02 Σεπτεμβρίου 2012

Οι Γερμανοί τουρίστες «σώζουν» τη ΝΑ Ευρώπη

Παρά την κρίση οι Γερμανοί συνεχίζουν να είναι πρωταθλητές στον τουρισμό. Και οι χώρες της ΝΑ Ευρώπης έχουν κάθε λόγο να χαίρονται καθώς ο τουρισμός είναι βασική πηγή εσόδων.

Όλα στο τέλος θα είναι καλύτερα από ότι αρχικά προβλέπονταν για αυτόν τον χρόνο σχετικά με τον τουρισμό στην ΝΑ Ευρώπη. Τουλάχιστον όσον αφορά τον αριθμό των Γερμανών τουριστών, εκτιμούν γερμανοί ταξιδιωτικοί πράκτορες. Για την Ελλάδα τα πράγματα ξεκίνησαν άσχημα, με τις πλέον απαισιόδοξες προβλέψεις να κάνουν λόγο ακόμη και για μείωση της τάξης του 30% σε σχέση με πέρσι. Τα νεότερα στοιχεία όμως δείχνουν πως η χώρα παραμένει σταθερά τρίτη στις προτιμήσεις των Γερμανών. Προηγούνται η Ισπανία και η Τουρκία. «Το μείον συρρικνώνεται από μήνα σε μήνα» λέει η Κάτριν Σπιχάλα από την εταιρεία TUI, τον μεγαλύτερο ταξιδιωτικό πράκτορα στον κόσμο.

Εάν συνεχίσει έτσι η κατάσταση, η φετινή σεζόν στην Ελλάδα θα κλείσει με ένα μείον λιγότερο του 10%. Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΤ στη Φρανκφούρτη, το 2011 ήταν ούτως ή άλλως, με 2,5 εκατομμύρια Γερμανούς τουρίστες, χρονιά ρεκόρ. Ακόμα λοιπόν και να υπάρξει μια μικρή μείωση, το συνολικό αποτέλεσμα παραμένει καλό.

Καλά είναι τα νέα όμως και για την Κροατία. Είναι από τις χώρες-σταρ της φετινής σεζόν, όπως χαρακτηριστικά λέει ο Τόμας Σέφερ, από τον Γερμανικό Ταξιδιωτικό Σύνδεσμο. Το επιβεβαιώνουν οι αριθμοί. Σχεδόν ένα εκατομμύριο Γερμανοί αποφάσισαν το πρώτο εξάμηνο του χρόνου να περάσουν τις διακοπές τους στη μικρή χώρα της Αδριατικής. Μια άνοδος σχεδόν 15% σε σχέση με πέρυσι. Μια σημαντική εξέλιξη, μια και ο ανταγωνισμός από την Ιταλία είναι πολύ μεγάλος. «Οι Γερμανοί έσωσαν τον προϋπολογισμό της Κροατίας. Ευχαριστούμε Γερμανία» έγραφε πρόσφατα μια κροατική εφημερίδα. Η Κροατία, σύμφωνα με τους ειδικούς, έμαθε από τα λάθη των άλλων και πρόσεξε περισσότερο την αρχιτεκτονική και το περιβάλλον.

Αγαπημένη Τουρκία ….

Η Βουλγαρία, για παράδειγμα, έκανε σοβαρά λάθη, χτίζοντας μπετονένια μεγαθήρια στη Μαύρη Θάλασσα.

Η χώρα προσελκύει τουρίστες χάρη στις πολύ χαμηλές τιμές της. «Η Βουλγαρία προσελκύει ανθρώπους που προσέχουν ιδιαίτερα τα χρήματα που ξοδεύουν στις διακοπές» λέει η Νίνα Κρέκε από το ταξιδιωτικό πρακτορείο Thomas Cook. Τους πρώτους εφτά μήνες εφτακόσιες χιλιάδες Γερμανοί επισκέφθηκαν την Βουλγαρία.

Τέλος, αγαπημένος προορισμός παραμένει η Τουρκία. Η Νίνα Κρέκε λέει και πάλι: «Η Τουρκία προσφέρει ένα πολύ αξιόπιστο προϊόν, με πολύ ποιοτικά ξενοδοχεία και πολύ επαγγελματικό σέρβις. Δίνουν μεγάλη αξία στο να βρει ο πελάτης ένα καλό διαχρονικό προϊόν».

Και η Τουρκία τα καταφέρνει. Μετά την Ισπανία είναι ο πιο αγαπητός ταξιδιωτικός προορισμός των Γερμανών. Το γερμανοτουρκικό Ίδρυμα για την εκπαίδευση και την επιστημονική έρευνα TAVAK προβλέπει πως ο αριθμός των Γερμανών τουριστών το 2012 θα ξεπεράσει τα πέντε εκατομμύρια, μια αύξηση δηλαδή της τάξεως του 7%.