εμπειρία της Τουρκίας από την οικονομική κρίση που πέρασε. Ο Κωστής Χατζηδάκης τόνισε ότι ο δρόμος για την ανάπτυξη περνάει άμεσα από διαρθρωτικές αλλαγές.

megatv.com