18 Σεπτεμβρίου 2012

Έμμεση προαναγγελία της επιμήκυνσης από Στουρνάρα

Την επιμήκυνση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής κατά δύο έτη προανήγγειλε με έμμεσο τρόπο ο υπουργός των Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας σε ομιλία του στο Ελληνοκινεζικό Συνέδριο Επιχειρηματικότητας που διοργανώνει το ΙΟΒΕ και το Ινστιτούτο Κομφούκιος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο κ. Στουρνάρας έκανε λόγο για συνέχιση της προσπάθειας μείωσης των δαπανών μέχρι το 2016, αποστροφή που ερμηνεύεται ως αποδοχή του ελληνικού αιτήματος για παράταση του χρόνου προσαρμογής -που αρχικώς είχε συμφωνηθεί να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2014- κατά δύο έτη.

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, ο υπουργός των Οικονομικών εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα έχουν επιτυχή κατάληξη.

Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα είναι δύσκολες, όπως και τα μέτρα είναι δύσκολα. Δουλεύουμε μέρα-νύχτα και ελπίζουμε ότι μέσα στον Οκτώβριο θα ληφθούν οι αποφάσεις που θα μας επιτρέψουν να ατενίσουμε το μέλλον με αισιοδοξία, αφήνοντας πίσω τα λάθη του παρελθόντος, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας, επισημαίνοντας ότι πλέον υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ.

Σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός των Οικονομικών, ο προϋπολογισμός εφέτος θα κλείσει μέσα στα όρια που έχει αποδεχθεί η τρόικα, παρά τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις. Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο κ. Στουρνάρας εκτίμησε ότι εξαιτίας της ύφεσης το πρωτογενές έλλειμμα θα ανέλθει στο 1,5% του ΑΕΠ το 2012, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 1%.

Ο υπουργός των Οικονομικών έκανε ειδική αναφορά στην ανάγκη επιτάχυνσης στους τομείς αποκρατικοποιήσεων, καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και γενικότερα προώθησης των μεταρρυθμίσεων, τομείς όπου παρατηρείται υστέρηση και η χώρα έχει μείνει πίσω.

Ο κ. Στουρνάρας επισήμανε ότι η ύφεση για την ελληνική οικονομία από τότε που ξεκίνησε η κρίση μέχρι σήμερα είναι πρωτόγνωρη και φθάνει σωρευτικά το 20% και αναμένεται να φθάσει σωρευτικά το 25% μέχρι και το 2014.

Ανέφερε ότι τα 2/3 της προσπάθειας, αναφορικά με την κάλυψη της δημοσιονομικής διόρθωσης και ανταγωνιστικότητας, έχουν καλυφθεί και απομένει μόνον το 1/3.

Εάν επιτευχθεί η μείωση των δαπανών μετά και το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ, η Ελλάδα θα είναι μια από τις χώρες με το μικρότερο ποσοστό δαπανών ως ποσοστό του ΑΕΠ, υπογράμμισε ο κ. Στουρνάρας και έκανε λόγο για συνέχιση της προσπάθειας μείωσης των δαπανών μέχρι το 2016.

video platformvideo managementvideo solutionsvideo player
protothema.gr